Bröt Biden mot Trump-erans sanktioner för att beväpna Kina med avancerad chipteknologi?
Tillbaka 2020 grep Donald trump rubrikerna för sin fria attack mot Kina som syftade till att motverka det asiatiska landets strävan mot självförsörjning i halvledarindustrin på 400 miljarder dollar.
Kina tar ny höjd
Peking har länge varit orolig för att en samlad Vita husets kampanj för att begränsa landets tekniska framgång – som redan har skakat om leverantörskedjan för allt från iPhones till bärbara datorer – kommer att knäskydda dess snabbt växande chipindustri.
Trump-administrationen förbjöd export av utrustning som används för att tillverka halvledare på 10nm, och förbjöd försäljning av utrustning avsedd för användning i mer avancerade processer.
De som bryter alla odds är Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), Kinas främsta chiptillverkare, som i tysthet har producerat chips enligt de högsta västerländska standarderna, trots amerikanska sanktioner som specifikt syftar till att hämma dess utveckling av sådan teknik, enligt en rapport från Bloomberg.
SMIC har tidigare producerat chips vid 14nm, och USA har specifikt försökt begränsa alla framsteg bortom denna nivå. Trump-administrationen förbjöd export av utrustning som används för att tillverka halvledare på 10nm och längre till SMIC 2020
Men genom att bryta alla sanktioners bålverk chockerar Kina de amerikanska tjänstemännen med detta drag. Till och med den holländska chiptillverkande superjätten ASML förbjuds av USA från att leverera avancerade verktyg till SMIC i Kina.
Så hela processen är trasslad i garn eftersom ingen har någon tydlig syn på vem som tillhandahållit ett vickrum som hjälpte Kina att lätta förbi USA:s sanktioner.
Kinas SMIC har länge släpat efter USA och Taiwan när det gäller chiptillverkning. Men med detta enda drag har Peking tagit en höjd som säkerligen kommer att reta upp Washington.
Kinas 7nm-chip kommer säkert att motverka de högre västerländska standarderna eftersom USA-baserade Intel ännu inte har producerat sina 7nm-chips, vilket kan ta ett eller två år enligt experter.
Så, fallet som är förvirrande är vem som hjälpte Peking med detta avancerade verktyg för att klättra på dominansstegen inom chiptillverkningsindustrin.
Biden har varit hökaktig med Kina men USA:s tidigare vicepresident är känd för sin illusoriska hållning när det kommer till geopolitiska fördelar. Man kan helt enkelt inte utesluta Washingtons inblandning i denna chipsaga.
Joe Biden har förödmjukat Taiwan ganska länge nu. I december 2021 dök Taiwans digitala minister, Audrey Tang upp via videolänk för att tala till det USA-värdade "demokratietoppmötet".
Tang presenterade en karta som visar länder rankade efter medborgerliga rättigheter som en del av en diskussion om "digital auktoritärism".
Detta gjordes för att inte antagonisera Kina, och för att hålla jämna steg med Washingtons patetiska tradition att böja sig för den så kallade "Ett Kina"-politiken..