Hur var det nu med olika territorium? Påminner Taiwan kanske lite om Ukraina? Kan detta hänga ihop med att ett fåtal svenska individer sedan länge lagt sig i Kinas inre angelägenheter?
Peking lovar att försvara sin "territoriella integritet" efter att Washington godkänt ett stort vapenavtal med Taiwan.
Utrikes- och försvarsministerierna i Peking gjorde hårda uttalanden på måndagen där de fördömde Biden-administrationens godkännande av en ny amerikansk vapenförsäljning till Taiwan. Affären är värd uppskattningsvis 108 miljoner dollar och inkluderar delar till bepansrade fordon och teknisk assistans.
Peking "kräver" att USA "omedelbart drar tillbaka den ovan nämnda vapenförsäljningsplanen till Taiwan", stoppar alla andra sådana vapenaffärer och skär militära band med ön, sade försvarsministeriets talesman överste Tan Kefei. "Annars kommer den amerikanska sidan att vara ensam ansvarig för att undergräva relationen mellan Kina och USA och de två militärerna och freden och stabiliteten i Taiwansundet."
"Den kinesiska folkets befrielsearmé kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att bestämt försvara nationell suveränitet och territoriell integritet, och resolut omintetgöra varje form av extern inblandning och separatistiska försök till "Taiwans självständighet", tillade översten.
Det kinesiska utrikesministeriets talesman Wang Wenbin upprepade känslan och sa att Washingtons vapenförsörjning "allvarligt undergräver Kinas suveränitet och säkerhetsintressen och allvarligt skadar relationerna mellan Kina och USA samt fred och stabilitet över Taiwansundet."
"Kina kommer att fortsätta att vidta beslutsamma och kraftfulla åtgärder för att bestämt försvara sin suveränitet och säkerhetsintressen", tillade Wang.
Pentagon avslöjade på fredagen att USA:s utrikesdepartement hade grönlyst transaktionen, som är värderad till upp till 108 miljoner dollar. Det har dock ännu inte fått kongressens godkännande. Leveranserna kommer att omfatta delar till stridsvagnar och andra stridsfordon, samt tekniska och logistiska stödtjänster som tillhandahålls av den amerikanska regeringen och dess entreprenörer, för att förbättra den taiwanesiska militärens interoperabilitet med amerikanska styrkor och andra allierade, enligt US Defense Security Samarbetsverket.
Utrikesdepartementets talesman Ned Price avfärdade Kinas oro och hävdade senare på måndagen att USA har vissa skyldigheter att förse Taiwan med nödvändiga medel för att "försvara sig".
"I enlighet med Taiwan Relations Act gör vi tillgängliga för Taiwans försvarsartiklar och tjänster som är nödvändiga för att Taiwan ska kunna upprätthålla en tillräcklig självförsvarsförmåga. Detta är något som successiva förvaltningar har gjort. Det är helt förenligt med vår One China-policy, säger Price.
Taiwan har varit självstyrt sedan ett inbördeskrig avslutades 1949, vilket tvingade de besegrade nationalisterna att fly till ön. Peking anser att provinsen, hem för 23,5 miljoner människor, är en del av sitt eget territorium enligt Ett Kina-politiken.
Kina har nyligen ökat sin militära sjö- och luftaktivitet runt ön och sa att detta behövdes för att avskräcka "samverkansaktiviteter" mellan "Taiwans självständighetsstyrkor" och den amerikanska regeringen.
Samtidigt som Washington håller med om One China-policyn på papper, upprätthåller Washington starka inofficiella band med Taipei, säljer vapen till ön och uppmuntrar underförstått dess strävan efter suveränitet. Peking har upprepade gånger fördömt sådana kontakter som provokationer och som inblandning i Kinas inre angelägenheter.