" Till hösten kan omkring hälften av Försvarsmaktens stridspiloter komma att ta tjänstledigt eller säga upp sig helt. Detta efter missnöjet mot den höjda pensionsåldern och den långsamma löneutvecklingen. En av stridspiloterna, som SVT varit i kontakt med, säger att ledningen varit medveten om kritiken i flera år men att man inte lyssnat på de anställda.
– Allt det här mynnar ut i att förtroendet för Försvarsmaktens ledning blivit otroligt lågt, säger han.
Att cirka hälften av stridspiloterna kommer att lämna Försvarsmakten är varken ett hot eller en strejk. Det handlar om personer som beslutat sig för att gå vidare eftersom man tappat förtroendet för ledningen. Det uppger Per-Martin Sternevi som är ordförande i Försvarsmaktens Intresseförening (FPI).
– Det är redan klart, det kommer att hända, säger han till SVT Nyheter.
Satsar 600 miljoner kronor
För att bemöta missnöjet från stridspiloterna har flygvapenchefen Carl-Johan Edström beslutat att man kommer att satsa 600 miljoner kronor under de kommande tio åren. Bland annat kommer man att satsa på en ny lönestruktur och undersöka hur man kan hantera konsekvenserna av den förändrade pensionsålder.
Men enligt Per-Martin Sternevi är satsningen inte tillräcklig.
– Det är brödsmulor mot vad som behöver göras, säger han.
Stridspiloten: Lågt förtroende för organisationen
2016 höjdes pensionsåldern för stridspiloter från 55 år till 67, och 1999 beslutades det att piloternas flygcertifikat enbart skulle gälla inom Försvarsmakten.
I ett blogginlägg på Försvarsmaktens hemsida skriver Carl-Johan Edström att han har förståelse för frustrationen gällande den ändrade pensionsåldern, och att de undersöker vilka alternativ som finns för att hantera konsekvenserna av förändringen.
”Jag vill också se över möjligheterna att införa övergångsregler för de som fick förändrade förutsättningar efter att de tog anställning”, skriver han.
Sedan 1999 har också lönestrukturen stått still, enligt stridspiloten som SVT pratat med som vill vara anonym. För honom är pensionsfrågan dock den största anledningen till att han lämnar yrket i höst.
– Jag anställdes 2015 med tanken om att kunna gå i pension vid 55. Men 2016 ändrade man pensionsåldern för de som är födda 1988 eller senare. Det är väldigt många i min ålder som har utbildats och anställts under vissa premisser som sedan tagits bort. Av den anledningen är det inte värt att stanna, säger han och påpekar att han förlorat förtroendet för organisationen.
Vad ska du göra istället?
– Jag kommer att plugga i höst. Och om jag tycker att utbildningen gett mig så pass mycket att jag får den kompensationen som är rimlig för det jag håller på med så säger jag upp mig och byter bana."