Vojne, Vojne....ja vilka drar nyttan i detta när den Investorkontrollerade och under tillsyn av DoJ svenska telekomjätten gör ett av sina största förvärv någonsin. Men varför – och vad sysslar egentligen Vonage med?
Telekomjätten Ericsson får grönt ljus för förvärvet av Vonage, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.
Godkännandet har mottagits från Committee on Foreign Investments in the United States (CFIUS), skriver man.
Det var i november 2021 som Ericsson meddelade att man avsåg köpa det amerikanska bolaget för rekordsumman 55 miljarder kronor för att kunna expandera inom trådlösa företagslösningar.
– Man ska se förvärven av Cradlepoint och Vonage som en del av exekveringen av den strategin. Där vi breddar den mobila infrastrukturen från endast konsumentnytta till företags- och samhällsnytta, sa Ericssons teknikchef Erik Ekudden till Ny Teknik i samband med att affären blev känd.
– Det här är inte ett förvärv vi vill göra för de kortsiktiga synergierna, utan för medellång och lång sikt. Det här är definitivt förmågor och värden som kommer att behövas både i 5g, bortom 5g och när vi kommer in i 6g.
Fakta: Vonage-affären
Vad gör Vonage?
Företagets största affärsområde är något som på it-lingo kallas för CPaaS - Communication Platform as a Service. Enkelt förklarat tillhandahåller de kommunikationslösningar som andra företag kan använda sig av.
Ett konkret exempel är Arbetsförmedlingen, som under coronapandemin använt sig av Vonages tjänster för att bygga en funktion där handläggare kan ha videomöten med arbetssökande.
I dagsläget uppges Vonage ha runt 120 000 kunder, och fler än en miljon registrerade utvecklare jobbar med projekt som använder sig av Vonage Communication Platform (VCP).
Vilka nytta kan Ericsson dra av Vonages teknik?
I sitt pressmaterial trycker Ericsson på att utbyggnaden av 5g-nätet kommer att bana väg för fler nya kommunikationslösningar.
De nämner vård, utbildning och självkörande fordon som tre områden där kommunikations-api:er kommer att behövas.
Bolaget menar också att det går att se prestandaförbättringar för streaming av dataspel och applikationer för virtuell och förstärkt verklighet.