Falkengren Pratar Från Schweiz

2022-07-08

https://www.di.se/nyheter/jag-har-sett-manga-foretagsledare-sitta-for-lange/?fbclid=IwAR22VsFu1W9OiQ48KWESZTZVnGUBwRCB5-iYKMJbTj6Zs3g2Di49fc8zmGQ

" Annika Falkengren slår ut med händerna och ögonen glittrar till i ett leende:
”Why not?”
Det är hennes svar på frågan varför hon valde att bli partner i den medelstora, men för svenskar helt okända, kapitalförvaltningsbanken Lombard Odier i Genève, Schweiz näst största stad.
Hon, som efter 30 år på SEB SEB A -0,24% , varav tolv år som framgångsrik vd och koncernchef, och flerfaldigt utsedd till inte bara Sveriges utan en av världens mäktigaste affärskvinnor, kunde ha fått vilket jobb eller styrelseuppdrag som helst.
Att svaret ges på engelska är inte för att den forna SEB-chefen fått hybris efter fem år utomlands, utan av respekt för bankens deltagande kommunikationschef Andreas Kessler, som inte kan ett ord svenska.
Somliga är noga med att göra saker rätt. Andra fokuserar på att göra rätt saker. Annika Falkengren gjorde helst både och på SEB. Det gör hon fortfarande.
Möjligheten att bli partner och delägare i Lombard Odier dök upp i slutet av 2016.
”Eftersom vi bara är sju som äger och leder banken blir vi som entreprenörer som tar hand om andra entreprenörer. Det är en av de saker som jag tycker allra mest om”
”Om du leder ett börsbolag måste du bestämma dig rätt fort. Jag hade aldrig funderat på att sluta och kände att jag inte var färdig med det operativa. Men att bli vd någon annanstans var inte jättelockande”, säger hon i sin första intervju sedan avhoppet för fem år sedan.
Den 16 januari 2017 kom beskedet att Annika Falkengren skulle sluta till sommaren. Två veckor senare levererade hon sitt elfte och sista SEB-bokslut.
”Här får jag gå på djupet i långsiktig kapitalförvaltning, och hjälpa framgångsrika entreprenörer att lösa olika frågor. Att få arbeta nära kunderna passar mig väldigt bra”, fortsätter hon på Lombard Odiers anrika kontor i Genève.
Den privatägda banken grundades 1796 och är därmed regionens äldsta bank. Banken har gott renommé på hemmaplan, 2.650 anställda i över 25 länder och ett förvaltat kapital på drygt 3.800 miljarder kronor. Det är nästan 1.400 miljarder mer än SEB:s förvaltade kapital den 31 mars i år.
Lombard Odier har hittills haft 106 partners. Från den 1 juli 2017 är Annika Falkengren en av bankens sju delägare. Hon är den enda kvinnan, enda utlänningen och första svensken.
”Eftersom vi bara är sju som äger och leder banken blir vi som entreprenörer som tar hand om andra entreprenörer. Det är en av de saker som jag tycker allra mest om”, säger hon.
En annan fördel är den jämbördiga strukturen, att allas röst väger lika tungt.
”Vi äger lika mycket var och delar på alla bördor och beslut. Det gör att du inte är lika ensam på toppen som när du är vd. Å andra sidan kan du ha en idé, men om de andra inte håller med så blir det inget, hur bra du än tycker att din idé är.”
Annika Falkengren sjunger mångfaldens lov och tror stenhårt på lagarbete.
”Att ha annorlunda människor omkring sig är kanske viktigast av allt. De som påtalar svagheterna och utmanar dig är ovärderliga.”
Enligt Annika Falkengren arbetar hon mer operativt nu än som börs-vd. Hon är bland annat ansvarig för Lombard Odiers asiatiska marknad, och har lett arbetet med bankens nya, klimatsmarta huvudkontor intill Genèvesjön.
”Vi är en extremt platt organisation. Hierarkin består av två lager, vilket betyder att du ibland själv är experten. Vi sju kan diskutera en investering, komma till beslut och påbörja genomförandet en timme senare.”
Annika Falkengren är uppenbart lättad över att slippa börsens formkrav.
”Det finns naturligtvis både för- och nackdelar med att vara noterad, men att enbart kommunicera två gånger per år – för att vi själva vill det – ger onekligen mer tid till annat.”
Du började sommarjobba på ett av SEB:s Stockholmskontor 1981…
”5212. Kontorsnumret för kontoret på Odengatan 28 var 5212.”
… blev trainee 1987 och vd 2005. Du har stormtrivts alla år, varför slutade du?
”Jag har sett många företagsledare sitta för länge. Efter många år som ledare är det lätt att sluta stå på tå, rentav bli lite bekväm, särskilt när allt går bra. Jag vill själv bestämma över mitt öde, inte få frågor om det är dags att tänka på refrängen eller hur länge man ska hålla på. Ingen, inte ens journalister, har ställt sådana frågor till mig och det känns väldigt bra.”
Varför då?
”För att det också kan ses som ett uttryck för att jag verkligen var i nuet, fokuserad och uppskattade det jag höll på med. Att få lämna över till nästa vd på ett ordnat sätt är få förunnat. Det skapade ett lugn i banken – bland medarbetare, kunder och ägare.”
Annika Falkengren är nu inte den ängsliga typen. Hon har däremot bävat länge för en sak:
”Entreprenörskap. Jag har alltid tagit hand om saker, drivit dem vidare och varit ganska bra på att leda andra. SEB sponsrar Ung företagsamhet på gymnasiet och som bankens vd höll jag många skolanföranden om företagande. Jag har stor respekt för entreprenörskap, men har själv aldrig vågat starta något från grunden.”
Du är inte så bra på att uppfinna hjulet, men desto bättre på att räkna ut hur man kan använda hjulet på nya sätt?
”Ja, jag tror att jag var en bra intraprenör på SEB. På Lombard Odier är vi så små att vi måste arbeta som entreprenörer själva, annars överlever vi inte. Det är också det som gör uppdraget som partner – att lämna över banken i ett bättre skick än när man startade – så roligt och annorlunda, och något som jag kan utvecklas med i flera år. Så jag landade ganska snabbt i en enda fråga: Varför inte?”
De två sammanfattande orden rymmer både förnuft och känsla.
Att bedriva bank torde vara ganska enkelt. Du behöver bara se till att utlåningsräntan är högre än inlåningsräntan, eller?
”Ja, i sin enklaste form och enligt skolboken är det så. Men om du bara har ränteskillnaden växer banken inte så mycket. Modern bankverksamhet är mycket mer komplex med en rad risker som du måste ha under kontroll.”
Som en av världens mäktigaste affärskvinnor behövde Annika Falkengren ständigt ha i åtanke att inte bli missförstådd. ”Nu när jag inte längre är offentlig är det lättare att vara mig själv. Att inte bli igenkänd är otroligt skönt”, säger hon på favoritfiket mellan bostaden och kontoret.Som en av världens mäktigaste affärskvinnor behövde Annika Falkengren ständigt ha i åtanke att inte bli missförstådd. ”Nu när jag inte längre är offentlig är det lättare att vara mig själv. Att inte bli igenkänd är otroligt skönt”, säger hon på favoritfiket mellan bostaden och kontoret.Foto:Jack Mikrut
Från det att banker fick rätt att låna ut mer än inlåningen kunde verksamheten växla upp flera hundra eller tusen gånger. När folk behövde hjälp med betalningar och andra tjänster fick bankerna in ytterligare medel, som satte ännu mer pengar i omlopp. Det är därför som ett fåtal stora kreditförluster kan starta ett dominoförlopp och ytterst en finanskris.
Hur ser då framtidens banker ut? Annika Falkengren är tveksam till fullservicebankens affärsmodell.
”Förut behövde en bank ha allt – inbetalningar, lån, lönekonton, sparande, korthantering, valutaväxling, rådgivning – för att kunden skulle vara nöjd. I dag gör digitalisering och transparens att information och kunskap sprids till kunderna, vilket ger dem fler valmöjligheter: göra det själv digitalt eller köpa tjänsten.”
”Jag tror att man sällan byter bank helt och hållet. Däremot verkar det bli vanligare att addera olika aktörer för olika tjänster – lön, bostadslån, sparande och så vidare, vilket sätter press på fullservicebankerna. Universalbankerna är samtidigt smörjmedlet i samhällsekonomin och spelar en viktig roll för företagens tillväxt.”
Att bli större med hjälp av uppköp eller samgåenden är inte längre ett enkelt alternativ, enligt banknestorn.
”Du får kunder och personal som inte har valt dig, så du startar med två minus, skulle jag säga.”
Hon är även tveksam till nationsöverskridande banker:
”Olika länder innebär olika regelverk och myndighetskrav. Att verka inom flera jurisdiktioner, med olika finansmyndigheter, gör det svårt att skala upp. Personligen tror jag att banker måste specialisera sig mycket mer framöver, och bli bäst på det man erbjuder.”
Företag som inte ifrågasätter sin affärsmodell kommer, oavsett bransch, inte att finnas kvar, enligt Annika Falkengren. Och därmed kommer vi in på hållbarhet.
LOMBARD ODIER
En privatägd kapitalförvaltningsbank från 1796 med en balansräkning på 22,2 miljarder schweizerfranc (dec 2021) och en Fitch-ranking på AA-.
Patrick Odier, ordförande och arvtagare i sjätte generationen, lockade över Annika Falkengren till familje-företaget. Som president i Privée des Banques Suisses slutförde han bankernas övergång till att från 2009 redovisa utländska kunders ditintills hemliga bankkonton, vilket blev början på slutet för Schweiz som skatteparadis.
”Vi är långsiktiga i alla våra beslut och strävar efter att undvika kortsiktiga trender, även om de har potential till att bli mycket lukrativa. Vår filosofi är: går det bra för kunderna, går det bra för företaget”, sa Patrick Odier till Süddeutsche -Zeitung i fjol på frågan hur banken överlevt två världskrig och 40 finanskriser.
2020 hade Schweiz 243 banker med en sammanlagd balansräkning på 3 467 miljarder schweizerfranc, cirka 37 000 miljarder kronor.
”Klimatomställningen är den största revolutionen i mänsklighetens historia och kan, om den görs rätt, ge den överlägset största avkastningen för både investerare och planeten.”
Hållbarhetsbegreppen ESG – miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning – har vuxit fram som mått på hur företagens verksamhet bidrar till hållbar utveckling.
”Hållbarhet är komplext och inte lätt att få rätt. Begreppen definieras olika och traditionella ESG-mått ser bara bakåt, till exempel hur ett företags koldioxidavtryck såg ut vid en viss tidpunkt, och säger ingenting om hur hållbar affärsmodellen är på medellång eller lång sikt.”
Lombard Odier har i stället valt att ta vetenskapen till hjälp.
Banken har bland annat utvecklat egna, vetenskapligt baserade investeringsramar och rapporteringsstandarder tillsammans med Oxfords universitet, där banken finansierat världens första professur i hållbar finansiering. Lombard Odier har även ett team med över 30 forskare, som går igenom samtliga portföljföretag, pratar med ägare och ledning och kokar ner allt i en hållbarhetsbedömning.
”Vad många inte inser eller vill acceptera är att företag som i dag är stora förorenare men som har kapacitet att ändra sin affärsmodell kan vara intressanta för oss som investerar i klimatomställningen.”
Att bara gå in i nya gröna företag som H2 Green Steel eller leverantörer av solpaneler är att göra det lätt för sig själv, menar Annika Falkengren.
”Att hjälpa bruna företag med höga koldioxidutsläpp att bli gröna är svårare, kostar mer och tar längre tid, men deras omvandling gör stor skillnad för klimatet.”
Lombard Odier blev våren 2019 världens första B Corp-certifierade globala kapitalförvaltningsbank. B Corporation är en global sammanslutning av nära 5.000 företag i 79 länder med fokus på hållbart företagande.
”Certifieringen betyder mycket för både befintliga och potentiella kunder och medarbetare”, konstaterar Annika Falkengren.
Vilken är den viktigaste egenskapen för att bli en framgångsrik ledare framöver?
”Att tycka om människor. Att vara genuint intresserad av olika slags människors driv och utveckling är en skicklighet i sig. Du måste också leva som du lär. Sedan tror jag att du behöver en vision och ett syfte – vart ska vi, varför och hur. Det är inte längre du som sitter på informationsövertaget och väljer talangerna, det är talangerna som väljer dig.”
Annika Falkengren arbetade på SEB i 30 år. 1999 var hon chef för SEB:s globala tradingverksamhet. Sex år senare efterträdde hon Lars Thunell som vd, en post hon lämnade över till Johan Torgeby 2017.Annika Falkengren arbetade på SEB i 30 år. 1999 var hon chef för SEB:s globala tradingverksamhet. Sex år senare efterträdde hon Lars Thunell som vd, en post hon lämnade över till Johan Torgeby 2017.Foto:Joey Abrait
Har din syn på Sverige förändrats efter att ha bott och arbetat utomlands i flera år?
”Sverige är mitt hem och jag kommer ju alltid att vara svensk. Men jag trivs också väldigt bra med att leva här.”
Annika Falkengren kan tänka sig att flytta tillbaka, men tar sin vana trogen ett år i taget. Hon fyllde 60 år i våras och partnerskapet kan som längst pågå till pensionen, som i Schweiz är 65 år för män och 64 år för kvinnor.
Annika Falkengren har fortfarande kontakt med flera på SEB, däribland familjen Wallenberg och efterträdaren Johan Torgeby. Hon åker hem flera gånger per år, tycker att Sverige bör gå med i Nato, läser de stora svenska tidningarna digitalt varje dag och lyssnar på radio och poddar.
”Jag är P1-beroende. Båda mina föräldrar jobbade på UD, pappa var diplomat, så jag växte upp med P1 om mornarna och kan inte leva utan det.”
En reflektion som hon har gjort är att svenska medier ofta börjar med inhemska nyheter och går sedan över till vad som händer i världen – ett inifrån och ut-perspektiv. I Schweiz gör man tvärtom: först världen och sedan inrikes – utifrån och in.
”Det var en ögonöppnare för mig. Här har mina perspektiv vidgats och helhetsbilden blivit mycket större, mindre fragmenterad.”
Så vad tror du om Stockholmsbörsen närmaste året?
”Jag ser ingen anledning till att aktiekurserna skulle vända uppåt det kommande halvåret. Kriget i Ukraina förlängs sannolikt, kanske i flera år, och tynger tillväxten i euroområdet. Kina stänger och öppnar sig i takt med att nya covidvarianter dyker upp. Båda faktorerna förvärrar bristen på energi, insatsvaror och livsmedel. Samtidigt upplever USA en efterfrågeboom. Många i USA har sparat under pandemin och har utrymme för konsumtion medan européerna inte har några besparingar att förlita sig på.”
Utvecklingen beror på hur mycket och snabbt centralbankerna höjer räntorna?
”Ja. Vårt huvudscenario är att USA:s styrränta når en topp på 3,5–3,75 procent, vilket bedöms medföra en mild recession i USA 2023. Risken är dock att den amerikanska centralbanken måste höja räntan till 4–5 procent för att tämja inflationen, vilket skulle leda till en mer allvarlig nedgång.”
Annika Falkengren handlar med aktier även privat.
”Fast saken är den att jag har investerat merparten av mitt sparande i partnerskapet på Lombard Odier. Jag har bankens genomsnittsportfölj och kan ha mer aktier än så, men det är inte fallet just nu.”
Hur stora belopp eller vilka aktier det handlar om vill hon inte gå in på.
Annika Falkengren trivs i Schweiz som har över 240 banker. Det alliansfria landet följde snabbt EU:s och USA:s sanktioner mot Ryssland, men frågan var omdebatterad enligt Annika Falkengren och Lombard Odiers kommunikationschef Andreas Kessler (till vänster).Annika Falkengren trivs i Schweiz som har över 240 banker. Det alliansfria landet följde snabbt EU:s och USA:s sanktioner mot Ryssland, men frågan var omdebatterad enligt Annika Falkengren och Lombard Odiers kommunikationschef Andreas Kessler (till vänster).Foto:Jack Mikrut
Den forna börs-vd:n blev känd för sin energi redan i skolåldern.
”Som barn var jag rätt vild. Jag är mellanbarn och mitt rum var ett enda kaos medan mina syskons rum var i perfekt ordning. I skolan kunde jag aldrig sitta still och det dröjde till fjärde klass innan en lärare förstod att det berodde på att jag var uttråkad. Jag var ju klar med uppgiften.”
Lösningen blev att ge henne fler och svårare uppgifter.
”Där någonstans förstod jag att jag har en hög energinivå och att jag måste hitta ett sätt att hantera den. Mitt sätt blev arbete, arbete är min passion. Men jag är en väldigt social figur, läser mycket och promenerar. Dessutom delar jag och min make många intressen – skidor, golf, vandring, resor, god mat och goda viner. Genève ligger i hjärtat av Europa och är perfekt i många avseenden.”
Ni har nu varit gifta i 18 år. Vad var det som gjorde att du föll för just honom?
”Ulf är väldigt lugn medan jag är mer ’all over the place’. Han är kunnig, samhällsintresserad och rolig att prata med. Vi träffades lite senare i livet och Ulf var van att ta hand om sig själv. Jag behövde inte ta hand om honom.”
Annika Falkengren blir inte upprörd när något blir fel. Hon blir upprörd av halvdana saker, när någon inte anstränger sig och dessutom försöker undkomma ansvar.
”Det har med mitt temperament att göra, och att jag som barn fick jag lära mig att göra det rätta. Ett tips när man blir frustrerad är att skriva ned det på papper eller mejla det till sig själv eller någon som man litar på, och titta på det nästa dag. Upprördheten brukar ha lagt sig vid det laget.”
Annika Falkengren blir upprymd och visar en app med digitala post-it-lappar i sin mobil.
”Titta, här finns lappar på allt som jag behöver komma ihåg. När något är gjort är det bara att ta bort lappen. Lyssna, hör du hur det prasslar när post-it-lappen skrynklas ihop?”
Finns det något som du, sett i backspegeln, hade velat göra annorlunda?
”Mycket, men när man står mitt i det försöker man fatta så bra beslut som möjligt utifrån den information som man har vid den tidpunkten. Jag kunde kanske ha ansträngt mig mer för att hålla kontakten med vänner. Men så blir man förhoppningsvis lite klokare med åren.”
”För mig handlar hela mitt liv, inte bara karriären, om nyfikenhet och lärande”, säger Annika Falkengren.”För mig handlar hela mitt liv, inte bara karriären, om nyfikenhet och lärande”, säger Annika Falkengren.
Apropå ålder, vad ger man en person, som är ekonomiskt oberoende, i 60-årspresent?
”Det första som händer när du blir äldre är att du vill ge tillbaka. När jag fyllde 50 ordnade vi tillsammans med SEB en insamling till Stadsmissionen i Stockholm. Inför 60-årsdagen blev det en annan donation tillsammans med min familj. Till vad vill jag hålla för mig själv.”
”Nu när jag inte längre är offentlig är det lättare att vara mig själv. Ingen här bryr sig om mitt privatliv, vad jag handlar för mat eller i vilka affärer. Att inte bli igenkänd är otroligt skönt.”
Annika Falkengren funderar och lägger till:
”Jag har allt som jag behöver, men det är väldigt trevligt att få längta efter något och du blir aldrig för gammal för överraskningar.”
”Jag är mycket för det autentiska”, fortsätter hon.
”För mig handlar hela mitt liv, inte bara karriären, om nyfikenhet och lärande. När jag var yngre tyckte jag inte att man kunde vara någon annan än den man är, men så är det förstås inte. Är man som jag en glad person som ofta skrattar kan det misstolkas i ens yrkesroll. Balansgången mellan ens professionella jag och ens personlighet kan vara delikat, men som en vän sa en gång: Du måste inte vara tråkig för att vara seriös.”
Som vd för Wallenbergarnas finanskoncern och en av världens mäktigaste affärskvinnor var Annika Falkengren under lång tid tvungen att vara uppmärksam på att inte bli missförstådd.
”Nu när jag inte längre är offentlig är det lättare att vara mig själv. Ingen här bryr sig om mitt privatliv, vad jag handlar för mat eller i vilka affärer. Att inte bli igenkänd är otroligt skönt.”
Så varför gör du den här intervjun – fem år efter SEB och flytten till Schweiz?
”Nu har jag landat och känner att det som jag har lärt mig här och dessförinnan kanske är något att dela med sig av till andra.”
Annika Falkengren slår ut med händerna och ögonen glittrar till i ett leende:
”Why not?”

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram