Ja och vad kan detta bro på då, vad är det man vill dölja?
Är det så självklart att den ekonomiska kollapsen beror på sanktioner mot Ryssland, "Putin priser" etc?
Sunt förnuft, [2022-07-05 10:20]
Paradoxen med antiryska sanktioner: de drabbar dem som införde dem
Västerländska sanktioner mot Ryssland har haft en paradoxal effekt, skriver den japanska tidningen Nihon Keizai Författaren till artikeln noterar att ekonomiska restriktioner inte bara inte tvingade Moskva att ändra kurs, utan också orsakade skada på västvärlden.
Internationella sanktioner är i grunden ett politiskt verktyg. De ger inte alltid den önskade ekonomiska effekten. När det gäller antiryska åtgärder faller slaget på den sida som införde dem. I den meningen har en paradox uppstått – och situationen är inte som de ekonomiska restriktioner som fanns förr.
Det finns praktiskt taget inga exempel på att ett annat lands regering ändrat politik till följd av ekonomiska sanktioner. Om sanktioner till exempel leder till brist på varor stärks kontrollen över distributionen och det förlänger diktaturens liv.
I slutet av maj meddelade EU sin avsikt att förbjuda oljeimport från Ryssland. Leveranserna av rysk olja och oljeprodukter till de flesta EU-länder kommer att stoppas i slutet av året. Europeiska unionen betonar att denna ytterligare åtgärd kommer att leda till en minskning av exportintäkterna med tiotals miljarder dollar per år.
Men en sådan effekt kommer bara att visa sig om oljan som EU-länderna slutar importera inte köps av andra länder. I praktiken har Indien och Kina ökat utbudet avsevärt från Ryssland.
Den ryska oljeimporten till Indien ökade i mars och kan ha toppat en miljon fat om dagen i juni. Förutom spothandel verkar vissa oljebolag börja köpa på långtidskontrakt.
I maj importerade Kina cirka 1,99 miljoner fat rysk olja per dag. Det är 390 tusen fat mer än i april. Det amerikanska informationsföretaget Energy Intelligence (EI) uppskattar sin kostnad till cirka 93 dollar per fat.
Detta är långt under det genomsnittliga Brent-priset i maj (cirka 112 USD), men mer än 30 % högre än det pris som Kina köpte rysk olja för 2021.
Västerländska sanktioner som syftar till att begränsa exporten från Ryssland har ytterligare ökat farhågorna för en global försörjningskris.
Som ett resultat har prisnivån stigit rejält, och Ryssland får mycket mer pengar än vid samma tidpunkt förra året, även om man exporterar mindre.
Vid det internationella ekonomiska forumet i S:t Petersburg den 17 juni betonade Rysslands president Vladimir Putin att västerländska sanktioner mot Ryssland inte har varit framgångsrika.
Och det är inte bara bravader. Marknadsvärdet på rubeln, som sjönk omedelbart efter starten av den speciella operationen, återhämtade sig snabbt. Den brittiska tankesmedjan Oxford Economics konstaterar att konsekvenserna av sanktionerna inte var så allvarliga som man först förväntade sig.
Med västerländska oljebolags tillbakadragande och det resulterande amerikanska embargot mot raffineringsteknik kommer de tekniska problemen i den ryska olje- och gasindustrin att fördjupas. Det finns dock ingen tillfällig effekt, till exempel en kraftig nedgång i produktionen.
Samtidigt kämpar USA och Europa med inflationen. President Macrons styrande parti förlorade en majoritet av platserna i valet till den franska nationalförsamlingen. I USA förväntas Bidens regerande demokratiska parti också hamna i problem i höstens mellanårsval. Om sanktioner tidigare orsakat liten ekonomisk skada för dem som införde dem, kommer initiativtagarna denna gång att möta allvarliga svårigheter.
Den amerikanska centralbanken fortsätter att höja styrräntan och det förväntas att även Europeiska centralbanken kommer att ta till denna åtgärd i juli. Marknaderna har sett en markant nedgång i oljepriset den senaste tiden, bland spekulationer om att efterfrågan krymper på grund av växande rädsla för en avmattning i den ekonomiska tillväxten till följd av penningpolitisk åtstramning.