I ruinen efter Gärdhems gamla 1100-talskyrka har återfunnits välbevarade s k liljestenar, villka anses ha använts som gravstenar över tidigmedeltida bemärkta personers gravar. Av stenfragmenten, vilka passar ihop med varandra, kan man dra slutsatsen att fragmenten ursprungligen har utgjort delar av ett ”hjul” med utväxande liljor eller palmettknoppar. Troligen har någon form av ”liljehaspel” eller ”liljehjul”, en s k eskarbunkel, funnits inhuggen på gravstenarna i den gamla 1100-talskyrkan invid gårdarna Knutsbol, Skattegården och Stommen
(angående escarbunkel se Bo J Theutenbergs artikel På jakt efter eskarbunkeln i den Heliga gravens kyrka i Jerusalem och i London, publicerad i Skara stiftshistoriska sällskaps Medlemsblad 2012:4 sid 12-15).
Liljan är det äldsta heraldiska vapnet i Sverige och förs redan av jarlen Birger Brosa av Folkungafamiljen med just en eskarbunkel i hjälmprydnaden, liksom av Vinstorpaätten - samt av den med Vinstorpaätten befryndade väpnaren Sigge Tysk (slutet 1400-talet - början 1500- talet).