Som ny inom politiken närde jag en förhoppning om att vi som politiska företrädare inte skulle ägna oss åt smutskastning eftersom det skadar demokratin och de demokratiska institutionerna.
Jag kommer därför inte att gå i svaromål kring de juvenila tarvligheter som Lorentz Tovatt (MP) ägnar sig åt i sin replik utan endast ägna mig åt själva sakfrågan.
Låt oss ur miljösynpunkt slå fast det faktum som Lorentz Tovatt och hans gelikar inte vill kännas vid – Sveriges nettoutsläpp är endast 6,3 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Sveriges territoriella utsläpp är enligt Naturvårdsverkets officiella statistik 46,3 miljoner ton koldioxidekvivalenter år 2020.
Detta ska ställas mot det sammantagna upptaget inom markanvändningssektorn om cirka 40 miljoner ton koldioxidekvivalenter 2020.
Det ger sålunda ett nettoutsläpp från Sverige motsvarande just 6,3 miljoner ton koldioxidekvivalenter, vilket i sin tur ska ställas mot de totala globala växthusgasutsläppen om cirka 59 miljarder ton koldioxidekvivalenter.
Sverige kan därför omöjligen ha en direkt och avgörande påverkan på klimatet eller den globala miljön. Detta är fakta – inte klimatförnekelse.
I vanlig ordning drar Lorentz Tovatt en lans för vindkraften och den förda energipolitiken som hans parti tillsammans med övriga vänsterpartier drivit under de senast två mandatperioderna. Det vill säga mer väderberoende produktion (vindkraft) och nedläggning av planerbar produktion (kärnkraft).
Argumentationen är att vindkraft är det billigaste alternativet för elproduktion och att kostnaderna sjunker snabbt medan verkens kapacitetsfaktorer ökar.
Men det är obekräftade påståenden från vindkraftsförespråkare och bygger inte på verifierade data.
Vindkraft ger, till skillnad från det Tovatt framför, upphov till behov av mer investeringar i nät, systemtjänster (reaktiv effekt och svängmassa) och balanskostnader. Detta inkluderas inte i vindkraftsförespråkarnas beräkningar.
Den planerbara kärnkraften har däremot genomgående avsevärt lägre kostnader eller inga alls för detta.
Rapporter och regeringens egen politik visar på att kostnadsnivån för havsbaserad vindkraft är för hög för att den ska kunna byggas ut på marknadsmässiga grunder. Investering i ny kärnkraft är jämförbar med kostnad för havsbaserad vindkraft, men ur klimatsynpunkt är kärnkraft bäst av befintliga energislag.
Påståenden om att ny kärnkraft är för dyr och att ingen vill investera i kärnkraft är sålunda felaktiga. I stället är det politiska mål och den politik som miljöpartisten Tovatt och hans vänsterkompisar står för i form av ”förnybar elproduktion” och lagar och regleringar som hindrar ny kärnkraft.
Svenskt Näringsliv har i sin analys kommit fram till att dagens energipolitiska mål om 100 procent förnybart elsystem blir minst 40 procent dyrare än ett teknikneutralt och fossilfritt elsystem.
Vad är det för information och fakta som Tovatt sitter på när han tvärsäkert uttalar sig om att ”SD vill alltså tvinga in Sverige på en väg som kommer ge svenska hushåll, företag och industrier permanent högre elkostnader”?
Sverige har i skrivande stund historiskt höga priser och eldade förra året 28 000 ton olja i Karlshamnsverket för att producera el, detta med en politik som skribenten och hans politiska meningsfränder driver.
Jag kommer nu utifrån det uppdrag som jag fått av vår partiledning förutsättningslöst bedöma vilka politiska insatser som är mest effektiva på kort, medellång och lång sikt för att skapa ett långsiktigt konkurrenskraftigt och tillförlitligt system för energiförsörjning för såväl hushåll som näringsliv.
Jag kommer även att belysa hur den förda politiken med ökat inslag av väderberoende produktion och därmed ökat behov av utbyggda elnät slår likväl som alternativet till detta. Min ambition är att återkomma med konstruktiva förslag i stället för personangrepp och floskler.
Elsa Widding (SD)
energiexpert, klimatdebattör och riksdagskandidat