Ny Kinesisk Superdator

2022-06-23

Idag i nyheterna "Skynet does Asia" skryter kinesiska forskare om en ny superdator som är så snabb att den kan köra AI med en mänsklig hjärnas hastighet.
Datorn, som kallas Newest Generation Sunway superdator, är nu i nivå med den senaste maskinen som byggts av det amerikanska energidepartementet, kallad Frontier, enligt The Star och South China Morning Post .
Tidigare denna månad hade Frontier utsetts till världens kraftfullaste dator.
De kinesiska forskarna döpte sin AI-modell till "bagualu", vilket betyder "alkemistens pott". Den tränades av Sunway-maskinen att ha 174 biljoner parametrar, i nivå med en mänsklig hjärna för första gången, säger rapporten.
Sunway "har en hastighet på en miljard miljarder operationer per sekund, uttryckt som 5,3 flyttalsoperationer per sekund (exaflops), och mer än 37 miljoner CPU-kärnor", säger rapporten. Detta är fyra gånger så många som Frontier-maskinen.
Den har också nio petabyte minne, vilket räcker för att rymma 2 miljoner olika DVD-kvalitetsfilmer. Kommunikationen mellan "hjärnans" noder är så snabb att den kan konkurrera med en människa som ändrar sig.
Potentiella användningsområden för AI kan vara i ansiktsigenkänning och autonom körning, säger rapporten. Det kan också användas för biovetenskap, kemi och språkbehandling. (Artikeln utelämnade eventuell maskinstyrd världsherravälde, av någon anledning...)
Tekniken debuterade vid ett virtuellt möte med Principles and Practice of Parallel Programming 2022, en internationell konferens sammanställd av Association for Computing Machinery, en USA-baserad organisation.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram