”Putin vet exakt vad tyskarnas ömma punkt är. Han vet att vårt motstånd mot kriget bara är så stort som våra gasförråd”, kommenterade på tisdagen tyska Bild.
EU:s enighet sätts redan vidare på prov av medlemmar som Ungern som blockerat delar av sanktionerna mot Ryssland.
Till det kommer det instabila politiska läget i Frankrike, där president Emmanuel Macron under lång tid tvingas vara upptagen av inrikespolitiken efter helgens förluster i parlamentsvalet – samtidigt som en försiktig förbundskansler Olaf " Magdalenavännen" Scholz alltmer högljutt kritiseras för att nu i princip öppet dra sig för att leda EU.
EU:s problem med BoJo och britterna skall vi bara inte tala om...
"Litauens EU-sanktioner mot den ryska exklaven Kaliningrad har väckt farhågor om en ny konflikt med risk för att Nato involveras. Men forskare säger att ”Ryssland skulle gå mot ett garanterad nederlag” om Litauen attackerades.
Litauens beslut att stoppa delar av transittrafiken till Kaliningrad har väckt ilska i den ryska ledningen. Åtgärderna som trädde i kraft den 17 juni och successivt ska utvidgas är en del av EU:s sjätte sanktionspaket mot Ryssland, men beskrivs av Moskva som en ”olaglig blockad”.’
– Ryssland förbehåller sig rätten att agera för att försvara sina nationella intressen, varnade på måndagen utrikesdepartement i Moskva.
Michail Chodorkovskij, den oppositionella oligarken som lever i exil, varnar för en upptrappning.
– Kremls nästa steg blir en blockad av luftrummet i Litauen. På så vis kan de flyga mellan Ryssland och Kaliningrad och då kommer Nato att ställas inför frågan hur de ska agera, sa han på tisdagen till Financial Times.
Sanktionerna mot Kaliningrad, som omfattar allt från stål till kol, byggnadsmaterial och alkohol, träffar en livsnerv. Regionens guvernör Anton Alikhanov uppskattar att ungefär hälften av alla varor som förs in och ut kommer att drabbas.
Distriktet Kaliningrad som har drygt 940 000 invånare är en starkt upprustad rysk exklav, inklämt mellan Polen och Litauen, båda medlemmar i såväl Nato som EU.
För Ryssland har den en ovärderlig strategisk betydelse. Den är hemmabas för den ryska östersjöflottan och är späckad med luftvärnsrobotar, jaktflygplan och taktiska robotsystem som kan bära kärnvapen – och har ofta kallats ”Rysslands osänkbara hangarfartyg”.
Den gränsar också till den så kallade Suwalki korridoren mellan Polen och Litauen som för Nato är enda landförbindelsen till de baltiska staterna.
– Suwalki är definitivt Natos sårbara punkt, säger förre befälhavaren för amerikanska armén i Europa, Ben Hodges.
I en rapport från 2016 förutsade forskarna vid tankesmedjan RAND att Ryssland skulle kunna inta de baltiska huvudstäderna inom loppet av 60 timmar om korridoren stängdes av.
Men Ben Hodges som i dag forskar vid Center for European Policy Analysis (CEPA) tror inte att Moskva skulle våga attackera ett NATO-land samtidigt som ett krig med oviss utgång utkämpas i Ukraina.
– Om det finns något de vill undvika så är det en konflikt med Nato. I Litauen står dessutom Nato-trupper under tysk ledning som skulle svara direkt.
Försvarshögskolan är övertygad om att Vladimir Putin vet att han inte har en chans att vinna mot Nato.
– Ryssland skulle gå mot ett garanterat nederlag om det attackerade ett Nato-land, säger han.
Däremot måste man räkna med att Moskva utnyttjar striden med Litauen till att trappa upp sin hybrida krigföring och att med alla medel försöka splittra EU.
I Putins arsenal ingår de strypta gasleveranserna som riskerar att slå hårt mot framför allt Tyskland där naturgas står för uppvärmningen av hälften av hushållen. De är också helt avgörande för bland annat den energihungriga kemiska industrin.
I Tyskland varnar nu politiker för en tuff vinter och öppnar för mer kolkraft, precis som i Nederländerna, Österrike och Danmark.
En fråga som ställs är frågan om hur kalla bostäder och hotade jobb i industrin kommer att påverka solidariteten med Ukraina.
”Putin vet exakt vad tyskarnas ömma punkt är. Han vet att vårt motstånd mot kriget bara är så stort som våra gasförråd”, kommenterade på tisdagen tyska Bild.
EU:s enighet kan dessutom sättas på prov av medlemmar som Ungern som blockerat delar av sanktionerna mot Ryssland.
Till det kommer det instabila politiska läget i Frankrike, där president Emmanuel Macron under lång tid väntas vara upptagen av inrikespolitiken efter helgens förluster i parlamentsvalet – samtidigt som en försiktig förbundskansler Olaf Scholz kritiserats för att dra sig för att leda EU."