Ericsson-Chefer Muthärvsfriade

2022-06-21
Ja tänk vilket förträffligt rättssystem Sverige har, det är ju nästan så att man får intrycket av att det är riggat för att vara på så vis. Vilket naturligtvis resten av planetens befolkning måste jubla över 😉
Det svenska rättssystemet i all sin prakt 😃
" Det blev friande dom för samtliga fyra tidigare Ericsson-medarbetare som åtalats för mutbrott i Djibouti.
”Det är klart att vi har gjort en annan bedömning av bevisningen och slutsatserna av den, annars hade vi inte väckt åtalet”, säger åklagaren Mats Jansson till Di.
Solna tingsrätt frikänner alla fyra åtalade för ansvar kring de mutor som Ericsson betalade ut för att vinna ett 3g-kontrakt i Djibouti runt 2011.
Enligt rätten har inte Riksenheten mot korruption kunnat leda i bevis att de personer som tagit emot pengar haft sådan tydlig koppling till de vunna affärerna för att grundrekvisitet för mutbrott ska kunna vara uppfyllt.
”För att mutlagstiftningen ska bli tillämplig förutsätts att påstådda mottagare är mutbara, det vill säga de måste falla in under den begränsade krets av personer som kan göra sig skyldiga till mutbrott enligt den vid tidpunkten tillämpliga lagstiftningen”, skriver tingsrätten.
Är ribban för högt lagd att bevisa ett tjänstesamband?
”Jag kan bara konstatera att vi i det här specifika fallet ändå tycker att tjänstesambandet som det är beskrivet i lagstiftningen just nu var uppfyllt. Sedan kan man naturligtvis alltid diskutera om gällande lagstiftning är ändamålsenlig, men det gäller på alla rättsområden”, säger vice chefsåklagare Mats Jansson, som lett förundersökningen på Riksenheten mot korruption, till Dagens industri.
Högst i rang av de fyra frikända var Anders Lindblad, vid den tiden regionchef för Mellanöstern och Nordafrika. Så småningom kom han också att ingå i den tidigare vd:n Hans Vestbergs ledningsgrupp.
”Vår reaktion på domen är att i princip exakt så som tingsrätten nu skriver har vi också skrivit till åklagaren inför åtalsbeslutet. Vi är väldigt nöjda med att vi har fått bekräftelse på att vår uppfattning om vad som har hänt har bekräftats av domstolen”, säger advokat Staffan Bergqvist, försvarare för Anders Lindblad, till Di.
Vågar ni andas ut nu, eller förväntar ni er att åklagaren överklagar?
”Vi förväntar oss att åklagaren inte överklagar. Det finns ingen utsikt att hovrätten kommer att göra någon annan bedömning.”
Enligt Mats Jansson är det dock sannolikt att det blir ett överklagande.
”Jo, det är mycket som talar för det, men jag har bara hunnit ögna igenom domen”, säger han.
Enligt domstolen har åklagarna inte lyckats styrka att Djiboutis justitiekansler och president har haft uppenbart inflytande över det statliga telekombolaget Djibouti Telecoms beslut att ge uppdraget till Ericsson att bygga ett nytt 3g-nät.
I åtalet har Riksenheten mot korruption kunnat leda i bevis att Ericsson betalade stora pengar till ett konsultbolag för arbete som aldrig utfördes. Konsultbolaget ägdes av hustrun till justitiekanslern, ett jävsförhållande som utelämnades i den due diligence-rapport som togs fram för avtalet med konsultbolaget.
Av beslagtagna interna mejl på Ericsson har det också framgått att pengarna skulle slussas vidare in i den innersta regeringskretsen i landet på Afrikas horn.
Ericsson har också på bolagsnivå erkänt mutorna, i samband med den uppgörelse som träffades med USA:s justitiedepartement och finansinspektion 2019.
I och med att domstolen kommit fram till att pengarna gick till ”fel” personer har den stannat där i sin bedömning.
”Tingsrätten har inte heller prövat frågan om de tilltalades inblandning i transaktionerna eller deras uppsåt”, skriver rätten.
Domen är mycket snarlik den som 2021 slutligen friade Telias tidigare vd Lars Nyberg och två höga chefer i två instanser från anklagelserna om mutbrott.
Även då var kärnan i beslutet att varken tingsrätt eller hovrätt ansåg att diktatorsdottern Gulnara Karimova - den påstådda mottagaren av mutor - hade formell ställning att påverka Uzbekistans beslut om tilldelning av mobillicenser.

Dagens Juridik:
Ericsson-anställda frikänns från muthärvan i Djibouti
Nyheter
Publicerad: 2022-06-21 11:46
Foto:TT
Fyra före detta anställda inom Ericsson-koncernen frikänns från bestickning, grovt brott. Personerna misstänktes att under 2011–2012 ha mutat offentliga tjänstemän i Djibouti i syfte att erhålla kontrakt på leveranser av telekomutrustning till landet.
Solna tingsrätt anser inte att åklagaren lyckats bevisa att två av de tre påstådda mottagarna av mutor ingår i den begränsade krets av mutbara personer. Den tredje finns det inga bevis för att mutor lämnats.
En enig tingsrätt har idag frikänt fyra tidigare Ericsson-anställda från åtal om grov bestickning. Tingsrätten uppger att skälen för en frikännande dom är i huvudsak att åklagaren inte har lyckats bevisa att två av de tre påstådda mottagarna av mutor eller otillbörliga belöningar ingår i den begränsade krets av mutbara personer som anges i den vid tidpunkten gällande lagstiftningen. Vad gäller den tredje påstådda mottagaren har åklagaren inte lyckats visa att mutor eller otillbörliga belöningar lämnats till denne, skriver domstolen.
Åtalet
Åtalet avsåg anklagelser om att de tilltalade under åren 2011–2012 lämnat mutor till tre personer i Republiken Djibouti i syfte att bland annat erhålla det avtal som Ericsson AB ingått med Djibouti Telecom SA avseende leverans av telekomutrustning till landet.
Det var i maj 2011 som 3G-avtalet ingicks mellan Djibouti Telecom och Ericsson. 3G-avtalet var värt drygt 20,3 miljoner euro. Avtalet innefattade bland annat uppbyggnad av 3G-nätverk och uppgradering av GSM-nätverket. Enligt 3G-avtalet skulle förskottsbetalning ske om 15 procent av kontraktssumman. Enligt åtalet har Ericsson den 13 juni 2011 ställt ut faktura på 15 procent av kontraktssumman till Djibouti Telecom som betalt begärt belopp den 10 augusti 2011.
Ericsson har efter 3G-avtalet ingått två konsultavtal med Ashur International SARL. För de utförda tjänsterna skulle Ericsson betala konsulten 200 euro per timma. Det totala beloppet var beräknat på 10 000 arbetstimmar. Det är dessa betalningar som enligt åklagaren utgör de påstådda mutorna eller otillbörliga belöningarna.
Enligt åklagarna ska överföringar om drygt 2 miljoner dollar till ett konto som tillhörde konsultbolaget Ashur International SARL ha innefattat mutor eller otillbörliga belöningar till Attorney General i Djibouti, presidenten i Djibouti samt den verkställande direktören för Djibouti Telecom SA.
Vad som krävs
Tingsrätten konstaterar inledningsvis att det för bifall till åtalet om grov bestickning krävs att påstådda mottagare är mutbara, det vill säga faller in under den begränsade krets av mutbara personer som ställs upp i den vid tidpunkten gällande lagstiftningen. Vidare krävs att mutan lämnats för mottagarens tjänsteutövning, det vill säga det krävs att mutan eller belöningen har samband med mottagarens utövade av sitt arbete eller uppdrag på så sätt att denne har kunnat utöva inflytande på ett sätt som främjar givarens intresse.
– Tingsrätten har vid sin bedömning funnit att åklagaren inte har bevisat att N.N (Attorney General i Djibouti reds. anm.) och presidenten i Djibouti utgjort mutbara personer. Detta eftersom det inte har visats att de har haft någon anställning eller något uppdrag i vilka de har kunnat utöva inflytande på Ericssons möjligheter att erhålla kontraktet med Djibouti Telecom, säger säger Hampus Lilja, rådman.
– Det är inte heller visat att N.N (Attorney General i Djibouti reds. anm) i sin befattning i övrigt kunnat främja Ericssons etablering i Djibouti på det sätt som åklagaren har påstått. Vad gäller den verkställande direktören för Djibouti Telecom har tingsrätten kommit fram till att han i sin befattning har haft möjlighet att utöva inflytande över Djibouti Telecoms beslut om att tilldela Ericsson kontraktet. Tingsrätten har dock funnit att det inte har bevisats att mutor lämnats till honom genom överföringar till Ashur International SARL. Tingsrätten har mot den bakgrunden inte haft anledning att gå vidare i sin prövning av övriga brottsrekvisit, bland annat om transaktionerna varit otillbörliga. Tingsrätten har inte heller prövat frågan om de tilltalades inblandning i transaktionerna eller deras uppsåt, fortsätter han.
Advokaterna som försvarat de fyra Ericsson-anställda i målet får ut de begärda ersättningarna i målet. Christina Bergenstein får ersättning av staten med drygt 1,1 miljoner kronor. Anders Lindblad får ersättning av staten med drygt 1 miljon kronor. Örjan Stolt får ersättning av staten med drygt 1,1 miljoner kronor och Jonas von Heidenstam får ersättning av staten med cirka 900 000 kronor.
Överklagande på domen kan göras senast den 12 juli 2022.
SARA JOHANSSON
sara.johansson@dagensjuridik.se

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram