Om Thedéen I SvD

2022-06-18
Inte exakt det mest oväntade men några detaljer är väl värda att notera.
" Erik Thedéen utsågs på fredagen till ny riksbankschef. Han tar över från Stefan Ingves som när hans mandatperiod slutar vid årsskiftet har varit riksbankschef i 17 år. Men nu lider alltså Stefan Ingves era mot sitt slut, och han ersätts av Erik Thedéen.
Vad betyder detta och vem är egentligen Erik Thedéen som från och med nästa år blir en av Sveriges absolut mäktigaste personer?
En första reflektionen är att utnämningen knappast är någon kioskvältare. Politikerna i riksbanksfullmäktige har tagit det säkra före det osäkra och utsett en person från den ekonomisk-politiska ankdammen som består av storbankerna, universitetsvärlden, finansdepartementet, Finansinspektionen (FI) och Riksgälden.
Två av sex beslutsfattare i bankens direktion var tidigare chefsekonomer på Swedbank, en statssekreterare från finansdepartementet och två från Uppsala universitet respektive Handelshögskolan i Stockholm. Erik Thedéen har spenderat de senaste sju åren som generaldirektör på Finansinspektionen och har också varit moderat statssekreterare hos finansmarknadsminister Peter Norman.
Han har också varit chef på KPA Pension, ett pensionsföretag för kommun- och regionanställda, vd på Stockholmsbörsen och vice generaldirektör på Riksgälden som lånar pengar å statens räkning.
Thedéen har en begränsad erfarenhet av att syssla med räntepolitik, skriver Johan Carlström.
Thedéens karriär startade dock på Riksbanken där han i början av 90-talet var handlare och analytiker efter en civilekonomexamen från prestigefulla Handelshögskolan i Stockholm. Thedéen är dessutom reservofficer i den svenska flottan.
Thedéen har alltså ett gediget cv, men saknar något som många kanske hade hoppats på. Till skillnad från sina företrädare, Stefan Ingves och Lars Heikensten har han inte disputerat i nationalekonomi. Thedéen har dessutom begränsad erfarenhet av att syssla med räntepolitik.
Trots detta väljer alltså riksbanksfullmäktige Erik Thedéen till Riksbankens nya chef. Många hade nog trott att en kvinna för första gången i historien skulle ta över jobbet som Riksbankens högsta chef, något som till exempel förra vice riksbankschefen Kerstin af Johcnik efterfrågade i DI härom månaden. Men så blev alltså inte fallet, trots att det inte fanns någon brist på kandidater.
Riksgäldsdirektör Karolina Ekholm och första AP-fondens chef Kristin Magnusson Bernard har båda disputerat i nationalekonomi och båda har dessutom jobbat i flera år inom centralbanksvärlden. Ekholm på Riksbanken och Magnusson Bernard på den Europeiska centralbanken (ECB). I förra veckan stod det också klart att ett annat förhandstips, Cecilia Skingsley, inte skulle bli ny chef. Skingsley har i flera år varit Riksbankens näst högsta chef men meddelade i förra veckan att hon lämnar banken i förtid.
Sverige har aldrig haft någon kvinnlig riksbankschef och så kommer det alltså att förbli i åtminstone sex år till och kanske till och med dubbelt så länge om Thedéen får förnyat förtroende, vilket inte tillhört ovanligheterna historiskt. Ingves satt som sagt i 17 år på sin post.
Istället blir det alltså den 59–åriga veteranen Erik Thedéen som får det tunga ansvaret att axla Ingves mantel från och med nästa år. Varför är svårt att veta, men kanske vägde hans år som chef för Finansinspektionen (FI) tungt. Riksbankschefen sätter inte bara räntan utan måste också ta hänsyn till finansiell stabilitet och har befogenhet att rädda banker vid en kris. Det här var Stefan Ingves styrka och bland annat som chef på FI har Erik Thedéen sysslat med med frågor som rör finansiell stabilitet i över sju år.
Hur valet av ny riksbankschef kommer att påverka penningpolitiken är fortfarande höljt i dunkel. Men storbanken SEB:s beskrivning i ett utskick på fredagseftermiddagen är att Thedéen ”troligen ses som en hök” – det vill säga någon som skulle driva på för att föra en stramare politik med högre räntor.
Bankens spekulation grundas på att Thedéen länge oroat sig för stabiliteten på den svenska bostadsmarknaden efter årtionden av stigande priser och skulder. Som chef på FI införde Thedéen amorteringskravet som senare skärptes.
Han har också uttalat sig kritiskt mot Riksbankens köp av olika typer av värdepapper som har varit ett sätt för banken att pressa ned räntorna för att stimulera ekonomin, men som vissa ekonomer – inklusive tidigare riksgäldsdirektör Hans Lindblad – har kritiserat med att de spär på bostadspriser och börs och därmed också ökar inkomstklyftorna.
Riksbanken äger idag värdepapper värda nästan 1 000 miljarder kronor och tanken är att de ska avvecklas samtidigt som banken höjer räntan för att pressa tillbaka den höga inflationen. Hur snabbt allt det här kommer att ske beror delvis på Erik Thedéen som tillsammans med Riksbankens övriga fem beslutsfattare från och med årsskiftet kommer att styra över hur dyra hushållens bolån kommer att bli."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram