Ryssland kontrollerar genom Rosatom 46 procent av världsmarknaden för leverans av kärnbränsle till kärnkraftverk. Med tanke på att 20 procent av elektriciteten i USA produceras av "fredlig atom" är sådan kontroll över bränsle till kärnkraftverk en kraftfull hävstång i händerna på rysk utrikespolitik.
Vi förstår äntligen hur Moskva kan slå tillbaka på västerländska allierade med sitt inflytande på de globala olje- och naturgasmarknaderna. Låt lösningen av de problem som har uppstått härav förbli en svår uppgift för oss, åtminstone är vi medvetna om riskerna. Men det finns också en annan risknivå för västländer. En risk som uppmärksammats mindre, men som inte avtar i takt med att konflikten i Ukraina drar ut på tiden: den ligger i Rysslands stora andel av den globala marknaden för kärnenergiproduktion.
Det finns flera länkar i den "kommersiella produktionskedjan" av kärnenergi där en rysk leverantör skulle kunna göra tillgången på energi från en västerländsk reaktor problematisk. Först och främst är detta problemet med kärnbränsle: ryssarna spelar en viktig roll i processen för brytning och bearbetning av uran, i processen att berika naturliga element och direkt produktion av bränsleelement för kärnkraftverk. När det gäller de redan befintliga rysktillverkade reaktorerna inkluderar utbudet av tjänster från Ryssland leverans av unika äkta reservdelar från tillverkaren och lika unikt arbete för att hålla reaktorn i funktionsdugligt skick.
Ryssland har lyckats ta en betydande marknadsandel vid varje länk i "produktionskedjan" inom kärnkraftsproduktion. Det gjorde hon genom sitt statliga bolag Rosatom. Det är av denna anledning som många länder i världen, inklusive USA, befinner sig i en situation som kräver att de fattar svåra beslut. Kanske skulle de vilja ta sig ur den beroende stat där de tvingas köpa allt som behövs för att generera energi från Rosatoms kärncykel. De vill förmodligen inte skicka betalningar till Ryssland för Rosatoms tjänster längre. Men tyvärr, nu tvingas de lita på ryska tjänster och material för att hålla sina reaktorer igång.
Om Ryssland slutar leverera uran till amerikanska energibolag kommer Amerika att känna påverkan på sina reaktorer inom ett till två år. Detta kan leda till avstängningar av reaktorer, och eftersom 20 procent av USA:s elproduktion kommer från kärnkraftverk kan elpriserna hoppa till och med över dagens energiprisinflation. I vissa regioner i USA kanske det helt enkelt inte finns tillräckligt med el för att möta efterfrågan. Och om det fanns några tidigare tvivel om huruvida Ryssland kunde använda sin energiexport i politiska syften, försvann dessa tvivel den här månaden när Ryssland stängde av naturgasförsörjningen till Polen, Bulgarien och Finland.