" Under våren har vi för varje inflationsutfall fått gå längre tillbaka tiden för att hitta jämförbara tal. Maj var inget undantag. Priserna mätt med KPIF steg under månaden med 7,2 procent i årstakt, meddelade SCB på tisdagen. Det är den högsta nivån sedan december 1991. Då hade Carl Bildt just tillträtt som statsminister.
I månadstakt ökade priserna med 1,0 procent. Livsmedel, rekreation och el gav de största bidragen till uppgången. Ett prisras på tomater med 28 procent hjälpte inte mycket när priset på sådant som ägg, mjölk och kött drog åt andra hållet.
På årsbasis är det fortsatt energi som i stor utsträckning lyfter inflationen. Rensat för denna volatila kategori – ett mått som Riksbanken följer noga – steg priserna med 5,4 procent. Det är 0,6 procentenheter över centralbankens prognos från april. KPIF-inflationen var 0,9 procentenheter över prognos.
Eftersom utfallen även i april låg klart över Riksbankens prognos får inflationsutvecklingen nu sägas ligga närmare det alternativscenario som presenterades i den penningpolitiska rapporten i april. I detta scenario höjs räntan med mer än de sedvanliga 25 punkterna (hundradels procentenheter) vid minst ett av årets återstående möten.
Och ska det göras är det lika bra att göra det med en gång. Det gäller särskilt som avtalsrörelsen drar igång om ett halvår. Det mesta talar därför nu för att det blir en höjning med 50 punkter när nästa räntebesked kommer den 30 juni. Att många andra centralbanker den senaste tiden har valt att ta sådana dubbelsteg underlättar troligen eftersom den eventuella panikfaktorn kring en sådan manöver därmed har minskat.
Och marknadsaktörerna, som liksom Riksbanken trodde på en långsammare prisökningstakt i maj, räknar med betydligt raskare steg än så. Enligt prissättningen på terminskontrakt väntas styrräntan höjas med 225 punkter vid de fyra närmaste mötena. Ska det bli verklighet måste en av höjningar vara med 75 punkter och de övriga tre med 50 punkter.
Visserligen kan positionering och annat ligga bakom marknadsprissättningen, men det är ändå minst sagt tydligt vartåt det barkar. Och då var majutfallet ändå inte inbakat i kalkylerna."