" ”Jag har alltid varit nyfiken och tänkt i nya banor, och på om man kan göra saker och ting bättre”, säger Bengt Lindoff, Sveriges främsta innovatör. I alla fall räknat i antal patent signerade den 53-årige lundensaren. Oppfinnarn, som han kallar sig själv. Mer formellt är han civilingenjör och teknisk doktor i matematisk statistik från Lunds tekniska högskola.
Bengt Lindoff har närmare 2.000 patent i dag. Det stora flertalet av dessa har han tagit när han arbetat på telekomgiganterna Ericsson i 20 år och därefter på Huawei i ytterligare 3 år.
”Men de börjar bli ganska många även här på Beammwave.”
Det är ett betydligt mindre bolag som utvecklar en ny typ av antenn- och radiolösning för att utnyttja de högsta frekvensbanden för mobilstandarden 5G och som han anslöt sig till för två år sedan.
”Vi försöker hålla ett tempo på ett till två nya patent per månad. Vi ser att vi är först och längst fram på det här området, med en digital millimetervågimplementation för 5G. Vi ser ett antal hinder och utmaningar som vi måste lösa och då ser vi till att skydda dem med patent.”
”Många tänker på patent som bara stora genombrott, som att man uppfunnit hjulet på nytt. Men de flesta handlar istället om viktiga detaljer som inte är självklara.”
Så du kan inte se och har säkert inte tänkt på något av hans alla patent. Men det sitter säkerligen ett antal av dem i din mobiltelefon.
Att det ibland kan bli väldigt många patent i ett företag har också sin förklaring
”När man som vi ligger i forskningsfronten handlar det ofta om att skydda flera olika möjliga vägar och lösningar, innan man riktigt vet vilken som visar sig vara den bästa.”
I patentprocessen finns sedan ett antal hållpunkter.
”Efter 12 månader kan du möjliggöra att gå in med ett patent i flera länder, och efter 30 månader måste du sedan bestämma vilka länder du vill ta patentet i. Man går inte in i alla 150 länder i världen med alla patent, det skulle bli för dyrt, utan väljer de länder där patentet gör störst affärsnytta”, förklarar Bengt Lindoff.
Han har som sagt erfarenhet från innovationsmiljön hos såväl Ericsson som kinesiska Huawei.
”Det var många likheter, men också många skillnader. Vi jobbade mot samma mål, men med olika företagskulturer. Vissa delar av innovationsprocessen var bättre på Ericsson och andra var bättre på Huawei”, berättar han, utan att vilja utveckla och ge några exempel eller detaljer inifrån bolagen.
Fördelarna med att jobba med utveckling på ett litet bolag som Beammwave, utvecklar han dock gärna.
”Beslutsvägarna är ju så mycket kortare. Vd och de två grundarna sitter i rummen bredvid mig. Det blir mycket snabbare respons och man kan mycket snabbt ändra hela patentstrategin på 10 minuter, om man så skulle vilja. Sådant måste gå genom långa beslutsvägar i ett stort bolag som tar väldigt lång tid.”
Det är inte mycket av de stora bolagens struktur och organisation han säger sig sakna.
”Har man som jag över 500 patentidéer som blivit över 2.000 patent så betyder det också en väldigt stor erfarenhet av hur man skriver patent, av processen, tågordningen och hur man ska tänka. I Beammwave har jag också min kollega Joakim Axmon med över 600 patent. Så vi två har fler patent än de flesta större svenska företag.”"