Åsnelund Om Strypt Rysk Ekonomi

2022-06-12
När dumt blivi till dygd...
" Rysslands energiexport drar in miljarder och i livsmedelsbutikerna är hyllorna fyllda. Men det är lugnet före stormen. Senast i höst kommer västvärldens exportembargo tvinga stora delar av ekonomin på knäna, säger experter.
April drog sig franska Renault tillbaka från Ryssland, skrev av 2,2 miljarder euro och sålde sin fabrik i södra Moskva för en rubel till kommunen. Borgmästare Sergej Sobjanin planerar nu att använda fabriken till att återuppliva den legendariska sovjetbilen Moskvich som gick i graven 2001, en blytung trotjänare som är känd för att ha problem med rost
– Det är bara ett av många exempel på hur Ryssland försöker möta sanktionerna från USA och EU som innebär att Ryssland kopplas bort från världsekonomin och att all teknologisk utveckling stoppas, säger Rysslandskännaren Anders Åslund som på 1990-talet var ekonomisk rådgivare åt Boris Jeltsins regering.
I bilindustrin har praktiskt taget alla utländska tillverkare lämnat landet och alla utom två bilfabriker står nu stilla. I maj var försäljningen av personbilar 83 procent lägre än fjolårsmånaden.
Utan import av halvledare kommer Ryssland inte att kunna producera moderna bilar.
Hur hårt det slår mot samhället visar ryska tillverkaren Avtotors beslut häromdagen att erbjuda de anställda i Kalingrad gratis trädgårdstomter för att odla grönsaker när banden i fabriken står stilla. Fram till sanktionerna tillverkades här bland annat BMW:s lyxiga stadsjeep X7.
En annan konsekvens är att säkerhets- och miljökrav sänks för att kunna varva upp den inhemska tillverkningen. Det gäller i synnerhet Avtovaz som tillverkar Lada. Företaget förstatligades i maj när majoritetsägaren Renault lämnade Ryssland i all hast. Modellerna som nu ska rulla av banden uppfyller bara avgasnormen euro 2 och ska enligt medieuppgifter inte längre ha ABS, airbags eller elektriska fönsterhissar.
Bilindustrin är bara ett av många exempel. Växande problem har uppstått också i tillverkningen av allt från rockknappar till papper, hygienartiklar och korv när kemiska utgångsprodukter och andra nödvändiga komponenter inte längre kan importeras, endera för att de står på västs sanktionslistor eller för att utländska tillverkare skyr allt som har med Ryssland att göra.
Till de mest kritiska komponenterna som saknas hör halvledare, som inte längre levereras från varken amerikanska Intel och Qualcomm, japanska Samsung eller taiwanesiska TSMC. Det slår brutalt mot hela den ryska verkstadsindustrin, men också mot flygindustrin, järnvägsbranschen och försvarsindustrin.
– Utan import av halvledare kommer Ryssland inte att kunna producera moderna bilar, stridsvagnar eller missiler utan måste gå tillbaka till gammal sovjetisk teknologi, säger ekonomiprofessor Anders Åslund och pekar på att det i Ryssland saknas alternativ till de stora utländska tillverkarna.
Ryssland har visserligen flera producenter av halvledare, bland annat JSC Mikron, MCST and Baikal Electronics. Men deras produkter anses inte ens vara i närheten av den kvalitet och den kapacitet som i dag är standard.
Utan halvledare och annan västteknologi kommer den ryska flygindustrin att få skrota stora delar av sin flotta.
– I ett ett värsta scenario kommer hälften av flygplanen få slaktas för att säkra reservdelar som behövs för att den återstående hälften ska flyga, säger Vasily Astrov, Rysslandsexpert och senior ekonom vid Vienna Institute for International Economic Studies.
En del av Rysslands problem är att det saknas innovativa, privata företag kapabla att snabbt ta fram egna ryska produkter. Framgångsrika entreprenörer som Pavel Durov, grundaren av meddelandetjänsten Telegram och Vk som är Rysslands största sociala nätverket, har gått i exil eller tvingats sälja till regimtrogna ryska oligarker.
– Vladimir Putin Putin är bara intresserad av storföretagen som han kan styra. Han bryr sig inte om småföretag med nya, fräscha idéer, säger Anders Åslund.
Sedan sanktionerna efter invasionen av Krimhalvön 2014 talar Putin om att göra den ryska ekonomin mer robust och mer oberoende av världsekonomin. Men i praktiken har inte mycket skett. På pappret har visserligen en rad delmål uppnåtts. Bland har Ryssland i dag en hundraprocentig nationell försörjning med socker.
– Men vad som saknas är fabriker för paketering och kvalitetskontroll som behövs för att få ut allt från livsmedel till läkemedel på marknaden, säger Rysslandsexperten Vasily Astrov.
Beroendet – och sårbarheten – visar sig tydligt när allt fler utländska företag nu öppet bryter med Ryssland. Enligt en sammanställning av Yale School of Management som kontinuerligt uppdateras har nästan 1000 företag lämnat Ryssland helt och hållet eller starkt begränsat sin verksamhet där. Det rör sig om allt från svenska SKF till norska bjässen för dagligvaror Orkla eller tyska butikskedjan Rewe.
Tungt väger att också tyska Siemens har lämnat. Det innebär att framtiden för höghastighetstågen Sapsan och regionaltågen är osäker, precis som den planerade moderniseringen av järnvägsnätet och uppgraderingen av lokomotiv och godsvagnar.
När det gäller telekombranschen var Ericsson och Nokia tidigt ute med att stoppa leveranser respektive dra sig helt tillbaka från Ryssland. Sedan dess har även kinesiska Huawei hakat på och stoppat alla nya beställningar. Inte heller indiska Tata Steel, som är en av världens ledande ståltillverkare och importerar stora mängder ryskt kol, vill göra affärer med Ryssland.
Det är inget annat än en knockout.
Helt avgörande är sanktionerna mot den ryska energisektorn, i synnerhet det amerikanska stoppet av komponenter och teknologiöverföring till olje- och gasutvinningen som beslutades i maj. Det gäller exempelvis riggar för djuphavsborrningar på mer än 500 meter eller i arktiska regioner samt utrustning för utvinning av skiffergas. Det slår direkt mot Rysslands största inkomstkälla.
Till det kommer ett förbud mot att försäkra oljefartyg, som enligt råvarustrategen Helima Croft vid RBC Capital Markets väntas få ännu större effekt.
– När sanktionerna väl träder i kraft så kommer varje europeiskt tankfartyg med rysk olja att stängas ute från inte bara Europa och Storbritannien utan också andra ledande marknader som Kina och Indien, sa hon nyligen till Northern public radio.
– Det är inget annat än en knockout.
På ett annat plan ligger den kanske mest spektakulära och mest symbolladdade reträtten: försäljningen av McDonalds ryska verksamhet.
H&M:s alla 173 butiker i Ryssland är stängda. Även onlineförsäljningen i landet är satt på paus.
När McDonalds slog upp sin första filial i Moskva så ringlade köerna långa på Pushkintorget. Det tog tre timmar att nå fram till de efterlängtade hamburgarna – en symbol för livsstilen i väst och den frihet som skulle komma bara två år senare när Sovjetunionen gick upp i rök.
Verksamheten tas nu över av den sibiriska affärsmannen Alexander Govor, som planerar att fortsätta tillverkningen och försäljningen av hamburgare under ett ännu inte tillkännagivit ryskt namn.
I spåren av sanktionerna – och den i många fall frivilliga bojkotten av Ryssland – väntas den ryska ekonomin bromsa kraftigt i år. Internationella valutafonden IMF räknar med ett BNP-fall på 8,5 procent, medan ryska centralbanken räknar med ett minus på 9,2 procent och flera oberoende ryska ekonomer förutsäger ett ras på 12–15 procent och reallöner som faller med mer än 10 procent.
I livsmedelsbutikerna och detaljhandeln råder ingen brist på varor. Men allt från frukt till tamponger blir dyrare. Inflationen väntas i år stiga till 18–23 procent, enligt ryska centralbanken. Men det är enligt forskare svårt att bedöma läger eftersom myndigheterna har begränsat publikationen av statistik som rör exempelvis utrikeshandeln eller industriproduktionen.
Helt klart är dock att den ryska energiexporten drar in hundratals miljarder dollar. Rystad Energy räknar med att oljeförsäljningen i år kommer att öka de ryska skatteintäkterna med 180 miljarder dollar i år, 45 procent mer än förra året. Ytterligare 80 miljarder kommer från försäljningen av gas.
Detta trots generösa rabatter till Kina och Indien samt kraftigt sjunkande produktion och Rysslands krav på få betalt i rubel vilket står i strid med de västliga sanktionerna.
– Problemet är att Ryssland sitter på miljarder. Men inte har många möjligheter att köpa något för pengarna, säger Anders Åslund och avfärdar kritiken att västs import av gas och olja göder det ryska krigsmaskineriet som nonsens.
På längre sikt kommer Ryssland, enligt Anders Åslund, att förbli isolerat och avskuret från modern teknologi.
– Utvecklingen går mot att Ryssland blir som Nordkorea. Inte exakt så. Men i den riktningen.
Vasili Astrov tror inte att Ryssland kommer att bli fullt så isolerat.
– Men man ska inte glömma att Ryssland inte bara har fiender i världen utan kan driva handel och teknologiutbyte med allt från Kina, Indien, Turkiet och stora delar av de framväxande ekonomierna.
I förlängningen betyder det att Ryssland blir helt beroende av i första hand Kina. Samtidigt som klockan vrids tillbaka och den ryska ekonomin i stor utsträckning går tillbaka till den gamla sovjetmodellen."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram