Syftande Företagsförvärvande

2022-06-09
Ja vad kan då möjligen vara syftet med att förvärva denna typ av verksamhet, kan det möjligen vara någonting som har med folkbildning att göra....
" Den 11 maj skedde tronskiftet. Efter ett femprocentigt börsfall var Apple inte längre världens högst värderade bolag. Ny regent på tronen, med ett marknadsvärde på drygt 25 000 miljarder kronor, var det statliga saudiska oljebolaget Aramco.
De ofantliga summor som oljan drar in, och som gjort landet så rikt, investeras nu i andra branscher. Det hela är en del av ”Vision 2030”, som handlar om att ställa om landets ekonomi från oljeberoendet. Siktet är inställt på att bli världsledande inom underhållning, sport och kultur. Och i skärningspunkten mellan de tre hamnar en stor satsning på gaming och e-sport.
Det är inga småslantar det handlar om. Den statliga investeringsfonden PIF förvaltar drygt 6 063 miljarder kronor, enligt Sovereign Wealth Fund Institute, och grundade 2021 sitt eget spelföretag med namnet Savvy Gaming Group (SGG). Toppchefer från världens största spelbolag, som amerikanska Activision Blizzard och franska Ubisoft, rekryterades.
– Saudiarabien har ett antal områden där man tror sig kunna vara konkurrenskraftiga. Där ingår en stor satsning på gaming, som är väldigt stort i landet. Befolkningen är ung och en av världens mest uppkopplade, säger Anna Vidén, associerad forskare vid Utrikespolitiska institutet.
Det första stora köpet blev svenskt. ESL Gaming, världens största e-sportbolag som bland annat äger Dreamhack, köptes från anrika MTG för 9,7 miljarder kronor. Samtidigt förvärvade SGG den brittiska konkurrenten Faceit för drygt 4,9 miljarder kronor, och slog ihop dem för att skapa världens största företag inom e-sport.
Pengarna som finansierar affärerna kommer från oljan.
– Nu när oljepriset är högt har man råd att putta in en massa pengar. Aramco är väldigt välskött och genererar stora överskott, säger Anna Vidén.
På onsdagsmorgonen kom nyheten att Savvy Gaming Group också köper in sig i den värmländska spelkoncernen Embracer. SGG betalar 10,3 miljarder kronor för 8,1 procent av aktierna och 5,4 procent av rösterna. Och det är inte tal om någon passiv ny storägare.
– Vi är inte en del av en passiv fond, likt Tencent, utan visionen är att vara en mer aktiv investerare, har SGG:s vd Brian Ward, tidigare sagt till sajten Venturebeat.
Och det är inte vilken nation som helst som står bakom bolaget.
I mars avrättades 81 personer i Saudiarabien genom halshuggning, enligt FN utan att först ha fått en rättvis rättegång. Även om det just nu råder vapenvila i kriget i Jemen har Saudiarabien anklagats för att bidra till en humanitär katastrof i landet. Förtrycket av kvinnor och hbtq-personer möter hård kritik. Affären med Embracer tillkännages dessutom under vad som i USA kallas ”Pride month”, då många företag visar sitt engagemang för hbtq-rörelsen.
Ordförande för PIF:s styrelse är Mohammed Bin Salman, ofta kallad MBS. Han är Saudiarabiens kronprins och misstänkt för att ha spelat en roll i mordet på journalisten Jamal Khashoggi.
– Många företag i väst är tveksamma till att göra affärer med Saudiarabien på grund av deras rykte, och den politiska risken. Särskilt efter mordet på Khashoggi, säger Anna Vidén.
Och för den som ändå gör affärer med Saudiarabien är det långt ifrån riskfritt.
– Det finns en risk. Inte för stabiliteten i landet, utan för kontraktsbrott, att få betalt för sent och för lite, den typen av risk.
Vad ska ett svenskt bolag som får den saudiska staten som storägare tänka på?
– Jag skulle inte rekommendera det. Om det handlar om nationell säkerhet, som hamnar och liknande, den typen av verksamhet bör man av säkerhetsskäl absolut inte sälja till Saudiarabien. Ett gamingföretag har lägre risk men den finns ändå där. Samtidigt är det ett så pass profilerat område för landet så att de nog vill sköta det så bra som möjligt.
Embracers kommunikationschef Beatrice Flink Forsgren skriver i en mejlkommentar till SvD att bolaget vi ser positivt på att SGG går in som ny ägare i Embracer, men hon kommenterar inte kopplingen till den saudiska staten.
Vilket inflytande kommer SGG och därmed i förlängningen PIF få över Embracer?
”Efter genomförandet av nyemissionen kommer SGG att inneha cirka 8,1 procent av aktierna och 5,4 procent av rösterna i Embracer. Det gör dem till röstmässigt tredje största ägare, efter Lars Wingefors (40 % av rösterna) och S3D Media Inc. (11 % av rösterna) samt att ytterligare 11 % av rösterna ligger hos entreprenörer inom Embracer”, skriver Beatrice Flink Forsgren."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram