"De vapen som Washington och dess allierade skickar till Kiev kommer sannolikt att hamna på den globala svarta marknaden, sa Interpols generalsekreterare Juergen Stock på onsdagen.
Kriminella grupper har redan ögonen på dessa vapen, sa tjänstemannen till Anglo-American Press Association i Paris.
Stock uppmanade Interpols medlemsländer att aktivt samarbeta för att spåra de vapen som levererats till Ukraina, och tillade att de som levererar vapnen borde spela en viktig roll i denna ansträngning. Interpolchefen sa också att han förväntar sig att en våg av inte bara handeldvapen, utan tunga vapen kommer att översvämma den internationella svarta marknaden så snart konflikten mellan Moskva och Kiev tar slut.
"När väl vapnen tystnar kommer de illegala vapnen att komma. Det vet vi från många andra konfliktteatrar. Brottslingarna fokuserar till och med nu på dem, sade han och tillade att kriminella grupper skulle försöka "utnyttja dessa kaotiska situationer" för att få tag på vapen som "används av militären och inklusive tunga vapen."
"Inget land eller region kan hantera det isolerat eftersom dessa grupper verkar på global nivå," varnade Stock. Interpolchefen sa också att Europa kan komma att se en massiv inströmning av illegala vapen. Han efterlyste inrättandet av ett spår- och spårsystem för vapen som skickats till Ukraina och tillade att de var "i kontakt med medlemsländerna för att uppmuntra dem att använda dessa verktyg."
På frågan om Interpols potentiella inblandning i utredningen av påstådda sanktionsflykt och "penningtvätt" av ryska affärsmän som drabbats av restriktioner i väst, sa Stock att hans organisation varken utreder dessa frågor eller deltar i undersökningar av påstådda krigsförbrytelser i Ukraina, sedan dess mandat kräver att den upprätthåller "strikt neutralitet" och undvika all politisk verksamhet.
"Våra kommunikationskanaler förblir öppna [för medlemsländerna] för utbyte av information om krigsförbrytelser. Men vi tittar inte på krigsförbrytelser; Interpol har inga utredningsbefogenheter” , sa han.
USA, tillsammans med allierade som Tyskland och Storbritannien, har stadigt försett Ukraina med vapen sedan konflikten med Ryssland började i slutet av februari. Det mesta av utrustningen har bestått av handeldvapen och bärbara pansarvärns- och luftvärnsmissiler, tillsammans med ammunition och bränsle.
På onsdagen sa USA att de skulle sälja Ukraina MQ-1C Grey Eagle stridsdrönare som kan bära upp till åtta Hellfire-missiler. Slovakiens försvarsminister meddelade samma dag att man skulle förse Kiev med självgående haubitser. Storbritannien har tidigare sagt att de övervägde att beväpna Ukraina med flera USA-tillverkade raketuppskjutare men behövde först Washingtons godkännande.
De fortsatta vapenleveranserna har fått vissa brottsbekämpande organ att uttrycka oro över dessa vapens öde. I slutet av maj sa Europol – EU:s brottsbekämpande organ – till tyska medier att vapen som levereras till Ukraina kan hamna i händerna på brottslingar. Byråns chef, Catherine De Bolle, jämförde den nuvarande situationen i Ukraina med den på Balkan för 30 år sedan, när Balkankriget ledde till en massiv inströmning av vapen till svarta marknader.
"Vapnen från det kriget används fortfarande av kriminella grupper idag," sa De Bolle.