Egen & Allmän Nytta

2022-06-01

Ett samhälle kan bara utvecklas genom en upplyst och medveten befolkning....
"Endast de samhällen som fortfarande har ett fungerande allmänintresse/allmän bästa kommer att överleva; de som styrs av egenintressets tyranni kommer att falla".
-Författad av Charles Hugh Smith via OfTwoMinds blogg-
Ur artikeln i Zerohedge ⬇️
Jag har diskuterat den moraliska rötan som konsumerar American Project i blogginlägg och mina böcker.
Denna moraliska röta - kanske bättre beskriven som medborgerligt förfall - är så genomgripande och allestädes närvarande att vi förlåts för att vi antar att "så här har det alltid varit."
Denna oförmåga att urskilja rötan är resultatet av förfallets gradvisa förfall. Det finns många liknelser: den långsamt kokta grodan, sättet på vilket viktökning smyger sig på oss, och så vidare.
Detta är resultatet av mänsklighetens finjusterade förmåga att vänja sig vid vilken ny miljö som helst och normalisera vad som skulle ha varit outhärdligt under det senaste förflutna.
Vi anpassar oss till förändrade förväntningar, incitament, värderingar och realiteter över tid och glömmer hur vår värld fungerade under tidigare epoker.
Det finns många exempel på detta. Många av förändringarna i vårt samhälle, politik och ekonomi kan spåras tillbaka till det tidiga 1980-talet, när finansialiseringen (och dess avkomma, regulatoriska fångst och pay-to-play ) började sin uppgång till överhöghet.
För fyrtio år sedan var studielån okända och sjukvårdskostnaderna gjorde inte hushållen konkurs.
För fyrtio år sedan var relativt få amerikaner överviktiga. Gå tillbaka ett decennium längre, innan explosionen av snabbmatsbutiker, och en liten andel av pengarna som amerikanerna spenderade på mat gick till att äta ute/hemifrån, dvs snabbmat och restauranger.
Att äta ute var en njutning reserverad för speciella tillfällen, inte en daglig ritual/födslorätt.
Under tiden efter Vietnam var amerikanerna försiktiga med utländska förvecklingar. Presidentskapet var inte riktigt så imperialistiskt som det är idag. Kongressen hade fortfarande en viss blygsam makt över utländska förvecklingar. Detta är inte längre fallet.
Det mest insiktsfulla sättet att förstå den genomgripande moraliska rötan är att undersöka egenintressets tyranni : tidigare hade allmänintresset/allmännyttan fortfarande fotfäste i nationens värderingar, incitament och förväntningar.
Nu är allmänintresset/allmännyttan inget annat än papperstunt PR-skydd för att maximera privata vinster med alla tillgängliga medel, dvs egenintressets överhöghet.
Vår förmåga att urskilja skillnaden mellan att tjäna allmänintresset/allmännyttan och göra en blygsam vinst på det och skada det gemensamma bästa för att maximera privata vinster har gått förlorad. Det finns många sådana exempel. Det finansierade egenintresset bakom studielån, sjukvård, nationellt försvar, Big Pharma, Big Ag, Big Everything – dvs karteller och monopol – är synligt i varje skrymsle av USA:s ekonomi, politiska struktur och ekonomi.
Syntetiska opioider är ett bra exempel. Under den absurt falska sken av att "tjäna det gemensamma bästa" med smärtstillande mediciner, orsakade Big Pharma tiotusentals amerikaner dödsfall och förstörde livet för hundratusentals andra genom förödelsen av missbruk - beroende som Big Pharma var glada att främja som icke-beroendeframkallande eftersom detta tjänade till att maximera vinsten.
Som nu är normen hålls ingen personligt ansvarig för denna fullständigt onödiga folkhälsokatastrof. Några få handledsböter administreras och livet i Amerika går tillbaka till den obevekliga brådskan att maximera privata vinster med alla tillgängliga medel: bedrägeri, bedrägeri, överfakturering, förskingring, regulatorisk fångst, pay-to-play, och så vidare.
Det falska PR-omslaget för egenintressets tyranni är att strävan efter att maximera vinsten på alla tillgängliga medel magiskt gynnar allmänheten. Apologeterna lyfter fram olika exempel på planerad inkurans som "bevis" på att egenintressets överhöghet är den gyllene vägen till ett härligt samhälle, men allt detta noggranna körsbärsplockande får inte den moraliska rötan och medborgerliga förfallet att försvinna.
Amerika är dömt att förfalla så länge vi inte kan se skillnad på allmänintresse/allmännytta och egenintresse. De två är inte samma sak, men vi har tappat förmågan att urskilja skillnaden.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram