" De har inte alltid verkat särskilt genomtänkta, strategierna som Putins vänner i väst valt för att vända blickarna bort från deras band till den ryske ledaren.
Som när Matteo Salvini, partiledare för det högerpopulistiska, ryssvänliga partiet Lega några veckor efter invasionen av Ukraina reste till gränsstaden Przemyśl i Polen. Salvini har flera gånger burit en t-shirt med Putins ansikte på i internationella sammanhang, skrivit samarbetsavtal med den ryske presidentens parti Enade Ryssland och kallat honom ”världens bäste statsman”. Nu fördömde han Putins krig inför tv-kamerorna och försökte visa hemmaväljarna sitt djupa engagemang för ukrainska flyktingar.
Men borgmästaren i Przemyśl gick inte med på att låta Salvini använda hans stad för att göra politiska vinster på hemmaplan. Han tog med sig en likadan Putin-t-shirt och räckte över den till den italienske besökaren.
– Låt oss gå tillsammans till gränsen och flyktingcentren och se vad din vän Putin har gjort. Jag har ingen respekt för dig, sade borgmästaren avmätt inför tv-kamerorna.
Salvini lämnade i all hast platsen, till glåpord. Sedan dess har han raderat alla sina berömmande inlägg om Putin i sociala medier, och fördömt den ryska invasionen så ofta han kunnat.
Lika pinsamt var det för den franska extremhögerledaren Marine Le Pen. Inför presidentvalet tidigare i vår lät hon trycka upp flerfärgsbroschyrer med bilder där hon skakar hand med Putin – broschyrer som hann gå i tryck och börja delas ut till franska hushåll innan de ryska styrkorna gick in Ukraina i slutet av februari.
Marine Le Pen hade då i veckor försökt tona ner Rysslands hot mot Europa och beskrivit Putin som ”en kraft för gott”. Efter invasionen fick hon i stället bråttom att fördöma Putin, och sade att hon inte längre ”kände igen” hans beteende. Hennes motståndare i valet, Emmanuel Macron, var inte sen med att i tal och tv-debatter banka in budskapet att en röst på Le Pen i förlängningen var ett stöd till Putin.
Men ingen europeisk dignitär har fått äta upp sina varma ord om Ryssland och Putin så som den tyske förre förbundskanslern Gerhard Schröder. Schröders vänskap med president Vladimir Putin är vida dokumenterad; de bägge har till exempel semestrat ihop. Nu möter han en kritikerstorm på hemmaplan från både väljarna och det politiska etablissemanget.
I förra veckan röstade Förbundsdagen i Berlin för att frånta honom hans skattebetalda kontor och stab – ett privilegium som före detta förbundskanslerer har kvar efter att de lämnat posten. Kristdemokraterna i kammaren ville också ta ifrån den gamle, socialdemokratiske ledaren hans pension.
Samtidigt meddelade Schröder att han avgår från oljejätten Rosnefts styrelse, efter att hela våren hårdnackat ha vägrat att lämna sina styrelseposter både hos Rosneft och i konsortiet bakom det tysk-ryska gasledningsprojektet Nordstream.
Frågan är om det inte är för sent för den forne förbundskanslern att reparera sitt rykte, särskilt som Rosneft sände ut ett pressmeddelande som tackade Schröder för hans ”aldrig sinande stöd”. Så sent som förra månaden sade Schröder till New York Times att han inte tänker göra någon ”mea culpa” – be om ursäkt. Han viftade också bort uppgifterna om att Putin låg bakom massakern på civila i staden Butja, nära Kiev.
Andra av Putins vänner försöker balansera mellan att ta avstånd från kriget och samtidigt slippa behöva klippa banden till Moskva. Ytterligare en politiker som i förra veckan meddelade att hon lämnar Rosnefts styrelse är den förra utrikesministern i Österrike, Karin Kneissl. Hon gjorde sig känd för de breda massorna när hon bjöd in Vladimir Putin till sitt alpbröllop och dansade wienervals med honom på festen. Rosneft har dock meddelat att man ser fram emot att samarbeta med henne som oberoende konsult i framtiden.
Putin har även hållit sig med vänner från underhållningsbranschen, som den franske skådespelaren Gérard Depardieu och den amerikanske actionfilmhjälten Steven Seagal.
Depardieu blev hedersmedborgare i Ryssland för ett decennium sedan, och har setts både dinera och sjunga tillsammans med Putin på extravaganta societetsfester i Moskva. Nu har han varit snabb med att fördöma kriget och understryka att hans varma känslor för Ryssland framförallt har med kulturprofiler som Dostojevskij, Tolstoj, Gogol, Tjajkovskij och Prokofjev att göra – inte Putin.
Steven Seagal, däremot, stödjer fortfarande sin vän. Han firade sin 70-årsdag i förra månaden i Moskva. På festen var flera av presidentens närmaste, bland annat chefredaktören för Kremls propagandakanal Russia Today, Margarita Simonjan, gäster. "