Själsligt Blottande SvD Om Musk

2022-05-29
Den själsliga bildningsnivån på SvD:s redaktion är ju knappast ifrågasatt men man är tydligen ändå tvungen att belysa förhållandet ytterligare 😉
" Elon Musk sägs vara besatt av att bli omtyckt och beundrad. Men i intervjuer ger han uttryck för känslor av isolering. Är Teslagrundarens plötsliga politiska omsvängning i själva verket en jakt på en ny gemenskap?
Rikast i världen – men vill någon vara hans vän?
Elon Musk står still, det är marken under honom som rör på sig. Det är åtminstone budskapet i ett politiskt meme han lade upp på Twitter tidigare i år. Med hjälp av tre streck­gubbar visar bilden hur det som anses vara ”mitten” flyttat allt längre vänsterut under de senaste amerikanska valen, varför personen som representerar Musk i dag befinner sig på mitten av den konservativa axeln.
– När började folk hacka på Elon Musk? Det var samtidigt som han köpte Twitter, som han sa att han skulle driva det under privat regi, som han meddelade att han skulle göra det rättvist. Det kommer inte längre vara lika vänsterpartiskt – och de anställda hatar honom för det.
”Fox and friends”-ankaret Steve Doocy rättar till glasögonen, hämtar andan. Kollegorna i den vita soffan nickar in­stämmande. Den senaste tiden har program­met diskuterat Tesla-entreprenören flera gånger i veckan, under rubriker som kretsar kring yttrande­frihet, rättvisa och framför allt: woke-rörelsens konformism.
Elon Musk skildrade i en tweet (ovan) sin upplevelse av att det amerikanska politiska etablissemanget har förflyttat sig åt vänster.
För samtalen handlar inte i första hand om Musk som makthavare eller miljardär – även om de ofta upprepar att han en av vår tids största affärsmän. I morgonprogrammet lyfts Elon Musk som ett språkrör för den genom­snittlige amerikanen – den som ser sig som en mittenväljare, men börjar få nog. Hans frustration är ett symtom på det repressiva samtalsklimatet, där yttrande­friheten kringskärs under skenbart progressiv flagg.
– Han säger att han aldrig röstat repub­likanskt förut, men kommer göra det nästa val. Jag undrar hur många amerikaner som sitter i samma båt, säger Doocys Fox-kollega.
Att Teslagrundaren skulle omfamnas av höger­etablissemanget är långtifrån självklart. Från republikanskt håll sågs Tesla länge som ett företag i fickan på den gröna vänster­rörelsen, och under en debatt 2012 sa den dåvarande president­kandidaten Mitt Romney att elbilstillverkaren var en ”loser”. Rymd­företaget SpaceX konkurrerar med stora militärleverantörer vars intressen värnas av tongivande republikanska representanter. Dessutom har Musk också varit tydlig med att global uppvärmning utgör det största hotet mot mänsklighetens fortlevnad (bortsett från AI). Inte en rakt igenom högervänlig hållning.
Men med tiden har både Tesla och SpaceX alltmer kommit att betraktas som den amerikanska ingenjörskonstens kronjuveler. Musks realpolitiska inflytande har växt i takt med företagen: i dag går vägen till rymden via SpaceX, och vd:n har lovat att Teslas flytt kommer skapa 20 000 jobb i Texas. Hans affärer ligger i Washingtons – och i förlängningen hela nationens – intresse.
Känslan av isolering kom fram under en intervju med Business insider. ”Det finns stunder då jag känner mig ensam”, säger Elon Musk där.
Entreprenörens utspel ger inte bara ringar på vattnet – de sätter allt oftare agendan för det offentliga samtalet. Med ett par knapp­tryck kan han få aktiekurvor att störtdyka och skjuta i höjden, och de senaste veckorna har många följt vändorna kring hans uppköp av Twitter med andan i halsen.
Twitter var också kanalen genom vilken han nyligen meddelade att han kommer rösta republikanskt i det kommande valet. Musk skrev att han tidigare röstat demokratiskt, men att han inte längre kan stötta ett parti präglat av hat och politisk splittring. Han avslutade inlägget med en framtidsprognos: ”Se nu hur deras smutsiga kampanj mot mig drar igång”.
Musk har framhållit att han helst håller sig utanför politiken, men en titt i backspelen visar att han ofta uttalat sig i brännande frågor. Genom åren har han gjort sig känd som en hängiven anhängare av direkt­demokrati och stridbar kritiker av en eventuell miljardärskatt. Men han är långt ifrån ideologiskt konsekvent. Så sent som 2018 twittrade han att han var socialist: ”Bara inte den sorten som vill fördela resurser från mest produktiv till minst produktiv.”
Socialist-etiketten till trots verkar det övergripande partiprogrammet stavas liten stat. Musk uttrycker sig ofta ogillande kring statliga interventioner, och Tesla har länge varit den enda amerikanska biltillverkaren som inte är fackligt ansluten. Förra året väckte Musk dessutom stor uppmärksamhet när han flyttade elbilföretagets högkvarter och ”gigafabrik” från Kalifornien till Texas – en stat utan inkomstskatt.
Tesla-grundaren har under de senaste veck­orna riktat skarp kritik mot USA:s president Joe Biden. Han anser att den sittande admin­istrationen bär ett tungt ansvar för den skenande inflationen, eftersom staten varit alltför frikostig med att betala ut bidrag och stöd till privatpersoner och företag.
– Den uppenbara orsaken till inflationen är att staten tryckt upp en zillion mer pengar än man har, sa han tidigare i maj i podcasten ”All in”.
Även tidigare har Musk uttalat sig kritiskt om statligt stöd till företag – trots att Tesla fått miljarder dollar i statliga subventioner.
När tidningen Business insider intervjuar Musk i april i år är journalistens ton andakts­full. Han förkunnar att Teslas vd är en av världens mest populära personer – aktad affärsman med strax under 100 miljoner Twitterföljare. Är popularitet en drivkraft? Men Musk kommer snart in på kändisskapets baksida:
– Jag brukade kunna gå till affären eller bara på gatan. Nu är det ganska svårt att göra det. Det är svårt att ens gå på restaurang. Om jag gör det försöker jag hitta ett hörnbord som inte är så upplyst, så jag kan hålla mig undan.
Han talar med låg stämma, ser snett åt sidan när han besvarar journalistens frågor.
Du har sagt att du inte vill vara ensam? Var kommer det ifrån?
– Jag tror det är en naturlig mänsklig reaktion.
Många är lyckliga när de är ensamma.
– Verkligen? Jag tror de flesta inte är lyckliga när de är ensamma.
Känner du dig ensam?
– Jag menar, det finns stunder då jag känner mig ensam. Det är ganska naturligt. Om jag jobbar med en raket i södra Texas och bor i mitt hus själv… Speciellt om jag inte har min hund med mig. Då känner jag mig ganska ensam.
Ifall det ställs några frågor om skilsmässan till popartisten Grimes – eller barnen Griffin, Xaiver, Kai, Saxon, Damian, X AE A-XII eller den nyfödda dottern Exa för den delen – är dessa bortklippta. Affärsledarens mun rör knappt på sig, orden verkar komma någonstans långt inifrån.
Samma tidning publicerar några veckor senare en långt mindre inställsam story. En flygvärdinna på Musks rymdföretag Space X vittnar om att företaget betalat hennes kollega 250 000 dollar i förlikning efter att denne anklagat vd:n för sexuellt ofredande. I en intervju berättar kollegan att hennes vän ombetts att ge Elon Musk en massage, under vilken han ska ha blottat sitt kön. Dessutom ska han ha erbjudit sig att köpa henne en häst i utbyte mot erotisk massage.
Historien utspelar sig 2016. I parternas uppgörelse ingår ett sekretessavtal. Den berörda kvinnan – som förblir anonym – kommenterar inte granskningen. I stället är det hennes före detta kollega som utgör tidningens huvudkälla. I en intervju berättar kollegan att hon själv utsatts för sexuella övergrepp, och känt en skyldighet att berätta om vad hon hört.
– Särskilt nu, säger hon till Insider. Han är världens rikaste man. Någon på den nivån av makt som orsakar sån skada ska inte kunna komma undan med att kasta pengar på situationen.
I takt med att Musks inflytande ökat har han blivit allt hårdare granskad. Efter Insiders publicering har han flera gånger avfärdat uppgifterna – enligt honom är skriverierna politiskt motiverade. Men han lugnar Twitter­följarna: inget kommer stoppa honom från att jobba för en bättre framtid, och fortsätta värna yttrandefriheten.
Allmänhetens blickar riktas inte bara mot Musk som person, också Tesla skärskådas. Nyligen förlorade företaget sin plats i S&P:s ESG-index, där företag rankas efter social och miljömässig hållbarhet. Till Teslas nackdel lyfts uppgifter om interna arbetsproblem och brist på plan för ett minskat koldioxidavtryck. Musk avböjde inledningsvis att kommentera tillkännagivandet, men på Twitter kallade han ESG för en bluff. Det dröjde inte länge innan han fick medhåll från gänget i Fox-studion:
– Han säger ”fick inte Tesla vara med? Det är en bluff.” Hela grejen har kapats av lögnaktiga social justice warriors. Det är vad vi sagt hela tiden, under olika tillfällen, säger tv-ankaret Brian Kilmeade.
SpaceX högkvarter, hösten 2017. Musk har inget avskilt kontor, hans skrivbord är station­erat i ett hörn dekorerat med Tesla-memorabilia och bilder av raketer. På en inramad plansch står det: ”När en stjärna faller och du önskar dig något, kommer det gå i uppfyllelse. Om det inte är en meteor på väg att utplåna allt liv på jorden. Då är du körd, oavsett vad du önskat dig. Om det inte är att utplånas av en meteor.”
Det är journalisten och författaren Neil Strauss som gör observationen, på besök för att intervjua Musk för tidningen Rolling stones räkning. Han inleder med en fråga om lanseringen av en ny Tesla-modell som ägt rum några veckor tidigare. Musk sitter tyst en lång stund, innan han ursäktar sig och försvinner ur rummet. När han kommer tillbaka förklarar han att han och hans flickvän precis gjort slut.
– Eller, hon gjorde slut med mig mer än jag gjorde slut med henne.
Intervjun har knappt hunnit börja, men Musk berättar öppenhjärtigt om hur hjärte­krossad han blivit. Snart ber han också journalisten om råd.
– Finns det någon du tycker jag ska dejta? Det är så svårt för mig att träffa folk. Jag vill ha en långsiktig relation, säger han.
Neil Strauss, mest känd för att ha skrivit den kultförklarade dejtningsskildringen ”The Game”, är tveksam. Han råder Musk att inte kasta sig in i något nytt, och i stället rannsaka varför de tidigare relationerna inte fungerat. Men det örat vill Musk inte höra på.
– Jag kommer aldrig vara lycklig utan att ha någon. Att gå och lägga sig ensam dödar mig.
Han förklarar att det inte bara handlar om det senaste uppbrottet, utan något mer djupgående:
– När jag var barn fanns det en sak jag brukade säga. ”Jag vill aldrig vara ensam.” Det brukade jag alltid säga.
Musk har aldrig gjort någon hemlighet av att han vill bli omtyckt. Författaren Ashlee Vance, som inför arbetet med en biografi intervjuat Musk i över 40 timmar, ger sin bild av honom i en intervju med tidningen Politico:
– En del av det är enkel att förklara: han gillar att vara omtyckt, och är det på ett nästan religiöst sätt. Den andra delen är mer affärs­mässig och beräknande. Han använder sin enorma plattform och beundran för att få vad han vill, på ett sätt som andra vd:ar bara kan drömma om.
Viljan att knyta nära band till följarskaran är inte bara mänsklig, utan också en affärs­mässigt gångbar strategi. Visst får Musks uttalanden kritik från vissa håll – men hans fanbase fortsätter att växa, och blir alltmer lojal. Mer än något annat illustrerar fallet Musk hur den amerikanska högern – för somliga – erbjuder en känsla av tillhörighet som demokraterna inte kan tävla med.
Att identitetspolitik haft stark resonans under det senaste decenniet är inte konstigt – den erbjuder anhängaren en känsla av tillhörighet inte trots, utan på grund av, sina särdrag. Den utlovar erkännande på samma grunder som du tidigare nekats inkludering. I dagens USA har dess tankefigurer fått starkt fäste på både vänster- och högerkanten. En selektiv, dog­matisk gemenskap är bättre än ingen alls.
Men i identitetspolitikens spår följer uppenbarligen en känsla av politisk hem­löshet. Den identitetspolitik som presenteras av den amerikanska vänstern förklarar inte hur en vit, rik man i en herrgård utanför Texas kan känna sig ansatt från alla håll. Eller: den ger åtminstone inte den känslan något existensberättigande. För en sådan person kanske ”Fox & friends”-gängets ideologi framstår som en varm gemenskap.
”Problemet är att folk tror sig vara styrda av en moralisk kompass, när de i själva verket bara försöker passa in i sin flock.”
Denna gång är det inte Elon Musk som twittrar, utan den användare som påstås vara skaparen av Dogecoin, kryptovalutan som Musk haussade upp genom en rad tweets 2021."
Musk delar hans citat med kommentaren: ”wise words”.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram