SvD Söker Lösning På Putins Dolda Vapen

2022-05-28
" Att Ursula von der Leyen är arg var uppenbart för alla som lyssnade.
Det Ryssland sysslar med är inte bara ”skamligt” utan ”utpressning”. Man ”driver medvetet upp de globala matpriserna” och använder ”hungern som ett politiskt vapen”, konstaterade EU-kommissionens ordförande när hon talade på det världsekonomiska toppmötet i schweiziska Davos i veckan.
Bakgrunden är lika enkel som den är hemsk. Ukraina brukar beskrivas som världens kornbod och just nu når den mat som producerats inte ut, eftersom Ryssland blockerar ukrainarnas tillgång till Svarta havet där nästan all export normalt går.
Det fick FN:s matprogram WFP – som köper hälften av sitt nödförråd av vete från Ukraina – att i måndags varna för att 49 miljoner människor i totalt 43 länder i Mellanöstern, Asien och Afrika kan drabbas av svält. Och att många miljoner människor kan komma att dö.
Det handlar om 20 miljoner ton vete, majs och andra grödor som ligger färdigt att exporteras i Ukrainas överfulla silos, och som riskerar att ruttna bort om det inte tas om hand. Snart är det dessutom dags att bärga sommarens skörd, som då inte får plats.
Så vad kan omvärlden göra?
20 miljoner ton må låta abstrakt, men det är en ofantlig mängd mat. Enligt beräkningar som cirkulerar i internationella medier krävs det 10 000 lastbilar och 20 000 chaufförer som kör dygnet runt för att få ut 1,2 miljoner ton i månaden.
Och då ska man komma ihåg att det krigshärjade Ukraina redan har brist på diesel och att den som finns behövs till militära fordon. Dessutom skulle det ukrainska vägnätet knappast klara av en sådan anstormning av tung trafik.
En del forslas redan nu ut via tåg. Men här kommer nästa problem.
Ukrainas tågräls är en rest från Sovjettiden och är 1 520 mm bred.
De flesta länder i Central- och Västeuropa har en räls som är smalare, 1 435 mm, vilket gör att tågen inte kan köra vidare utan måste lastas om vid gränsen. Något som är lättare sagt än gjort eftersom det inte bara saknas maskiner för att omlastningen ska gå smidigt, det är även brist på de tusentals lok som behövs för att dra godstågen på EU-sidan.
Vilket tar oss tillbaka till ruta ett och till Svarta havet.
Odessa har Ukrainas största hamn. Nu ligger arbetet helt nere.
För allt fler ledare i väst talar nu om att det behövs en internationell militär fartygskonvoj som kan ledsaga de ukrainska lastskeppen ut från Odessa och genom det innanhav Ryssland till stor del kontrollerar.
En rutt där Ukraina en vanlig månad exporterar närmare fem miljoner ton mat.
Men inte heller det är enkelt. Skulle ukrainska skepp ledsagas av krigsfartyg från Natoländer, skulle det nästan garanterat ses som en provokation från rysk sida. Inte som att de är ute på humanitärt uppdrag. Risken finns att de beskjuts och att det hela leder till det tredje världskrig som västvärlden så här långt försökt undvika till varje pris.
Ryssland måste därför nästan ge sitt godkännande – åtminstone i det tysta – för att en sådan operation ska kunna äga rum.
Men frågan är om ett godkännande kommer. Det talas om att den ryske presidenten, Vladimir Putin, även krigar ekonomiskt mot Ukraina och att blockaden är ett sätt att knäcka den ukrainska ekonomin.
En lösning skulle därför kunna vara Kina och Indien.
Även världens två folkrikaste länder känner av ökningen av matpriserna och båda har redan varnat för att det extrema vädret gjort att deras inhemska skördar kommer att bli dåliga i år.
Förhoppningen är att Peking och Delhi, som försöker framstå som att de är oberoende men i praktiken har valt den ryska sidan, ska förmås dra åt tumskruvarna på Putin för att få honom att godkänna att den ukrainska skörden förs ut.
Men då kommer vi till nästa problem. (Nej, de tar aldrig slut.)
Ukraina vågar inte lita på Putins ord. Om han nu skulle gå med på det hela.
För att skydda Odessa har ukrainarna släppt stora mängder minor utanför hamnen. (Något även Ryssland har gjort.) Minorna är inte bara besvärliga att få bort, den ukrainska ledningen vill i nuläget att de ska vara kvar, eftersom den annars är rädd för att Putin först släpper igenom en internationell konvoj – för att därefter ta tillfället i akt och anfalla hamnstaden från ett då minfritt hav.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bett omvärlden om att få landbaserade robotar för att kunna sänka de ryska skeppen. Eller åtminstone ha dem i avskräckande syfte.
USA har i grunden ställt sig positiv till att Ukraina ska få så kallade Harpoon-robotar, med en räckvidd på nästan 300 km, men drar sig för att skicka dem själva av rädsla för att Ryssland ska se även det som en provokation.
Det hela löstes i måndags av Danmark, som enligt Pentagon gått med på att skicka Harpoon-systemet till Odessa.
Men är vi inte då en bra bit på väg mot att stoppa svälten? Njae... det vet nog bara Putin. Det är nämligen inte bara Ursula von der Leyen som tror att den ryske presidenten använder hunger och svält som ett vapen.
Det spekuleras nu i att han, precis som den belarusiske diktatorn Lukasjenko och Turkiets president Erdogan, planerar att använda flyktingar som ett hot mot EU. Putin skulle helt enkelt vilja skapa en flyktingvåg från Afrika och Mellanöstern för att destabilisera Europa.
– Vi får inte vara naiva, sa den tyska utrikesministern Anna-Lena Baerbock om Putin och en möjlig våg av flyktingar i förra veckan.
– Vi talar inte om en indirekt effekt. Det här är ett instrument i ett hybridkrig som är avsett att försvaga sammanhållningen mot Rysslands krig."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram