Expressen Om Putins Propagandist

2022-05-22

Tänk om det där med militär specialoperation skulle visa sig stämma..
"Ryskt utspel: ”Kan erövra Ukraina på några timmar”
Putins propagandist Margarita Simonjan, chefredaktör för statliga nyhetskanalen RT, hävdar att Ryssland hade kunnat erövra Ukraina på några timmar om de bara velat.
– Men vi genomför en militär specialoperation och av den anledningen inte ett krig, säger hon.
Invasionen av Ukraina inleddes för snart tre månader sedan.
Det är BBC-journalisten Francis Scarr som översatt inslaget från rysk statlig tv. I inslaget hävdar Margarita Simonjan att kriget i Ukraina inte är ett krig utan en ”militär specialoperation”, den benämning president Putin använt från invasionens start.
– Om vi hade velat hade vi kunnat ta hand om Ukraina på inte bara några dagar, utan på några timmar. Men vi genomför en militär specialoperation och av den anledningen inte ett krig. Det är inte så ett krig genomförs. Vi... tycker synd om alla där. Det är det första. För det andra förstår vi att massor av folk, som hålls som gisslan, är på vår sida, säger Margarita Simonjan i inslaget.
Simonjan var bara 25 år när Putin utsåg henne till chefredaktör för RT, tidigare Russia Today, vid grundandet 2005. De har fortfarande en nära relation och hon har bland annat varit en del av Putins team när han återvalts som landets president, enligt Washington Post.
När invasionen mot Ukraina inleddes hävdade Simonjan bland annat att ukrainarna hälsade de ryska soldaterna välkomna – med hembakta pajer. Hon har också återgett Putins motiv till invasionen – att ”avnazifiera” Ukraina och rädda rysktalande i utbrytarrepublikerna undan ett påstått folkmord. Motiv som enligt bedömare endast varit svepskäl för att legitimera invasionen.
RT portade världen över
Enligt Robert Orrtung, amerikansk akademiker och professor som forskar i internationella relationer, skapades RT av Putin för att konkurrera med engelskspråkiga medier och specifikt CNN och BBC.
RT:s rapportering om invasionen av Ukraina har fått stora konsekvenser för nyhetskanalens verksamhet i västvärlden. RT har blivit portade från Youtube, fått sin kanal i USA nedlagd och i ett beslut som saknar motstycke valde EU att blockera alla kanalens sändningar inom medlemsländerna.
Flera journalister på RT har slutat i protest sedan invasionen av Ukraina inleddes den 24 februari, däribland en av Simonjans mest seniora redaktörer, Maria Baronova."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram