SvD: Liverapport Från Öst

2022-05-20
Hej vad det går 😉
De viktigaste händelserna just nu
• EU undersöker nu hur man kan använda ryska oligarkers frysta tillgångar för att finansiera återuppbyggnaden av Ukraina efter kriget.
• Den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) konstaterar i sin senaste lägesrapport att den ryska offensiven i Donbass sammantaget går fortsatt trögt.
• Google lägger ned i Ryssland. Enligt techsajten The Verge, som hänvisar till nyhetsbyrån Reuters, har Google ansökt om konkurs i landet efter att ha fått sina bankkonton beslagtagna av den ryska staten.
En serie attentat har riktats mot militära byggnader i olika delar av Ryssland, skriver tankesmedjan Institute for the Study of War i sin senaste rapport. Ryska medier och telegramkanaler rapporterar om avsiktliga mordbränder mot militärkommissariat i Moskva, Omsk, Volgograd och Khanty-Mansi under de senaste två veckorna.
Gärningsmännen ska ha använt sig av molotovcocktails för att sätta eld på byggnaderna.
"Ryska tjänstemän grep två 16-åringar på bar gärning i Moskva, vilket tyder på att ryska medborgare sannolikt är ansvariga för attentaten", skriver ISW.
USA: Ryssland har tagit tillgången på mat som gisslan
Antony Blinken.
USA anklagar Ryssland för att medvetet förvärra den globala matbristen som ett led i invasionskriget mot Ukraina, rapporterar AFP.
Washington kräver att Moskva häver sin blockering av ukrainska hamnar i Svarta havet.
– Sluta blockera hamnarna i Svarta havet. Tillåt fartyg, tåg och lastbilar som fraktar mat från Ukraina att röra sig fritt, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken vid ett möte i FN:s säkerhetsråd.
– Tillgången på mat för miljoner ukrainare och ytterligare flera miljoner människor runtom i världen har mer eller mindre bokstavligen tagits som gisslan av den ryska militären.
Anklagelserna tillbakavisas av den ryske FN-ambassadör Vasily Nebenzia.
Han hävdar att det i själva verket är Ukraina som ligger bakom blockaden till följd av att man placerat ut minor i Svarta havet och att bristen på mat har förvärrats sedan väst införde sanktioner mot Ryssland.
Enligt Blinken är den bilden felaktig eftersom "sanktionerna inte hindrar Ryssland från att exportera mat och gödningsmedel".
– Sanktionerna som införts av USA och många andra länder gör undantag för mat, gödningsmedel och ryskt utsäde. (TT)
Storbritanniens försvarsdepartement uppger i en ny underrättelserapport att så många som 1 700 ukrainska soldater har kapitulerat från stålverket Azovstal i Mariupol sedan i måndags. Siffrorna överensstämmer med de som Ryssland tidigare uppgett.
Departementet skriver vidare att det fortfarande finns ukrainska styrkor kvar inne i stålverket.
"När Ryssland väl har säkrat Mariupol är det troligt att de kommer att flytta sina styrkor för att förstärka i Donbass", skriver departementet.
Men innan det är möjligt måste styrkorna rustas upp, vilket kan ta lång tid eftersom de är utslitna.
ISW: Ryska offensiven i Donbass går trögt
Ryska styrkor intensifierar offensiven i östra Ukraina för att försöka avancera norr och väster om staden Popasnaja. Det ska ses som en förberedelse inför en offensiv mot staden Sievjerodonetsk, skriver den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) i sin senaste rapport.
Samtidigt försöker den ryska armén återuppta en offensiv sydväst om ryskockuperade Izjum, men styrkorna lyckades inte avancera mot den strategiskt viktiga staden Slovjansk under torsdagen, skriver ISW.
Tankesmedjan konstaterar att den ryska offensiven i Donbass sammantaget går fortsatt trögt.
EU: Oligarkers frysta tillgångar till Ukraina
EU undersöker nu hur man kan använda ryska oligarkers frysta tillgångar för att finansiera återuppbyggnaden av Ukraina efter kriget.
– Våra advokater arbetar intensivt med att hitta möjliga sätt att använda oligarkernas frysta tillgångar för återuppbyggnaden av Ukraina. Jag tycker att Ryssland också borde ge sitt bidrag, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, till TV-kanalen ZDF.
Ursula von der Leyen sa samtidigt att EU- kommissionen även föreslår ett lån på 9 miljarder euro till Ukraina för att hålla landet igång under tiden som den ryska invasionen pågår.
Ödet för de stridande i stålverket i Mariupol som har gett upp och transporterats till ryskkontrollerade områden är fortsatt osäkert. Organisationer ökar nu trycket på att de ska behandlas som krigsfångar, i ett försök att försäkra sig om att de behandlas humant enligt Genèvekonventionen.
Enligt Ryssland har 1 700 ukrainska soldater kapitulerat från det underjordiska komplexet sedan i måndags, en siffra som inte har bekräftats av Ukraina. En del har förts till sjukhus, medan vissa uppges ha förts till fångläger.
Ukraina beskriver å sin sida de hundratals som bekräftas ha lämnat Azovstal som ”evakuerade”. (TT)
Stort stödpaket från USA
USA:s senat har godkänt ett stödpaket på 40 miljarder dollar, det hittills största från USA efter Rysslands invasion. Stödet i senaten för hjälppaketet var stort, med 86 röster för och 11 emot.
I stödet ingår bland annat vapen, materiel och stöd för säkerhet och underrättelsearbete på 6 miljarder dollar, samt närmare 9 miljarder för understöd till amerikansk utrustning som sänts till Ukraina. Ukraina får också ett rent ekonomiskt bidrag på 9 miljarder dollar när president Joe Biden formellt godkänner stödet.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackar för insatsen:
”Jag hyllar USA:s senat… 40 miljarder dollar är ett viktigt amerikanskt stöd för att återrätta fred och säkerhet i Ukraina, Europa och världen”, skriver Zelenskyj på sociala medier. (TT)
Twitter flaggar falska inlägg om kriget
Twitter kommer inom kort att införa varningar på inlägg som innehåller bevisligen falska uppgifter om kriget i Ukraina. Åtgärden är en del i en ny policy om falsk information under pågående kriser, uppger det amerikanska företaget.
Inlägg som bryter mot reglerna kommer att gömmas bakom ett meddelande som uppger att det innehåller missvisande uppgifter som kan orsaka reell skada i verkliga livet.
Twitter uppger att företaget ska prioritera inlägg från statliga medier, regeringar och verifierade konton. (TT)
Källor talar om långt krig
En källa inom USA:s försvarsdepartement, som talade till medierna mot löfte om anonymitet, säger att kriget kan dra ut på tiden och att ryska styrkor kan få svårt att avancera.
– Det är svårt att veta i vilken riktning det här kommer att gå, säger källan enligt nyhetsbyrån AFP.
Samtidigt betonar han att Ryssland har det numerära övertaget och håller en lång frontlinje.
– I kombination med att vi pratar om en del av Ukraina som de här två parterna har stridit om i över åtta år nu gör att vi tror att det här kan bli en utdragen konflikt. (TT)
12 döda har hittats i östra Ukraina
I staden Severodonetsk i östra Ukraina har minst 12 människor dödats och ytterligare 40 skadats av rysk beskjutning. Det säger regionens guvernör Sergiy Gaiday på sociala medier, enligt nyhetsbyrån AFP.
Gaiday anklagar ryska styrkor för att "slumpmässigt" beskjuta stadsnavet med tunga vapen och säger att attackerna hade börjat tidigt i morse och fortsatt under dagen.
"Information om antalet döda och skadade håller fortfarande på att fastställas eftersom det är omöjligt att undersöka territoriet under beskjutning", skriver han.
Severodonetsk, som hade en befolkning på drygt 100 000 personer före kriget, är ett nyckelmål för Moskvas armé som vill skaffa sig total kontroll över den östra Donbas-regionen. (TT)
Politiska plågan Schröder fråntas privilegier
Den tidigare förbundskanslern Gerhard Schröder har länge varit en belastning för tyska regeringar.
Hans fortsatta kontakter med Kreml och ryska energijättar trots angreppskriget i Ukraina blev till sist för mycket. Tysklands förbundsdag fråntar honom hans privilegier.
”Koalitionens parlamentariska grupper vidtar åtgärder på grund av den tidigare förbundskanslern och lobbyisten Gerhards Schröders beteende – i ljuset av Rysslands invasion av Ukraina”, konstaterade de styrande partierna i ett uttalande enligt AFP.
Beskedet innebär att Schröder förlorar förmåner som ett arbetsrum i det tyska parlamentet förbundsdagens lokaler i Berlin, samt anställd personal som bistår honom. Kostnaden är omkring 4 miljoner kronor om året.
”Kontoret kommer att stängas”, konstateras kort.
Schröder verkar som lobbyist för ryska energibolag som Rosneft och Gazprom, bolag som står Kreml och president Vladimir Putin nära. (TT)
ÖB: Ryssland har inte lyckats
Kriget går inte som planerat för Kreml. Det menar Sveriges ÖB Micael Bydén, som befinner sig i Bryssel för Natos försvarschefsmöte.
– Det är brist på framgångar för Ryssland och framför allt handlar det om de strategiska målsättningarna som de har satt upp som inledningsvis var att gå hela vägen mot Kiev, att kuva det ukrainska folket och få ner dem på knä. Och det har inte lyckats, säger Bydén.
– Man möter ett mycket starkt militärt motstånd, det är uppenbart. Ukraina tar tillbaka mark. De är väldigt svåra för Ryssland att möta, säger ÖB.
Natokälla: Ukraina har övertaget
Från flera håll bedöms nu Ukraina ha fått övertag på slagfältet. Inom Nato förs diskussioner om det är möjligt för Kiev att återta Krimhalvön och Donbassområdet från Ryssland, säger en militärtjänsteman inom försvarsalliansen, enligt CNN.
– Jag tror att de kan (ta tillbaka Krim och Donbass). Inte nu, inte snart, men om de kan fortsätta kampen så tror jag det, säger militärtjänstemannen.
Han säger sig däremot vara osäker på om det skulle vara ett smart drag med tanke på att det skulle kunna möta motreaktioner hos lokalbefolkningen i en del områden.
Nato väntar dock inga betydande framsteg för någon av sidorna på slagfältet i Ukraina under de kommande veckorna, enligt militärtjänstemannen.
– Jag tror att vi kommer att stå stilla ett tag.
Analytiker: Ryssland fortsätter bomba stålverk
Ryssland har fortsatt attackera det gigantiska stålverket i Mariupol, även sedan hundratals ukrainska soldater gett upp och förts bort, enligt försvarsanalytiker hos tankesmedjan ISW.
I ISW:s senaste dagliga uppdatering om kriget, som gäller onsdagen, står det att det fortsatta bombardemanget ”indikerar att rester av det ukrainska motståndet finns kvar trots de senaste dygnens evakueringar”.
Senare hävdade Rysslands militär dock att samtliga gett upp, rapporterar AP. Uppgifterna om hur många som lagt ned vapnen i stålverket varierar, men det handlar enligt Ryssland om uppåt 2 000 soldater.
Också på onsdagen kom uppgifter om att Ryssland överväger att riva det gigantiska verket och bygga en park där, vilket SvD rapporterade om. Den planen går emot det förmodade ryska syftet med att erövra Mariupol, en tung industri- och hamnstad, som vore att dra nytta av dess ekonomiska styrka, konstaterar ISW.
På andra håll norrut har ryska styrkor fortsatt göra mindre framryckningar, även om offensiven i Donbass i östra Ukraina på det stora hela fortsätter gå trögt, bedömer analytikerna. Till stor del beroende på förmodad brist på soldater.
Rysk soldat ber om ”förlåtelse”
Den 21-årige ryske soldaten som misstänks ha skjutit ihjäl en 62-årig civil man på cykel hördes i dag i rätten i Kiev. Han har erkänt och bad nu om förlåtelse, rapporterar AFP. Enligt BBC påstår han att han först vägrade att skjuta men att han blev beordrad och hotad av en annan soldat.
Detta är den första rättegången om ryska krigsbrott i Ukraina.
Händelsen inträffade i byn Tjupachivka i Sumyregionen i nordöstra Ukraina den 28 februari. Soldatgruppen var på flykt från ukrainska styrkor efter att deras konvoj förstörts. (TT)
Ukrainas utrikesminister: ”Andra klassens behandling”
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba är kritisk efter den tyske förbundskanslerns uttalande om att det inte finns någon genväg för Ukraina in i EU.
Han talar om en "andra klassens behandling" av Ukraina som "sårar ukrainares känslor". (TT)
Google lägger ned i Ryssland
Google kommer att lämna Ryssland, rent fysiskt. Enligt techsajten The Verge, som hänvisar till nyhetsbyrån Reuters, har Google ansökt om konkurs i Ryssland efter att ha fått sina bankkonton beslagtagna av den ryska staten.
Techjätten, som har omkring 100 anställda i landet, meddelade tidigare under våren att man slutar sälja annonser i Ryssland och stoppar regimvänliga konton från Youtube – i och med Rysslands invasion av Ukraina.
Ryssland å sin sida har under en längre tid kritiserat Google för att inte ta bort ”olagligt innehåll” från sina plattformar.
Googles tjänster kommer enligt företaget fortfarande att vara tillgängliga i landet. (TT)
Storbritannien: Ryska befälhavare sparkas
De senaste veckorna har ett flertal högt uppsatta ryska befälhavare sparkats på grund av misslyckanden som de gjorde i början av kriget, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i sin senaste lägesuppdatering.
1 288 civila döda i Kievområdet
Till och med onsdag har 1 288 civila dödats i Kievregionen sedan Ryssland inledde invasionen den 24 februari. Det uppger den lokale polischefen Andrej Niebytov för lokal media. De flesta av kropparna ska ha hittats i de förstäder till Kiev som de ryska styrkorna ockuperade under inledningen av kriget.
Ytterligare två soldater åtalas för krigsbrott
Ytterligare två ryska soldater ska ställas inför rätta under torsdagen, anklagade för krigsbrott. Det meddelar åklagare, enligt Washington Post. De åtalade ska ha beskjutit civila från ett fordon utrustat med granatkastare i Poltavaregionen, sydväst om Ukrainas näst största stad Charkiv.
21-årige Vadim Shishimarin erkände sig på onsdagen skyldig till att ha skjutit ihjäl en obeväpnad 62-årig man som färdades på cykel.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram