" Flera experter bedömer att Ukraina nu har ett strategiskt övertag i kriget. Trots det kan det bli svårt att återta vissa områden.
– Putin betraktar Krimhalvön som en del av Ryssland. Det kan vara politiskt omöjligt för Ukraina att ta det området, säger Ilmari Käihkö, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.
Från flera håll bedöms nu att Ukraina har fått ett övertag på slagfältet. Inom Nato förs diskussioner om det är möjligt för Kiev att återta Krimhalvön och Donbassområdet från Ryssland, säger en militärtjänsteman inom försvarsalliansen, enligt CNN. Svenska experter gör samma bedömning.
– Jag bedömer att Ukraina har det strategiska övertaget, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan och fortsätter:
– Min bedömning grundar sig i två saker. Kortsiktigt har den ryska armén svårt att ersätta de förluster som de har, trots att de försöker. Den långsiktiga nedgången i kapacitet kommer också fortsätta för den ryska armén, om ingenting annat görs.
Vad kan Ryssland göra?
– Antingen gör man en fullständig mobilisering, vilket verkar osannolikt. Problemet med en sån mobilisering är att man inte kommer att kunna göra det dolt och då skulle västmakterna känna sig tvungna att göra någonting. Och då finns det en risk för ett europeiskt krig. Eller om man sätter in massförstörelsevapen, och det är inte heller sannolikt.
Med de västerländska vapnen som hela tiden tillförs är den ukrainska armen i en uppgångsfas. Det strategiska övertaget innebär att Ukraina i mycket större utsträckning kan välja när och var man vill slåss. Trots att Ryssland kan nå taktiska vinster så påverkar det inte Ukrainas möjlighet att vinna över längre tid, säger Paasikivi.
Ilmari Käihkö, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, bedömer också att Ukraina har ett övertag på slagfältet men betonar att det är viktigt för Ukraina att börja återta ryskkontrollerade områden.
– Hittills har Ukraina försvarat territorium men den stora frågan nu är om Ukraina har stridskrafterna och förmågan att befria de ryskkontrollerade områdena. Det kommer kräva väldigt mycket från Ukraina, säger Käihkö och tillägger:
– Det är möjligt att Ukraina kommer lyckas med det, men det kommer inte att bli billigt. Vi pratar inte heller om veckor, vi pratar om minst flera månader.
Kommer Ukraina kunna återta Krimhalvön?
– Jag är osäker på om Ukraina kan ens återta Krimhalvön då Putin betraktar det som en del av Ryssland. Det kan vara politiskt omöjligt för Ukraina att ta det området, säger Käihkö.
Joakim Paasikivi säger att det är svårt att bedöma hur Ryssland kommer att agera nu med tanke på hur mycket de har satsat på det här kriget.
– Det är en obehaglig situation att tänka sig att Putin blir ytterligare inträngd i ett hörn och man vet inte vad som kommer att hända då.
Varför får Ukraina ett övertag nu?
– Det här är en process som går över tid. Men det är nu som flera bedömare ser det då de ryska krigsmålen har reviderats. Från att man först ville ta över hela landet, till att man åtminstone skulle hota Kiev, till att man blir utkastad därifrån, till att man ville ta Charkiv – och det misslyckas man också med, säger Joakim Paasikivi."