
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Jx9ngj/usa-traffar-turkiet-i-new-york-avhandlar-sannolikt-sveriges-nato-intrade?fbclid=IwAR0dIeTf0fGJ876_tFeAoqo7msybJJb-8UTJpZR-gAFzECFRcsgbehV5BO0

https://www.svd.se/a/BjLrwG/loser-joe-biden-turkiets-hot-om-natostopp-for-sverige-och-finland?fbclid=IwAR0dIeTf0fGJ876_tFeAoqo7msybJJb-8UTJpZR-gAFzECFRcsgbehV5BO0
Turkiet har varit medlem av Nato sedan 1952. Efter USA ståtar man med en av de större militära styrkorna i den 30 länder stora alliansen.
Det turkiska medlemskapet har gnisslat en hel del, liksom Turkiets försök att bli medlem i EU. Frankrikes president Emmanuel Macron tilldrog sig till exempel fördömanden från turkiskt håll när han sommaren 2020 sammanträffade och berömde ledare från den syrisk-kurdiska gerillan YPG, som hjälpte de allierade att besegra IS i nordöstra Syrien.
Macron välkomnade på tisdagen Sverige och Finland som Natoländer.
Även USA, med två flygbaser på turkisk mark, har kommit på kant med president Recep Erdogan. Inte minst genom stöttandet av YPG, som man till skillnad från Turkiet inte ser på som en kusin till den turkisk-kurdiska gerillan PKK.
Turkiet har även anklagat USA för att inte omedelbart fördöma försöket till statskupp 2016. Irritation finns även mot att predikanten Fethullah Gülen, utpekad som en av hjärnorna bakom kuppen, kunnat bo kvar i USA och inte utlämnats. Och 2020, i slutet av Donad Trumps tid i Vita huset, var telefonlinjen kall mellan Washington och Ankara då Turkiet köpte in ett luftvärnssystem från Ryssland.
Där står relationen och stampar nu, när Turkiet starkt ifrågasätter Sverige och även Finland som nya Natomedlemmar och använder kraftuttryck som att länderna ”härbärgerar terrorism” och därför inte ska släppas in i Natofamiljen.
Jan Hallenberg, forskningsledare på UI (Utrikespolitiska Institutet) och expert på USA:s utrikespolitik, konstaterar att det finns ”fnurror på tråden” och att Erdogan kommer att fortsätta sända signaler.
– Han tar chansen att visa upp sig som en spelare på den internationella scenen. Men jag ser inte att Erdogans krav skulle kunna leda till att Sverige eller Finland inte kan bli medlemmar i Nato, tillägger Jan Hallenberg.
Vad kommer Natos stormakt USA att göra?
– Joe Biden kommer att vrida om armen på Erdogan och samtidigt ge honom några sockerbitar, exakt vad är svårt att veta. Erdogan är på repen och kommer med all säkerhet att böja sig, förutspår Jan Hallenberg.
Även en rad Svenska kopplingar till kurderna har väckt turkisk irritation under flera år.
Enligt nyhetsbyrån Reuters, som citerar den den turkiska kanalen TRT Haber, har varken Sverige eller Finland gått med på att utlämna 33 personer som Turkiet ska ha önskat. Uppgiften om att det funnits ett sådant turkiskt krav har inte bekräftats.
Ryktesspridning florerar även på nätet om löften från den svenska regeringen. Löftena skulle ha tillkommit efter att den politiska vilden Amineh Kakabaveh, med kurdiskt ursprung och kopplingar till gerillan, släppte fram Magdalena Andersson som statsminister i slutet av november, och inkluderar uppgifter om att svenska miljardbidrag betalats ut.
Amineh Kakabaveh dementerar uppgifterna:
”Något sådant diskuterades aldrig”, skriver hon i ett sms till SvD.
Socialdemokraternas då nyvalde partisekreterare Tobias Baudin har även undertecknat ett uttalande gällande det autonoma självstyret Rojava som delar gräns med Turkiet, Irak och Syrien, vilket irriterat Turkiet. Uttalandet lyder:
”I krigets spår har många människor flytt från terror och förtryck. Rättssäkerheten för dessa människor måste garanteras. Att frihetskämpar som slagits eller sympatiserar med YPG/YPJ eller PYD klassas av vissa statsaktörer som terrorister är oacceptabelt.”
Samma linje vidhöll Magdalena Andersson under måndagens replikskifte i riksdagsdebatten om Nato med vänsterledaren Nooshi Dadgostar.
Ann Linde, som i helgen träffade Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu i Berlin, har sagt att diplomatiska samtal länderna emellan ska fortsätta.
– Vår ampra utrikesminister får vara lite försiktig med sina uttalanden, råder Jan Hallenberg.
Ridvan Altun, talesperson för Kurdiska Demokratiska Samhällscentret i Sverige, säger att Erdoğan inte är så mäktig som han vill ge sken av och därför höjer rösten.
– Han bluffar helt enkelt, i sista minuten. Han har lärt sig att utnyttja svagheten hos västvärlden på kurdernas bekostnad, men kommer aldrig gå emot USA.
Vad säger det turkiska folket?
– En del har motiverats av nationalistiska tankar. Det är som i Ryssland med Putin. Massmedia hyllar. Men vanligt folk är inte på den linjen. De lider av hunger och ser vilken ekonomisk kris ledarskapat skapat med sin islamistiska agenda, säger Ridvan Altun.

Tre problem som måste lösas för att Turkiet ska säga jaSverige kan inte backa – USA måste lösa knutarna.
Turkiets krav på Sverige är av den arten att den svenska regeringen rimligen inte kan backa.
Förmodligen måste knutarna lösas av USA – och kanske är det snarare till Washington som de turkiska kraven är riktade.
Framförallt handlar det om tre problemområden.
Så kan Turkiet stoppa ett svenskt Nato-medlemskap: "Det kan bli ett problem".
Tajmingen av de turkiska kraven säger det mesta om Turkiets syfte.
President Erdogan har inte sagt ett knyst om några invändningar mot Sveriges och Finlands Nato-medlemskap förrän i samma stund som de båda länderna är på väg att lämna in sin ansökan.
Det ser jag som ett tydligt tecken på att Turkiet vill utnyttja situationen för att få någonting i utbyte mot att man säger ja. Det handlar inte om några principiella invändningar utan om ett försök till kohandel.
Sverige har länge utgjort ett irritationsmoment för Erdogan och nu ser han chansen att pressa fram eftergifter.
Det handlar framförallt om tre knutar som måste lösas upp.
: Sveriges vägran att lämna ut vad Turkiet kallar terrorister.
Det handlar dels om kurder som påstås tillhöra den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK och YPG som är de syriska kurdernas militära gren. Den senare betraktas snarast som hjältar i västvärlden eftersom de skötte mycket av markkriget mot Islamiska Staten när terrorgruppen tvingades bort från sitt högkvarter i Raqqa i Syrien. Men eftersom kurderna vill bilda en självständig stat över flera andra nationers territorium, däribland Turkiet, anser Erdogan att de är terrorister.
Men det rör också sympatisörer i Sverige till den religiösa Fethullah Gulen-rörelsen som Erdogan hävdar låg bakom försöket till militärkupp i Turkiet 2016.
Erdogan hävdar att Sverige under de senaste fem åren inte ens svarat på begäran om att utlämna 33 eftersökta personer till Turkiet.
Därför kan Sverige inte backa:
Erdogan och Turkliet har riktat terroranklagelser mot tusentals personer. Sverige kan inte utvisa människor till Turkiet på lösa grunder. Framförallt kan Sverige inte ge efter för den här typen av öppna påtryckningar.
2. Sveriges vapenembargo mot Turkiet
Sverige införde i november 2019 ett vapenembargo mot Turkiet efter Turkiets offensiv i norra Syrien mot de syriska kurderna.
Turkiet kräver att Sverige och Finland ska lyfta sina embargon. Så sent som 2018 sålde Sverige vapen till Turkiet för 300 miljoner kronor.
Därför kan Sverige inte backa:
Även om kriget i Syrien numera går på sparlåga kan Sverige inte ge efter för Turkiets påtryckningar. Det skulle ge motståndarna i Sverige till ett Nato-medlemskap vatten på sin kvarn att Sverige inte kan föra en oberoende utrikespolitik som Nato-medlem.
President Erdogan har länge varit irriterad på att Sverige öppet kritiserat honom för att föra landet i mer auktoritär riktning och kritiserat Turkiet för brott mot mänskliga rättigheter.
Kritiken har bland annat riktats mot att den turkiska regimen fängslat ledaren för det kurdiska oppositionspartiet HDP, Selahattin Demirtas.
Erdogan hävdar att partiet i hemlighet samarbetar med PKK och har försökt förbjuda HDP.
Turkiet har också fängslat en rad journalister och Erdogans regim tagit kontrollen över mycket av media.
Därför kan Sverige inte backa:
Om Sverige gick med på att dämpa sin kritik mot Turkiet bara för att få deras ja till en svensk Nato-ansökan skulle det leda till mycket allvarlig kritik mot den svenska regeringen. Den svenska kritiken kan vara mer eller mindre uttalad men tystnar den helt lär Sveriges rykte som en internationell röst för fred och frihet skadas för lång tid framöver.
Mycket av kritiken har de senaste åren framförts av den svenska utrikesministern Ann Linde som blivit något av ett rött skynke för Erdogan. Men regeringen lär knappast byta ut henne för at blidka Erdogan.
Kontentan är att Sverige inte vill och inte kan tillmötesgå Turkiets krav. Knutarna kommer troligen inte att kunna lösas i direkta förhandlingar mellan Sverige och Turkiet med mindre än att Turkiet droppar sina krav lika snabbt som de drog upp dem.
Det kommer att krävas diplomatiska interventioner av andra tunga Nato-länder som USA och av Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Kanske är det rentav från USA som Erdogan hoppas på eftergifter. Fethullah Gulen har tagit sin tillflykt till Pennsylvania men USA vägrar att lämna ut honom. Turkiet vill köpa det toppmoderna stridsflygplanet F-35 men USA har vägrat som straff för att Turkiet köpte ett ryskt luftvärnssystem.
Turkiet är ett viktigt Nato-land, särskilt i det här läget. Men för USA, Frankrike, Tyskland och Storbritannien är det också viktigt att dörren inte stängs för medlemskap för Finland och Sverige.
Reine
Reine Evensson
De två länderna tillför mycket och skulle kraftigt stärka Natos försvar i norra Europa i ett läge där Ryssland visat sig alltmer aggressivt.
Dessutom skulle det vara en seger för Nato att en av följderna av Rysslands invasion av Ukraina blir att Nato utvidgas. Rakt motsatt den utveckling som Putin försökt tvinga fram.
En del pekar på vänskapen mellan Putin och Erdogan och hävdar att den turkiske presidenten går Rysslands ärenden och försöker förhindra en utvidgning av Nato. Det känns lite långsökt.
Även om USA inte kan tvinga Turkiet att ge grönt ljus för Sverige och Finland så kan amerikanerna utöva kraftiga påtryckningar som Erdogan får svårt att ta emot. Särskilt om pressen också kommer från Natos alla stora länder.
Turkiets opposition kan mycket väl försena ett svenskt Nato-medlemskap men med stor sannolikhet inte stoppa det.