"Sedan införandet 2012 har ISK inneburit sisådär 175 miljarder i lägre skatteintäkter. Eftersom 1 procent äger 35 procent av de 1570 miljarderna som finns på ISK-konton innebär det att 60 miljarder av subventionen landat hos 0,3 procent av svenskarna.
Ett faktum som Mikael Damberg sannolikt inte är supersugen på att prata om i valrörelsen, liksom han gärna slipper frågor om logiken i att någon som har 100 miljoner på ISK, slutat jobba och lever på 5 miljoner i årlig aktieutdelning förra året betalade 7,5 procent i skatt på denna inkomst.
Samtidigt som en vanlig löntagare fick räkna med minst 3-4 gånger så mycket. 2021 drog staten in drygt 1327 miljarder i direkta och indirekta skatter på arbete och 108 miljarder i kapitalskatter från hushållen. ISK bidrog med 6 miljarder.
I år, när börsen rasar, blir visserligen ISK mindre förmånligt eftersom det inte går att dra av förluster – dessutom måste skatten betalas även om sparkapitalet sjunker. Den stigande räntan innebär också att skatten kan dubblas till 0,735 procent. Vår 100-miljonersman skulle alltså kunna pungslås med en skatt på 14,7 procent – en ”dundersmäll” som en affärstidning beskrev det.
Inte okej enligt svenska politiker. Enligt Dagens Industri finns nu en majoritet i riksdagen för att sänka ISK-skatten. Inget är jobbigare än återkalla reformer som visat sig bli dyrare än det var tänkt (och därför folkkära).
Av samma skäl kommer vare sig fastighetsskatt, ränteavdrag, RUT eller ROT bli någon valfråga. För i ärlighetens namn handlar ju politik i slutändan inte om politik, utan om att vinna val. "