Vätgasdriven Mobilmast

2022-05-14
På en hemlig plats i Överkalix kommun har Sveriges första vätgasdrivna mobilmast rests mot skyn. Masten eller noden säkrar tillgång till internet och telefoni under ett långt avbrott från elnätet.
– Noden kan användas på avstånd på flera hundratals kilometer, säger Troels Gudiksen, technical advisor hos Ballard.
Om det i dagsläget sker ett längre elavbrott finns det reservbatterier som håller uppe telefonin och internet i ungefär fyra timmar i de vanliga telemasterna.
– Den här anläggningen är byggd för att klara av ett betydligt längre elavbrott än så men längden beror på hur många som använder sig av den och hur stor överföringskapaciteten, säger Troels Gudiksen.
Ny teknik förlänger livslängden för mobilnätet
Till skillnad mot tidigare teknik där elen kommit från stora lager av reservbatterier kommer strömmen för att hålla uppe telefoni och internet via mastens vätgasdrivna bränslecellsanläggning.
– För oss är det viktigt att ha en robust lösning till våra kunder. Det är till exempel Region Norrbotten samt ett flertal kommuner men även fiber- och telebolag, säger Jonas Tiger, IT Norrbotten.
Anläggningen ägs däremot av Vattenfall och bolaget ansvarar även för att anläggningens drift.
Pilotprojekt testas
Noden har likt andra anläggningar en begränsning i hur långt den kan skicka sina signaler och skulle elnätet ligga nere i hela Sverige skulle det krävas tusentals liknande anläggningar för att säkra hela Sveriges internet och telefoni.
Enligt Fredrik Gustafsson, vid Post- och Telestyrelsen, är det för tidigt om tekniken kommer att börjas använda i stor skala ännu.
– Det får tiden utvisa och vi behöver även skaffa oss en bättre kostnadsbild över driften, säger han.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram