Vidare I Nato-Frågan

2022-05-13
Rysslands svar till Finland blev ju detta:
" Finlands anslutning till Nato kommer att orsaka allvarlig skada för Rysslands och Finlands bilaterala förbindelser, som har upprätthållit stabilitet och säkerhet i norra Europa. Ryssland tvingas vidta både militärtekniska och andra motåtgärder för att stoppa hoten mot sin nationella säkerhet i detta avseende.
Att gå med i Nato strider direkt mot Finlands internationella rättsliga förpliktelser, dels 1947 års fredsavtal i Paris, som förpliktar parterna att inte gå med i eller delta i koalitioner mot någon av parterna, och 1992 års Ryssland-Finlands grannskapsavtal, som avstår från den andra partens territoriella integritet. eller använda eller hota att använda deras territorium för en väpnad attack mot en annan part.
Men med tanke på det kollektiva västerlandets nuvarande likgiltighet för internationell rätt, har ett sådant beteende blivit normalt. Vi kommer att svara därefter."
I helgen väntas både Sverige och Finland lämna ett slutgiltigt besked i Natofrågan och det mesta pekar på att länderna skickar in en ansökan till försvarsalliansen redan i början av nästa vecka.
Sedan väntar en övergångsperiod och om ratificeringen sker inom den uppskattade tidsramen skulle Sverige kunna vara medlem i Nato till hösten.
Under övergångsperioden kan vi förvänta oss olika svar från Ryssland. Experter som SvD pratat med nämner tre möjliga scenarier.
1. Krigsretoriken trappas upp
Om Sverige och Finland lämnar in en Natoansökan kommer vi snabbt att möta reaktioner från Ryssland. Det konstaterar Gunilla Herolf, seniorforskare på Utrikespolitiska institutet (UI).
– Det är helt uppenbart att de kommer att säga att vi har destabiliserat läget och inte längre är ett fredssträvande land.
Ryssland har redan gjort flera uttalanden riktade mot Sverige och Finland där de bland annat hotat med ”militärtekniska åtgärder” och att det inte kan vara tal om en ”kärnvapenfri status” för Östersjön om länderna går med i Nato.
Den här typen av upptrappad krigsretorik kommer att öka när Natoansökningarna skickas in, bedömer Ilmari Käihkö, universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan.
– Vi kan vänta oss att de börjar vifta med kärnvapenkortet igen, det är deras viktigaste medel. Men det kommer bara att förstärka att vi vill ha skydd mot kärnvapen, och det får vi från Nato, säger han.
2. Cyberattacker och påverkanskampanjer
Tiden från att en ansökan skickas in till att den godkänns kommer att vara den känsligaste, enligt Ilmari Käihkö och Gunilla Herolf.
Något vi kan vänta oss under den här perioden är påverkanskampanjer, desinformation och cyberattacker mot kritisk infrastruktur.
– Det kommer att påverka oss, men inte stoppa samhället från att fungera. Om man till exempel slår ut Bank-id två, tre dagar kommer de flesta av oss att klara det, säger Ilmari Käihkö.
Gunilla Herolf kallar det här för ”mindre sabotage” och i första hand ligger det på Sverige att ta hand om konsekvenserna.
– Blir det väldigt omfattande, till exempel att el eller värme slås ut kan vi få hjälp. Där har vi också EU som kommer att bistå oss eftersom vi är ett EU-land, men i första hand är det något vi måste förbereda oss för själva, säger Gunilla Herolf.
3. Militära åtgärder och kränkning av luftrum
– Den största oron är att det skulle bli något sorts militärt svar, men det tror jag är osannolikt och ett större militärt anfall är inte alls aktuellt. Ryssarna är fullt upptagna i Ukraina och har inte råd med det, säger Ilmari Käihkö.
Ett annat alternativ är att ryssarna försöker genomföra ett begränsat angrepp, så som en missilattack som inte kräver så stora militära resurser.
– Men då undrar man vad syftet skulle vara med en sådan attack? Även det skulle bara förstärka uppfattningen om att Nato är det rätta alternativet för Sveriges säkerhet, säger Ilmari Käihkö.
USA, Tyskland och Storbritannien har gått ut med olika säkerhetsförsäkringar om Sverige skulle ansöka om ett medlemskap i försvarsalliansen. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har även sagt att det under övergångsperioden finns ”en väldigt stark förpliktelse från Nato att kunna garantera Sveriges säkerhet”, även om det inte kan betecknas som säkerhetsgarantier.
– Om det innebär fartygsnärvaro i Östersjön eller en manöver på Gotland beror på hotnivån. Den typen av löften som vi fått är väldigt bra eftersom de har en avskräckande effekt mot Ryssland, säger Gunilla Herolf.
Det som både Ilmari Käihkö och Gunilla Herolf bedömer att vi kan komma att se framöver är fler kränkningar av Sveriges luftrum. Det hände senast den 29 april när det ryska propellerplanet av typen AN-30 befann sig en stund i svenskt luftrum.
– De kan också kränka gränserna till havs. I Finland är det knepigare med landsgränsen så där kan vi nog förvänta oss en del ryska tjuvnyp. Men jag har svårt att tänka mig ett militärt anfall, ens ett litet. Det är för riskfyllt för Ryssland, säger Gunilla Herolf.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ett kort men tydligt pressmeddelande skickades ut klockan nio i går morse. Där meddelade statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö att de säger ja till Nato.
”Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet. Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsalliansen. Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato”, skriver de tillsammans.
Betyder det att allt är klart? Nej, formellt har Finland fortfarande inte ansökt om medlemskap i försvarsalliansen.
På lördag ska först finländska Socialdemokraterna, som Sanna Marin leder, meddela sin inställning. Och på söndag är planen att det gemensamma ministerutskottet för utrikes- och säkerhetspolitik, som det kallas när både statsminister och president deltar på mötena, fatta det stora beslutet.
Sedan ska riksdagen snabbehandla saken.
Några timmar efter det finländska beskedet kom ett svar från Rysslands utrikesdepartement. Budskapet: ett finländskt Natomedlemskap kommer att orsaka ”allvarlig skada” i de två ländernas relation.
”Ryssland måste vidta militärtekniska och andra motåtgärder för att mildra de hot mot landets nationella säkerhet som uppstår i det här sammanhanget”, skriver departementet i ett uttalande.
På andra sidan Östersjön välkomnas beskedet från flera håll. För TT berättar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att han hoppas på en snabb ansökningsprocess för både Finland och Sverige.
– Nu har Finland fattat precis det beslut som vi trodde, och det är bara att understryka att vi både kan och bör fatta precis samma beslut i Sverige, i samma breda enighet också. Så fort Socialdemokraterna är klara med sin process på söndag skulle vi kunna ha en mycket bred svensk enighet, säger han till TT.
Under fredagen presenteras riksdagspartiernas gemensamma säkerhetspolitiska analys och utrikesminister Ann Linde (S) säger att Finlands vägval spelar stor roll för Sverige.
– Vi har en mycket tät kontakt med Finland. Finland är vår närmsta säkerhets- och försvarspolitiska partner. Finlands bedömningar och situation påverkar oss och är något vi måste ta hänsyn till, säger hon i ett skriftligt uttalande till SvD.
Analysen avfärdar försvarssamarbeten utanför Nato som orealistiska, vilket SvD tidigare har kunnat berätta. Men Ann Linde vill inte säga var hon står i frågan.
– På samma sätt som Finland har Sverige en egen process där vi analyserar det förändrade säkerhetspolitiska läget och dess konsekvenser för svensk säkerhetspolitik utifrån svenska förutsättningar. Efter att rapporten från de säkerhetspolitiska överläggningarna presenterats kommer vi att ta ett nationellt beslut, säger Ann Linde.
Magdalena Andersson vill enligt källor till SvD ta in Sverige i Nato.
Hennes parti, Socialdemokraterna, fattar beslut på söndag och statsministern och partiledaren Magdalena Andersson har sedan en tid tillbaka haft som mål att ta Sverige in i Nato, enligt källor till SvD.
Alla rättar sig dock inte i ledet.
Det mäktiga partidistriktet i Skåne är skeptiskt till ett svenskt Natomedlemskap. Det berättar distriktets ordförande Niklas Karlsson, som också ordförande för riksdagens försvarsberedning.
– Det finns en stark majoritet i Skåne för fortsatt alliansfrihet men det finns också en fundersamhet och tveksamhet med tanke på situationen i Ukraina, säger han till SVT.
Senare på eftermiddagen säger han till Sydsvenskan att partidistriktet kan fatta ett annat beslut på söndag.
– Vi har inte bundit upp oss, säger han till tidningen.
Sedan tidigare har flera av partiets sidoorganisationer, bland dem S-kvinnor, sagt nej till ett medlemskap.
Motsatt besked kommer från Västerbotten där partidistriktet säger ja förutsatt att Finland också ansöker om medlemskap i Nato, berättar distriktsordförande och riksdagsledamot Isak From för SVT.
– Det blir svårt för Sverige att vara kvar ensamt i Norden om Finland väljer att gå med, säger han.
Om Socialdemokraterna som väntat säger ja på söndag kan det gå snabbt.
På måndag klockan 10.30 hålls en riksdagsdebatt om Nato. Där deltar bland andra statsminister Magdalena Andersson och efter den finns, enligt Expressen, planer på ett extra regeringssammanträde där formellt beslut fattas.
Därefter skulle en ansökan kunna skickas in till Nato.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram