Erdogan Vill Inte Ha Sverige & Finland I Nato

2022-05-13

Turkiet
Nato
Finland o Sverige
Erdogan
Ur artikeln ⬇️
Natos nummer två största militär har precis sprängt Finland och Sveriges potentiella medlemskapsanbud, med Recep Tayyip Erdoğan i tv-kommentarer till reportrar som beskriver de skandinaviska länderna som säkra tillflyktsorter för "terrorism".
Turkiet är "inte gynnsamt" när det gäller ett potentiellt medlemskap av Sverige och Finland i Nato, sade Erdoğan som citerats i The Associated Press , med hänvisning till oro över politiska aktiviteter från anhängare av separatistiska kurdiska militanter i båda länderna.
"Sverige har blivit ett hem för PKK och andra terrorgrupper. Vi ser inte positivt på deras NATO-medlemskap" , sa han enligt en turkisk mediakorrespondents översättning.
Draget att se båda länderna, ett som delar en över 800 mil lång gräns med Ryssland, gå in i NATO har intensifierats sedan april som ett direkt svar på den ryska invasionen av Ukraina.
På torsdagen meddelade Finlands president Sauli Niinisto och premiärminister Sanna Marin att landet kommer att ansöka om medlemskap i Nato "utan dröjsmål" - och förklarade att "NATO-medlemskap skulle stärka Finlands säkerhet. Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsalliansen."
Men Rysslands utrikesminister lovade snabbt ett "militärt och tekniskt svar" om Finland skulle bli NATO-medlem, med Rysslands biträdande FN-ambassadör Dmitry Polyanskiy som hotade varje land mer direkt genom att säga
" Så snart Finland och Sverige blir medlemmar i Nato och militära enheter av Alliansen är där, kommer dessa territorier att bli ett möjligt mål för den ryska militären."
När det gäller Erdoğans färska negativa bedömning av de skandinaviska ländernas framtid i Nato, är det den första stora och förväntade splittringen av oenighet i alliansen som säkerligen kommer när ämnet diskuteras hett, även inför en stor Nato-konferens juni, som väntas ta upp ärendet.
Det ser också ut att bli ännu en djup stridspunkt i förhållandet mellan USA och Turkiet , med tanke på att Washington har försökt ge Finland och Sverige "försäkringar" om stöd på vägen mot medlemskap.
Och givetvis måste alla beslut om nytt NATO -medlemskap fattas genom enhällighet bland de 30 medlemsländerna .
"Jag tror inte att Turkiet kommer att lägga veto mot deras anslutning till Nato", sa han. "Det kan försöka bromsa processen, men det verkar för mig att president Tayyip Erdogan i slutändan inte kommer att kunna skapa en styrka som kan tala emot USA och Nato."
Den turkiska allmänheten motsätter sig med hans ord främst Sveriges NATO-medlemskap, främst på grund av Stockholms stöd av Kurdistans arbetarparti (PKK, utpekad som en terrororganisation i Turkiet).
"I detta avseende anser kretsar som favoriserar eurasianism att Turkiet bör lägga in sitt veto mot Sveriges medlemskap. Jag tror också det, [det är viktigt] för att förhindra risker för Turkiets egen säkerhet", tillade han.
Men till och med bara ett par andra Nato-länder som hyser tillräckligt med tvivel (med en potentiell kärnvapenkonfrontation med Ryssland i bakgrunden) skulle kunna skapa tillräckligt med en splittring mellan allianserna för att på obestämd tid stoppa frågan, också eftersom Moskva utan tvekan kommer att öka sina hot - som på senare tid har inkluderat tal om att stärka kärnkraftsberedskapen i Östersjöområdet.
En ytterligare fråga kvarstår också: hur mycket extra kommer detta att kosta amerikanska skattebetalare i de kommande ansträngningarna att muta Turkiet att följa efterlevnaden?
På fredagen presenterade ryska statliga medier perspektivet från en före detta toppturkisk handelsrepresentant i Ryssland, som sa att Ankara säkert kommer att försöka "bromsa processen" för de två ländernas erkännande :
Reflektioner ⬇️
I det land som är kärnan för den globala kontrollen på telekominfrastrukturen och det globala kraftförsörjningen och som dessutom utöver det sitter på en rad nyckelpositioner i det globala nätverket....
Kärnan i den djupa staten Investor med den globala kontrollen med Ericsson på telekominfrastrukturen i 184 länder Globalt och Ericsson har 60 000 patent, 100 000 anställda, varav 16 000 i Sverige, 10 000 i Stockholm och 232 miljarder kronor i nettoomsättning (2020)
Och kontrollera på världens största kraftförsörjnings bolag ABB som verkar i 100 länder med 105 000 anställda och omsättning på 290 miljarder kr
Telia Carrier med fiber som går bla från bla Hongkong via Ukraina, Baltikum till Gotland och upp till Stockholm, fiffigt strategiskt.....
Och SAAB bla som tillverkar avancerade vapensystem och Krigsmaterial....etc

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Lämna ett svar

Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram