" Idrott och politik hör inte ihop brukar det heta.
Men kriget i Ukraina är det senaste av många exempel på att den devisen inte håller längre. Det menar Mona Brorsson som inledningsvis inte ville att ryska och belarusiska skidskyttar skulle stängas av.
– Jag ville inte straffa individen, men att det inte går att skilja på idrott och politik måste vi nog acceptera, säger hon.
Mona Brorsson får medhåll av landslagskollegan Elvira Öberg.
– Man pratar om att idrotten ska vara fri från politik – men det funkar ju inte. Så man får göra det man kan och säga vad man tycker, göra ett ställningstagande. Sen är det svårt, för jag har ryska kollegor som inte heller tycker om det här och som också påverkas, säger Öberg.
Drygt två månader har gått sedan skidskyttets styrande organ, Internationella skidskytteförbundet (IBU), stoppade ryska och belarusiska utövare från att tävla på grund av Rysslands invasionskrig i Ukraina.
Beslutet var i linje med Internationella olympiska kommitténs (IOK:s) rekommendationer och dessutom likt hur stora delar av den övriga idrottsvärlden agerade.
Från det ryska skidskytteförbundet kom däremot hårda ord och en överklagan till idrottsdomstolen Cas. Kort därefter kastades också de ryska och belarusiska skidskytteförbunden ut från IBU.
Mona Brorsson menar i sin tur att hon från början hade kunnat tänka sig att låta ryssar och belarusier tävla. Snabbt insåg hon dock att det inte skulle vara möjligt.
– Det är en svår fråga men här måste man se den stora bilden. Det är sportens plikt som aktörer i världen att ta ställning. Det går inte att säga att vi inte är politiska och därmed blev det rätt att stänga av nationsförbunden, säger Brorsson.
Avstängningen gäller ”på obestämd tid” och innebär att skidskyttar som Rysslands Alexander Loginov och Eduard Latypov samt Dzinara Alimbekava, Hanna Sola och Anton Smolski (alla tre från Belarus) inte tillåts tävla.
Hur länge det är eller vad som i praktiken kommer att krävas innan ryssar och belarusier släpps in igen är det ingen som i nuläget vet.
– Jag tror att vi i mångt och mycket kommer att följa IOK:s rekommendationer. De sätter tonen, men först och främst måste det nog bli fred, säger Mona Brorsson.
– Då kommer det att bli extremt viktigt att vi gör skillnad på sak och person. De har varit avstängda men vi har inte stängt av personen utan nationen och jag hoppas att vi kommer att göra vad vi kan för att få tillbaka sammanhållningen igen, fortsätter hon.
– Jag är glad att det inte är jag som kommer att bestämma det. Men jag känner ett väldigt stort förtroende för IBU i sådana här frågor, jag är övertygad om att de kommer ta ett bra beslut om när de är välkomna tillbaka. Men det kommer ju inte ske innan kriget är över i alla fall, det har jag svårt att se."