" ”Det är ett misslyckande att vi inte har kunnat förutse detta. Vi hade de här underlättelserna, ”sade Anders Thornberg till media efter en utfrågning i riksdagen den 21 april.
Han har även sagt att polisen pratat med medarbetare i hela landet och att ”ingen hade kunnat förutse det.”
Men underrättelserapporter från Polismyndigheten som Sveriges Radio Ekot har tagit del av visar på motsatsen. I den första rapporten som upprättades i februari ska det bland annat framgå att kriminella miljöer kan komma att hålla motdemonstrationer mot Rasmus Paludans manifestationer i Sverige.
”Vid en sådan situation föreligger risk för våldsanvändning. Då i form av stenkastning mot blåsljuspersonal och/eller bränder av bilar, bråte och däck”, står det i rapporten, enligt Ekot.
Polisen ska även på regional nivå uppmanats att göra fördjupade bedömningar av säkerhetsläget inför Paludans besök. Två dagar innan manifestationerna i Östergötland ska den regionala underrättelsesektionen varnat för ”flera potentiella hot” mot polisen.
Skäggetorp i Linköping och Navestad i Norrköping pekas ut som platser där våldsmakare riskerar att mobilisera ett stort antal på bara några minuter. Poliser på plats uppges vara hotade och riskerar utsättas för fysiska attacker, ”något som bör beaktas vid planering av operativ verksamhet”, enligt Ekot.
TV4 uppger att det fanns minst tre rapporter skrivna av polisens underrättelsetjänst som varnade för att kravaller kan uppstå i samband med Rasmus Paludans koranbränningar.
”De våldsamma upploppen under påskhelgen kommer att utredas och polisens arbete utvärderas, den nationella utvärderingen kommer ledas av en extern ordförande. Det pågår flera förundersökningar som inte ska kommenteras i förhand och vi kan inte heller kommentera hanteringen och förekomma arbetet i utvärderingarna. Det som sades vid pressträffar under och efter påskhelgen baserades på vad som framkommit då. Den bilden kommer nu att byggas ut i arbetet med utvärderingarna och sedan sammanställas”, skriver Anders Thornberg i en kommentar till DN.
Rapporterna uppges till stor del vara sekretessbelagda.
DN har tidigare publicerat en granskning där flera poliser vittnar om brister i planeringen och panikåtgärder samtidigt som upploppen stegrades och spreds. Två utvärderingar har inletts – en kortsiktig och en som ska bli klar före årsskiftet.
Utöver personskador blev de materiella skadorna i samband upploppen omfattande. Ett 20-tal polisfordon förstördes och i Malmö brann delar av en skola ner i stadsdelen Rosengård, där även en stadsbuss totalförstördes när någon kastade in ett brinnande föremål.
Ett 40-tal personer har gripits, varav flera har häktats.