Storbritannien kommer att skydda Sverige, säger premiärminister Boris Johnson om stödet under en svensk Natoansökan. Det framkom på en pressträff på Harpsund efter att han och statsminister Magdalena Andersson (S) undertecknat en ”politisk solidaritetsförklaring” länderna emellan.
Boris Johnson välkomnar det bilaterala avtalet, som bland annat innebär att Storbritannien och Sverige kan dela underrättelseinformation och teknologi.
– Vi står inför en ny verklighet, säger han om det säkerhetspolitiska läget efter Rysslands invasion av Ukraina.
Premiärministern får en fråga om vilken form av stöd som Storbritannien kan bistå med vid eventuella hot och attacker mot Sverige.
– Det beror på vad Sverige begär. Om Sverige attackeras och begär stöd av oss kommer vi att ge det, svarar Johnson.
”Putin trodde han kunde splittra”
Rysslands president Vladimir Putin trodde han kunde splittra västvärlden, framhåller Andersson.
– Men han har uppnått motsatsen. Vi står här i dag mer enade än någonsin och med en ambition att stärka våra band ytterligare.
Dagens besked är ett steg mot ett starkare samarbete mellan länderna, menar hon
– Jag värdesätter vårt samarbete och våra nära relationer. Det finns en gemensam önskan om att fördjupa samarbetet, inte minst när det kommer till säkerhet och försvar. I dag tar vi ytterligare ett steg mot att stärka vårt bilaterala försvars- och säkerhetsamarbete, säger Andersson.
Det innebär solidaritetsförklaringen
Avtalet innebär en stegvis förändring i försvars- och säkerhetssamarbetet mellan Storbritannien och Sverige och Finland, intensifiera underrättelsedelning, påskynda gemensam militär träning, övningar och utplaceringar och stärka säkerheten i alla tre länderna och norra Europa. Det skriver brittiska parlamentet på sin hemsida.
Storbritannien kommer att ingå en motsvarande överenskommelse även med Finland, enligt pressmeddelandet.
" Finland sägs vara bara några dagar från att tillkännage sin ansökan om medlemskap i Nato, efter att landets försvarskommitté på tisdagen utfärdade en formell rekommendation att göra det som det "bästa alternativet" för att garantera landets nationella säkerhet .
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto beskrev den snabba tidslinjen så här till CNBC : "När alla våra politiska partier är redo - och det senaste, socialdemokraterna på lördag - då är vi redo att gå som [en] regering framåt och sedan denna diskussion , naturligtvis, om Nato-medlemskapet, kommer till parlamentet, troligen med början nästa måndag. Men sedan är vi, efter det, redo att skicka en ansökan ."
Sedan frågan förra månaden blev ett hett ämne för nationell debatt och diskussion för både Finland och Sverige i kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina – båda som historiskt sett har förblivit neutrala samtidigt som de försöker driva vänskapliga förbindelser med Moskva – har de skandinaviska länderna lovat att samordna deras potentiella NATO-tillämpningar.
Sverige var mycket mer långt framme när det deklarerade sin avsikt att ansluta sig; Finland delar dock en 810 mil lång gräns med Ryssland, vilket gör utsikterna till NATO-medlemskap mycket farligare, med tanke på att Kreml som svar har sagt att de skulle bygga upp sin kärnvapennärvaro i Östersjöregionen .
FM Haavisto denna vecka förklarade ytterligare om båda länderna som söker antagning: "Jag har verkligen varit för att vi [Finland och Sverige] ska gå samman och nu ser det ut som att vi har en parallell process som kan sluta på liknande sätt." sa han till CNBC . Haavisto underströk att båda skulle lämna in ansökan "ungefär samtidigt" .
Förra månaden fanns det omfattande internationella rapporter som starkt antydde att ansökningarna skulle tillkännages i mitten av maj. Detta skulle förbereda den västerländska alliansen för intensiva diskussioner att följa, avgörande inför ett stort NATO-toppmöte som hålls i juni, och som hålls i Madrid. "Men även dessförinnan kommer Natorådet definitivt att diskutera denna fråga och vi förväntar oss också att enstaka NATO-medlemsstater kommer att ge sina åtaganden och åsikter omedelbart när Finland och Sverige skickar en ansökan", sa den finske utrikesministern vidare.
Finland och Sverige har redan fått sådana löften om stöd för inresa från Washington , där utrikesminister Antony Blinken i ett möte förra veckan med Sveriges utrikesminister Ann Linde sa att USA är "berett att tillhandahålla olika former av säkerhetsgarantier."