Den tidigare israeliska premiärministern Ehud Barak varnade för att ockupationsregimen skulle kunna upphöra att existera före 80-årsdagen av dess etablering 1948.
"Under den judiska historien regerade inte judarna i mer än åttio år, förutom i Davids två kungadömen och den Hasmoneiska dynastin, och under båda perioderna började deras upplösning under det åttonde decenniet," sa Barak.
Den 80-årige före detta premiärministern sa att den nuvarande israeliska regimen representerar den tredje erfarenheten och närmar sig det åttonde decenniet av enhetens existens.
Barak sa att han hyser djup rädsla för att det åttonde decenniets förbannelse skulle drabba den nuvarande israeliska regimen.
Han noterade att många regimer, inklusive de i USA, Italien och Ryssland, har upplevt det åttonde decenniets förbannelse, och att Israel inte är något undantag, och drar en analogi mellan den sionistiska regimen och fascismen, nazim och kommunism.
Enligt Barak bevittnade USA ett inbördeskrig på åttiotalet, Italien blev ett fascistiskt land under det åttonde decenniet av sitt styre, Tyskland blev ett nazistiskt land på det åttonde decenniet, och detta ledde så småningom till dess nederlag och sönderfall och Sovjetunionen. Unionen upplöstes också under den kommunistiska revolutionens åttonde årtionde.
Den ultrakonservativa före detta premiärministerns rädsla återspeglar rådande rädsla i de ockuperade områdena.
En nyligen genomförd undersökning av unga israeliska vuxna visade att nästan hälften av befolkningen i de ockuperade palestinska områdena inte är optimistiska om Israels framtid, med mer än en tredjedel av människorna som funderar på att migrera för jobb och bättre liv.
Det israeliska forskningscentret Fenima beskrev sina resultat som publicerades i den hebreiska tidningen Hayom förra veckan som "oroande". Den noterade att 33 % av de israeliska ungdomarna allvarligt överväger invandring från de ockuperade områdena, medan 44 % av dem inte ser någon framtid i Israel.
Frågor som stigande levnadskostnader, osäkra säkerheter och växande sociala schismer är bland nyckelfaktorerna som tvingar unga israeler att tänka på att lämna de ockuperade områdena.
I undersökningen angav 40 % av de tillfrågade stigande kostnader, medan 22 % av de tillfrågade skyllde på dålig säkerhetssituation. Sociala splittringar angavs som en orsak av 18 % av deltagarna i undersökningen.
Många analytiker har pekat på teorin om "kollaps inifrån" angående Israels framtid, med hänvisning till tre faktorer som ekonomisk kris, dålig säkerhetssituation och sociala splittringar för regimens förestående nedgång och fall.
I oktober förra året sa en före detta högt uppsatt militär befälhavare att israeliska trupper inte var förberedda på ett multifrontalt krig och troligen skulle misslyckas om en sådan konfrontation bröt ut, och betonade att Israel var på väg att kollapsa.
Generalmajor Yitzhak Brick sa att hans kommentarer om den israeliska arméns inneboende svaghet och det faktum att Israel var på randen av döden inte var ett ilsket utbrott utan obestridliga fakta som inte kunde förbises.
Han förutspådde att den israeliska regimens nästa krig kommer att ske på den inhemska fronten, ett scenario som den inte har upplevt hittills.
"Ett nytt krig kommer att ta oss tillbaka till långa år som gått. Svårigheterna som vi gick igenom under tidigare krig kommer inte att vara någonting i jämförelse med nedfallet från den framtida konfrontationen,” anmärkte Brick.
Han sa att tusentals missiler och raketer dagligen skulle släppas ut i de israeliskt ockuperade områdena i händelse av ett nytt krig och ett stort antal obemannade flygfarkoster skulle flyga över huvudet och förstöra allt.
"Med tanke på den nuvarande situationen finns det ingen återvändo i nästa krig och vi måste göra allt vi kan för att rädda oss själva. Nästa krig skulle orsaka en fördömande katastrof och till stor del förstöra Israels infrastruktur”, hävdade Brick.
"Varför skulle vi inte inrätta en forskningskommitté före ett sådant krig för att rätta till situationen och förhindra en katastrof som det är omöjligt att fly ifrån?"