Inte Så Snyggt Angående Tegnell & WHO

2022-05-06
Som sagt, det ligger ett skimmer även över Investors dagar, det intellektuella emotionella löjets jävla skimmer!
" Svenska tjänstemän med goda kontakter på WHO var drivande i Anders Tegnells tilltänkta uppdrag som vaccinrådgivare. När planerna stoppades försökte de påverka processen genom direktkontakter med WHO:s högsta chef, visar SvD:s granskning.
”Måste sköta det snyggt – går inte vägen annars”
”Jag kallades till generaldirektören i dag. Tyvärr bad han mig att frysa alla rekryteringsprocesser. Jag var rädd att detta skulle hända. Nu måste vi vänta in hans instruktioner. Anders N, om du ska göra nåt, så be om ursäkt till Tedros.”
Så skriver Ann Lindstrand, chef för vaccinprogrammen på Världshälsoorganisationen (WHO) i ett mejl den 10 mars i år. Mottagare är Anders Nordström, ambassadör för global hälsa på utrikesdepartementet, samt Anders Tegnell.
Tonen i mejlet berodde på att Folkhälsomyndigheten dagen innan hade skickat ut ett pressmeddelande om att statsepidemiologen skulle börja jobba som vaccinrådgivare för WHO. Nyheten spreds av medier över hela världen.
Men det blev aldrig något uppdrag på WHO. Den 20 april tog historien en tvär vändning, när det stod klart att organisationen sagt nej till Anders Tegnell – trots att Sverige skulle stå för hans lön.
SvD har tidigare kunnat avslöja att det aldrig fanns något färdigt jobb åt Tegnell och att WHO varit missnöjt med Sveriges hantering av ärendet.
Nu kan SvD avslöja fler detaljer om fallet, samt bekräfta varför processen stoppades.
Interna mejl visar att två svenska tjänstemän var pådrivande i processen att ordna ett internationellt uppdrag för Anders Tegnell. Dokumenten visar också att en tjänsteman på regeringskansliet genom direktkontakter med WHO:s högste chef, generaldirektör Tedros " Umeåsaxen eller internt - Tjänarjesus" Ghebreyesus, försökte lösa bråket som uppstod efter Folkhälsomyndighetens pressmeddelande.
Den 10 mars, när Ann Lindstrand skickade mejlet om att det uppstått problem, hade kampanjarbetet för Anders Tegnells förflyttning kommit långt. Ann Lindstrand hade en nyckelroll i processen. Hon är en gammal kollega till Anders Tegnell, och är sedan 2018 tjänstledig från Folkhälsomyndigheten för att jobba med vaccinfrågor på WHO.
Både hon och Anders Nordström, som var tillförordnad generaldirektör för WHO 2006 till 2007 och därefter generaldirektör för Sida i två år, hade sedan en tid tillbaka varit i kontakt med olika personer på WHO för att försöka få till ett uppdrag för Anders Tegnell inom en ny internationell vaccingrupp.
Gruppen var ett samarbete mellan WHO, Unicef och vaccinnätverket Gavi, och skulle arbeta med att öka vaccinationsgraden i fattiga länder.
Formen för uppdraget var en sekondering, vilket i det här fallet skulle innebära att personen lånas ut från Folkhälsomyndigheten och att Sverige står för lönen.
I början av mars hade Zsuzsanna Jakab, biträdande generaldirektör på WHO, gett grönt ljus för en sekondering. Men bedömningen var att även WHO:s allra högste chef, generaldirektör Tedros Ghebreyesus, skulle behöva säga ja.
Mejlen visar att Ann Lindstrand, Anders Nordström – och Anders Tegnell själv – ville skynda på processen. I mejlväxlingen används uttryck som ”as soon as possible”, ”immediate/quick action” och ”proceed rapidly”.
”Hemsk dag men vill ändå kolla var vi är om jag kan göra mer för att få fart på det”, skriver Anders Tegnell exempelvis i ett mejl den 24 februari, samma dag som Ryssland invaderade Ukraina.
WHO får veta att Anders Nordström planerar att få in Anders Tegnell i den nya arbetsgruppen genom Unicef i stället, om inte WHO-vägen fungerar.
För att ytterligare snabba på arbetet försöker de två svenskarna också ordna en tjänst åt honom inom WHO:s nätverk för övervakning av smittoutbrott, Goarn. Eftersom den processen bedöms gå snabbare är planen att Anders Tegnell först ska börja där, och sedan flyttas över till uppdraget som vaccinrådgivare så fort det är möjligt, enligt mejlen.
”Vi ska jobba på en sekondering från Sverige men ett Goarn-kontrakt hjälper oss framåt”, skriver Ann Lindstrand till Goarn.
Även för Goarn-tjänsten skulle Sverige stå för lönen, visar mejlen.
Av mejlväxlingen framgår det inte varför personerna ville att Anders Tegnell så snabbt skulle lämna Folkhälsomyndigheten, en arbetsplats där han haft nyckelroller sedan den bildades 2014.
I intervjuer har han i stället påstått att det var WHO som försökte skynda på rekryteringsprocessen, och att WHO:s nej berodde på interna misstag inom WHO.
Inget av påståendena stöds av mejlen som SvD tagit del av. De visar i stället att Ann Lindstrand och Anders Nordström mer eller mindre försökte skräddarsy uppdragets villkor för Anders Tegnell vad gäller Goarn.
De skickar bland annat ett förslag till arbetsbeskrivning på Goarn som de ber honom titta på. Anders Nordström frågar hur länge han vill ha tjänsten.
”Gärna 2 år”, svarar Anders Tegnell.
”Jag skrev ihop en arbetsbeskrivning där du kan ta uppgifter utanför bara datasfären som vi först diskuterade. Nåt du vill ändra på? Ok med dig?” skriver Ann Lindstrand.
”Som sagt bara bra / Du vet att jag gillar att ha flera bollar i luften”, svarar Anders Tegnell.
Samtidigt skriver Anders Nordström den 25 februari till chefer på Goarn att ”såvitt jag förstår kommer ni att engagera Anders först och ASAP genom Goarn-mekanismen och sedan fortsätta med sekonderings-kontrakt”. Svaret blir jakande för Goarn med tillägget att ”sekonderingen är en mer formell process som kan bli lååång”.
Den 2 mars skriver Anders Tegnell att han, efter att ha diskuterat med generaldirektören Karin Tegmark Wisell, kommit överens överens om att börja på Goarn den 14 mars. Han skulle egentligen vilja starta ännu tidigare, skriver han, men det visade sig inte möjligt.
En vecka senare, den 9 mars, publicerar Folkhälsomyndigheten pressmeddelandet som kommer att få långtgående konsekvenser. Under rubriken ”Anders Tegnell till internationellt vaccinuppdrag” står det att statsepidemiologen ska sluta den 14 mars för att ”arbeta för WHO i Genève”.
Det står ingenting om att formerna kring jobbet inte är helt klara än och att inget kontrakt är påskrivet.
Det står inte heller att Sverige ska stå för Anders Tegnells lön, och att det tilltänkta jobbet till stor del är ett resultat av ett intensivt kampanjarbete från svenska tjänstemän.
Nyheten om statsepidemiologens nya jobb får stor spridning. Svenska medier rapporterar om att Anders Tegnell fått ”ett toppjobb på WHO”. På sociala medier skriver debattörer och politiker gratulationer till honom.
”Grattis Anders Tegnell till nytt viktigt uppdrag inom WHO för att stärka tillgången till vaccin mot covid-19 och bidra till en jämlik fördelning av vaccin globalt!” skriver exempelvis socialminister Lena Hallengren (S).
Detta trots att WHO alltså ännu inte spikat det nya uppdraget, vilket regeringskansliet borde ha känt till eftersom det godkänner sekonderingar.
Anders Tegnell får också många gratulationer till sin jobbmejl. Avsändare är bland annat olika smittskyddsläkare i regionerna, den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke och privatpersoner.
Men bakom kulisserna har pressmeddelandet fått oväntade konsekvenser.
På WHO:s högkvarter är chefer upprörda över Sveriges agerande, och över att Folkhälsomyndigheten har påstått att Anders Tegnells förflyttning är klar innan WHO blivit färdig med den interna beslutsgången, visar mejlen.
Nu ändrar mejlväxlingen karaktär. Tidigare var meddelandena mellan personerna som arbetat för Anders Tegnells nya uppdrag uppmuntrande och optimistiska.
Och på WHO uppstår förvirring när personalen får syn på det svenska pressmeddelandet.
”Det här ser inte korrekt ut, det är en översättning men det ser ut som att Tegnell ska börja på en tjänst och lämna sitt uppdrag i Sverige”, skriver en WHO-chef i ett mejl.
En annan WHO-chef lägger in en kommentar i mejltråden.
”Svenskarna har skickat ett pressmeddelande om Tegnell, och det är troligen därifrån medierapporteringen och förvirringen kommer ifrån. Jag flaggar det här för er så att ni privat kan ta upp det här med kollegor i den svenska regeringen om att skicka ut sådana här pressmeddelanden.”
Ann Lindstrand informerar Anders Tegnell och Anders Nordström om utvecklingen. Hon skriver flera brådskande mejl till sina gamla kollegor på Folkhälsomyndigheten den 10 mars, dagen efter att pressmeddelandet publicerades.
”Snälla agera snabbt”, skriver hon i ett av många mejl den dagen.
”Tedros och andra i senior leadership är tagna på sängen. Vi fick skriva talking points snabbt till Tedros presskonferens igår, men inga frågor kom lyckligtvis. Jag hoppas att detta inte krånglar till för secondment processen. Vi måste sköta detta snyggt annars går det inte vägen”.
”Snälla Christer (Christer Janson, Folkhälsomyndighetens presschef, red anm), INGA fler intervjuer. Secondment kan fallera om detta sprids mer.”
”TA BORT meddelandet omedelbart. Anders har inget påskrivet kontrakt ännu.”
Hon skriver också att hon kallats till ett särskilt möte med WHO:s två högsta chefer, Tedros Ghebreyesus och Zsuzsanna Jakab, på grund av pressmeddelandet. Där sa WHO:s generaldirektör att han ville ”frysa alla rekryteringsprocesser inklusive Goarn”, skriver hon.
Ann Lindstrand ber Anders Nordström, som jobbat flera år inom WHO:s toppskikt, att personligen vända sig till Tedros Ghebreyesus för att försöka rädda situationen.
”Jag har textat Tedros och bett om ursäkt”, skriver Anders Nordström till Anders Tegnell och Ann Lindstrand den 10 mars.
”Pratade med Ann hon lät rätt negativ till att det löses. Vad tror du?” skriver Anders Tegnell till Anders Nordström, som svarar: ”Också tyvärr tveksam. Tedros är knepig ibland.”
Nordström tillägger i sitt mejlsvar att det kan vara en idé att få in Tegnell till vaccinuppdraget via Unicef i stället.
Ann Lindstrand skriver att WHO:s pressavdelning vill att Folkhälsomyndigheten tar bort pressmeddelandet. Presschefen Christer Janson svarar att han rådfrågat WHO, som uppmanat honom att inte ta bort texten eftersom det skulle kunna leda till ytterligare uppmärksamhet.
”Blir möjligen ännu mer förvirrad”, skriver Anders Tegnell som svar.
Några dagar senare förbättras läget väsentligt.
Vice WHO-chefen Zsuzsanna Jakab skriver den 14 mars att WHO är berett att fortsätta jobba för en sekondering – ”där WHO reglerna följs”. Men då måste Goarn-uppdraget släppas, alltså uppdraget som ordnats fram för att skynda på Anders Tegnells avsked från Folkhälsomyndigheten, meddelar hon.
”Hoppfullt men det är fortfarande en låååång och administrativ process som vi nu börjar. Ingen utom DG (Tedros Ghebreyesus, red anm) tar sista beslut så ingen garanti”, skriver Ann Lindstrand.
”Inser det men ändå ett steg”, svarar Anders Tegnell.
Efter det tystnar kommunikationen. I underlaget som SvD tagit del av avbryts mejlväxlingen mellan personerna den 14 mars, och ingen förklaring ges till varför WHO en dryg månad senare säger nej till Anders Tegnell.
Källor har tidigare uppgivit för SvD att rekryteringsprocessen kräver tre kandidater, och att det var orsaken till att processen med Tegnells vaccinuppdrag stoppades. Nu, i efterhand, bekräftas det av WHO som genom sin pressavdelning ger SvD ett formellt uttalande:
”Vi informerade Sverige genom Karin Tegmark Wisell den 21 februari och den 8 april att minst tre kandidater krävdes. Medan de första administrativa stegen togs i mars innebar faktum att Folkhälsomyndigheten bara framförde en enda kandidat, att reglerna inte följdes och att en fullständig utvärdering inte kunde göras”.
WHO framhåller att urvalet bygger på kompetens och transparens för att välja den bästa kandidaten. Hänsyn tas även till ”geografi och mångfald mellan könen”.
”Processen är välkänd och stöttas av våra partners”.
I telefon säger Anders Nordström till SvD att regeringskansliets agerande i ärendet inte skiljer sig mot hur det ibland går till när svenskar ska föreslås till internationella uppdrag.
– Det här är ett extraordinärt team som har skapats mellan Unicef, Gavi och WHO, och där framförde man önskemål om att Sverige skulle kunna bidra med teknisk kompetens, inte bara med pengar. Då visste jag och andra att Anders tidigare hade framfört intresse av internationella uppdrag, säger Anders Nordström.
WHO:s version har hela tiden varit att Sverige initierade samarbetet och kom med ett erbjudande, efter att den aktuella vaccingruppen öppnat för sekonderingar i allmänhet.
Vem var det som landade i att Anders Tegnell var lämpligast? Var det du?
– Jag vill inte säga att han var lämpligast. Det var den möjlighet som fanns just då när vi fick den här frågan. Sedan kan man reflektera över att man kunde ha gjort på något annat sätt, men det var så det skedde och det var den möjligheten som fanns.
Mejlen visar att ni var väldigt angelägna om att han skulle börja mycket snabbt.
– Vi har alltid ett intresse av att bidra om det finns en möjlighet för svenskar att göra det. Vi försöker på olika sätt stötta svenska kandidater som potentiellt finns i tjänst. Och i det här fallet var det inte ens en tjänst på det sättet. Men det är inget ovanligt att vi försöker medverka till att svenska erfarenheter och svensk expertis kommer till del också i vårt internationella arbete.
Varför ansträngde ni er så mycket för att ordna det här till Anders Tegnell?
– Till att börja med var inte det här en tjänst som han sökte. Det var ett extraordinärt team som man hade satt samman genom att ta personer från olika organisationer och olika länder till en temporär insats. Det här handlade inte om att få in någon och påverka någon rekryteringsprocess. De fick en möjlighet och hade ett antal erbjudanden om personer, antar jag. Vi gjorde det här erbjudandet i och med att Anders då fanns tillgänglig, och Anders är en synnerligen kompetent person.
WHO säger att ni gjorde fel som bara föreslog en enda person. Stämmer det?
– Jag vet inte. Det var en brådskande situation, som de uttryckte det från deras sida, och vi kunde då i det läget operera Anders från svensk sida.
Efter att WHO nu officiellt bekräftat att det krävdes tre kandidater till vaccinuppdraget ber SvD Anders Nordström om en ny kommentar. Han ger då en ny förklaring:
”Detta var inte en sekondering och därför inte aktuellt att presentera flera kandidater.”
SvD:s granskning visar dock att konversationerna kring Tegnells vaccinuppdrag handlar om just en sekondering.
I mejlväxlingen i februari och mars skriver Anders Nordström, Ann Lindstrand och WHO-kontakterna konsekvent att det tilltänkta vaccinuppdraget ska ske genom sekondering.
Så hur går det ihop? Anders Nordström svarar i efterhand till SvD att det inte fanns budget för en utlåning av Tegnell med fortsatt lön från Folkhälsomyndigheten. Det trots att Nordström den 25 februari frågade om Sverige skulle bekosta mer än Tegnells lön vid en sekondering, vilket framgår av mejlkonversationerna.
Och efter ytterligare en uppföljande fråga från SvD om WHO:s krav om tre kandidater säger Anders Nordström:
– Det är korrekt att WHO framförde att om detta skulle vara en sekondering så krävs tre kandidater.
Anders Tegnell har tackat nej till en intervju om turerna kring det tilltänkta vaccinuppdraget. SvD har sökt Ann Lindstrand som inte har återkopplat."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram