Tysta Rubelbetalare

2022-05-02

Business to business
Energi
Gas
Ryssland
EU
10 EU-länder köper rysk gas i det tysta med rubel, säger Ungern
Europeiska ledare kommer inte att erkänna att de går med på Rysslands avtal, sa regeringstjänstemannen Gergely Gulyas
Ur artikeln i RT ⬇️👇
Medan flera europeiska ledare offentligt har proklamerat att de inte kommer att köpa rysk gas i rubel som Rysslands president Vladimir Putin har krävt, går 10 EU-länder tekniskt överens med Putins plan, sa den ungerska tjänstemannen Gergely Gulyas till offentlig radio på söndagen.
Enligt Gulyas erkänner inte dessa länders ledare detta för att ses som "att vara en bra europé."
Gulyas sa att Ungern har öppnat ett eurokonto hos Rysslands Gazprombank, som sedan omvandlar betalningar till rubel innan de överförs till leverantörer i Ryssland.
Detta system gör det möjligt för europeiska köpare att följa Putins krav, från slutet av mars, att "ovänliga" länder byter till Rysslands nationella valuta för att köpa dess naturgas.
"Det finns nio andra länder som använder samma betalningssystem, men eftersom idén om att vara en bra europé idag också innebär att ledarna i dessa länder inte är ärliga när de talar vare sig på den internationella arenan eller till sitt eget folk, de andra nio länderna kommer inte att säga att de gör samma sak”, säger Gulyas, som fungerar som premiärminister Viktor Orbans stabschef.
"Det bör inte råda någon tvekan om att länder som importerar råvaror från Ryssland använder exakt samma metod för att betala för rysk gas" , tillade han.
Det är oklart vilka EU-länder Guylas syftade på. Den ryska energijätten Gazprom har redan stängt av försörjningen till Polen och Bulgarien efter att båda vägrat betala i rubel, men en Bloomberg- rapport förra veckan angav, liksom Gulyas, att 10 av blockets medlemsländer redan har skapat konton hos Gazprombank, och fyra har faktiskt betalat för rysk gas med denna mekanism.
Ungern är beroende av Ryssland för all sin gasimport och har därför motsatt sig EU:s sanktioner mot denna kritiska råvara. Gulyas upprepade sitt engagemang för rysk energi och motstånd mot Bryssels sanktionsregim på söndagen.
Vi får inte anta sanktioner som vi i första hand straffar oss själva med istället för dem vi vill sanktionera" , sa han och syftade på skyhöga energikostnader i hela Europa. Medan regeringen i Budapest har fördömt Rysslands militära operation i Ukraina, sa Guylas att den skulle "fortsätta att köpa vår energi till billigast möjliga pris" för att kompensera för eventuella kostnader för det ungerska folket.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram