Peking har fördömt uttalanden från London och Washington om att beväpna Taiwan, och påpekat att sådant samtal underblåser separatism på den omtvistade ön och strider mot deras erkännande av Kina. Storbritanniens utrikesminister Liz Truss och USA:s utrikesminister Antony Blinken har båda uttalat sig för att sända vapen till Taiwan den här veckan.
"Vi beklagar och förkastar sekreterare Blinkens uttalande vid en kongressutfrågning den 26 april att administrationen är fast besluten att se till att Taiwan har alla nödvändiga medel för att försvara sig mot eventuella aggressioner," Xie Yongjun, chef för informationsavdelningen vid det kinesiska ministeriet. of Foreign Affairs, twittrade på torsdagen med hänvisning till att flera butiker hade lagt märke till Blinkens uttalande.
Xie upprepade ord från UD:s talesman Wang Wenbin från nyhetsmötet på onsdagen . Wang berättade för reportrar att USA:s uttalanden krockar med deras erkännande av Peking och One China-politiken och uppmuntrar taiwanesiska separatister genom att sälja vapen till ön.
"USA medger att Taiwan är en del av Kina, men fortsätter att prata om fastlandets potentiella "aggression" av Taiwan. Är inte detta självmotsägelsefullt eftersom ett land inte kan 'invadera' en del av sitt eget territorium?” sa Wang.
"Vi har denna stränga varning för den amerikanska sidan: Den historiska trenden med Kinas återförening kan inte hållas tillbaka, och principen om ett Kina är vad som underbygger fred och stabilitet över Taiwansundet," tillade Wang och varnade Washington att "inte underskatta stark beslutsamhet, beslutsamhet och förmåga hos de 1,4 miljarder kineser att försvara nationell suveränitet och territoriell integritet" eller riskera att medföra "olidliga kostnader för USA självt."
Under torsdagens briefing tog Wang också upp talet av den brittiske utrikesministern, där Truss argumenterade för "ett globalt NATO" för att engagera sig i "Indo-Stillahavsområdet" och beväpna Taiwan på det sätt som Storbritannien och dess allierade nu beväpnar Ukraina.
"NATO påstår sig vara en defensiv organisation, men i själva verket skapar den ständigt konfrontationer och störningar", sa Wang till reportrar. "NATO kräver att andra länder håller sig till de grundläggande normerna för internationella relationer, men har ändå medvetet fört krig och släppt bomber i suveräna stater, dödat och fördrivit oskyldiga civila."
"Inverkan av Natos expansion österut på den långsiktiga freden och stabiliteten i Europa är värd att reflektera över. Nato har förstört Europa. Försöker den nu förstöra Asien-Stillahavsområdet och till och med världen?” Wang tillade.
Truss eldande tal uppmärksammades också av Global Times, Kinas engelskspråkiga statliga dagstidning, som på torsdagen innehöll en ledare som beskrev London som allt mer villigt att tjäna som en "grundsten" i Washingtons globala hegemonibygge.
Efter att ha lämnat EU och njutit av en speciell relation med USA, säger och gör Storbritannien ofta saker "som är obekväma för Washington och ibland är ännu mer aggressiva", noterade nyhetsbyrån. "Vissa politiker i London ser nu allt mer detta som en källa till unikhet och överlägsenhet. Ju mer de gör detta, desto mer verkar de känna den kvardröjande värmen från Storbritanniens tidigare status som "The Empire on which the sun never set".
USA:s och Storbritanniens agerande uppgår till "en serie aktiviteter i små kretsar ... i namnet av de så kallade gemensamma värderingarna och kulturen som prioriterar anglosaxarna", sade ledaren och tillade att världen alltmer erkänner detta. "Truss och hennes liknande försöker föra Nato till Asien och försöka destabilisera Stilla havet, men de är dömda att misslyckas. Att behandla Kina som en "systemkonkurrent" är också definitivt en stor missbedömning i strategin "Global Britain".