Ingves Utelämnar Skuldmättnaden & Kan Inte Utesluta Fallande Bopriser

2022-04-29
För det är ju inte så att man har tvingats till att likviditetsförsörja den ackumulerade räntekostnaden i ekonomin genom att sänka räntan och stimulera den finansiella tillgångsprisinflationen - låna för att betala ackumulerade räntekostnader....
" Riksbanken höjde på torsdagen sin styrränta. Fler höjningar är att vänta och banken bedömer att räntan gradvis höjs från 0,25 procent till runt 1,5 procent i loppet av i år och nästa år.
De flesta ekonomer ville redan innan beskedet att räntan skulle höjas för att få ned inflationen som stigit till den högsta på flera decennier.
Men inte alla.
Motståndarna har i stället manat till försiktighet och pekat på att det mesta av inflationen beror på stigande energipriser som Riksbanken inte kan styra över med sin reporänta.
Till SvD försvarar dock riksbankschef Stefan Ingves torsdagens räntehöjning som han tror kommer att trycka ned inflationen via lägre efterfrågan när dyrare lån gör att hushållen har mindre pengar att röra sig med.
– Alternativet vore att sitta med armarna i kors och skulle då inflationen bli ännu högre, och framförallt inflationsförväntningarna börja dra iväg kraftigt uppåt, då kan man förvänta sig ännu högre räntehöjningar längre fram, säger Stefan Ingves.
Med räntehöjningen vill Riksbanken visa att den tar sitt 2-procentiga inflationsmål på allvar. På så sätt hoppas Riksbanken att facken håller nere sina lönekrav i stället för att kräva löneökningar i linje med dagens höga inflation. En sådan utveckling riskerar nämligen att skapa en uppåtgående lönespiral som gör att inflationen fortsätter att accelerera och då urholkas hushållens köpkraft ännu mer.
Laura Hartman, ny chefsekonom på LO, har nyligen vänt upp och ned på det resonemanget. I en intervju med SvD varnade hon i stället Riksbanken för att räntehöjningar riskerar att leda till ännu högre inflation – eftersom fack och löntagare kommer att kräva större löneökningar som kompensation för att deras bolånekostnader stiger.
Men Stefan Ingves tror inte att facken kommer att driva igenom några stora löneökningar de närmsta åren. Tvärtom kommer lönerna justerat för inflationen att falla både i år och nästa år, enligt Riksbankens prognoser.
– De löneökningar som vi ser framför oss är det som har fungerat väl historiskt och vi har inte haft skäl att tro något annat, säger Ingves.
Riksbankens planerade räntehöjningar har också rest frågetecken kring vad som kommer att hända med svenska bostadspriser när det blir dyrare att låna. Experternas bedömningar spretar. Vissa tror på fall på 7–8 procent, medan andra tror på fortsatta uppgångar.
Vad tror ni kommer att hända nu men bostadspriserna när ni höjer räntan?
– Det är svårt att veta men det finns skäl att tro att prisökningen bromsar eller kanske att bostadspriserna till och med faller, säger Stefan Ingves.
Enligt Riksbankens prognos måsta bostadsägare ta höjd för att bankens ränta stiger från 0,25 procent till 2 procent de närmsta åren. Men enligt Stefan Ingves är prognosen mer osäker än vanligt, givet att det är svårt att veta vad som kommer att hända med inflationen.
– Det är mer osäkert än vanligt men vi kan inte ta timeout bara för det, utan beslut skalla fattas varannan månad ungefär och sen så får man laga efter läge.
Riksbankens prognos är att inflationen – som idag är drygt 6 procent – fortsätter att vara hög och att det dröjer nästan två år innan den kommer att ha fallit tillbaka till bankens 2-procentsmål.
Men Stefan Ingves utesluter inte att inflationen faller tillbaka snabbare än vad Riksbanken räknar med.
I många år och fram tills nyligen har inflationen legat under Riksbankens mål. Experter har bland annat förklarat den låga inflationen med stor global priskonkurrens. Men sedan kom coronakrisen och kriget i Ukraina. Det har fått inflationen att skjuta i höjden framst på grund av stigande energipriser, men också lågt varuutbud på grund av problem med leveranskedjor.
Stefan Ingves beskrev på torsdagen en återgång till ”plusränta” som början på en ny epok. Men till SvD utesluter han inte att den nya epoken är en liten parantes och att den låga inflationen gör comeback.
– Nu förefaller det vara så att normaliseringen blir en extra sväng, inte minst när det gäller hög inflation. Sedan får vi se längre fram om normalt innebär det som har varit normalt de senaste tio åren eller om det betyder att vi har en allmänt sett högre räntenivå.
Så det kan bli så att räntan går ned igen?
– Jag utesluter aldrig någonting. Man får laga efter läge.
Stefan Ingves har snart varit riksbankschef i 17 år och hans nuvarande mandatperiod löper ut vid årsskiftet. De flesta utgår får att han inte får förnyat förtroende, men frågan är om han vill sitta kvar.
Ställer du upp om du får frågan om du vill sitta kvar?
– Jag har inga synpunkter. Det ska du fråga fullmäktige (som utser Riksbankens beslutsfattare, reds anm). Jag har inga synpunkter.
Vill du sitta kvar?
– Jag har inga synpunkter. Jag har inga svar på den frågan idag, säger Stefan Ingves."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram