"Den höga inflationen har som bekant lett till stigande marknadsräntor och allt hökaktigare toner från centralbankshåll.
På torsdagen höjde Riksbanken reporäntan till 0,25 procent och i USA, där tioåringen nyligen nosade på 3 procent, väntas centralbanken Federal Reserve bjuda på en höjning på 50 punkter vid sitt räntebesked på onsdag nästa vecka. Enligt analysverktyget Fedwatch prisar terminsmarknaden sedan in räntehöjningar från Fed vid varje penningpolitiskt möte fram till nästa sommar.
Att centralbanken i världens största ekonomi går mot en aggressiv åtstramning har fått börserna att skaka, vilket Di återkommande rapporterat om. En oro bland investerare är att Fed ska misslyckas med konststycket att ”mjuklanda” – det vill säga få ned inflationstrycket utan att för den skull knäcka konjunkturen.
Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser, anser dock att frågan om en eventuell amerikansk lågkonjunktur till följd av stramare penningpolitik är alldeles för tidigt väckt.
”Snacket om en recession är feltajmat. Det kommer säkert att bli aktuellt, men inte nu”, säger han.
Enligt honom är risken för en amerikansk recession inom de kommande 18 månaderna mycket låg.
”Det finns flera modeller för att uppskatta sannolikheten för en lågkonjunktur som Federal Reserve använder sig av. De ligger mellan 5 och 14 procent och de har hittills inte missat en recession”, säger Jonas Thulin.
Han är också kritisk till betydelsen av den amerikanska räntekurvans invertering, något som ofta lyfts fram som en recessionssignal. Räntekurvan inverterade i slutet av mars när räntan på amerikanska statsobligationer med en löptid på två år tillfälligt låg högre än räntan på tioåriga dito.
”Fed har flera gånger gått ut och sagt att sambandet mellan inverteringen och konjunkturen inte håller. Men säg att kurvan 'har rätt' – då ska man vara medveten om att recessionen historiskt infallit mellan 300 och 600 dagar från inverteringen. Det är lång tid”, säger Jonas Thulin.
Han anser att investerare som i dag väljer nödutgången riskerar att gå i en kostsam fälla.
”Det är lätt att bli baissig när börsen faller så som den gjorde i exempelvis tisdags. Men det tar tid lång tid innan Fed har höjt räntan till en nivå som på något sätt ska hota ekonomin.”
Kapitalförvaltningschefen framhåller att det amerikanska indexet S&P 500 historiskt stigit i snitt 36 procent från Feds första räntehöjning fram till dess att en eventuell recession blivit verklighet.
”Sedan kan man alltid påstå att 'det är annorlunda den här gången'. Men det tror vi på först när vi ser det”, säger Jonas Thulin.
Men nu har vi ändå en mycket aggressiv höjningscykel framför oss, både om man ser till vad marknaden prisar in och till vad Fed kommunicerat. Kan det inte faktiskt vara 'annorlunda den här gången'?
”Nej. Federal Reserve pratar alltid väldigt tufft för att många räntehöjningar ska prisas in – så att de sedan inte behöver leverera dem. Det reptricket har de kört med åtminstone sedan 1990-talet.”
Följaktligen tror kapitalförvaltningschefen inte att den räntehöjningscykel som marknaden nu ser i korten kommer att bli verklighet.
”Vi tror inte att den kommer att realiseras i USA och vi tror definitivt inte att den kommer att realiseras i Sverige. Man kommer absolut att höja räntan lite, men betydligt mindre än vad som nu är inprisat”, säger Jonas Thulin.
Den övertygelsen har gett avtryck i Jonas Thulins allokering. Bland annat har Erik Penser investerat i amerikanska fastighetsbolag, berättar kapitalförvaltningschefen.
”Fastighetsbolagen har redan tagit så mycket stryk, så frågan är om vi inte kommer att få se en reversering nu. Det är det vi satsar på.”
Vad skulle få dig att ändra vy?
”Vår vy bygger på att inflationen toppade i mars. Får vi fel på det så behöver vi tänka om”, säger Jonas Thulin."