Centralasien måste vara försiktig med inblandning av "stormakter", sa Kinas försvarschef
Ur artikeln i RT
Den kinesiske försvarsministern har sagt att Peking motsätter sig utländsk intervention i Kazakstan och varnar för "färgrevolutioner" som lanserats under sken av protester samtidigt som han lovar att stödja landets ansträngningar att "säkra nationell säkerhet".
Efter ett möte med Kazakhs president Kassym-Jomart Tokayev i Nur-Sultan på måndagen, hyllade försvarsminister Wei Fenghe de "ljusa framtidsutsikter" som bilaterala förbindelser erbjuder, och berörde också hotet från utländsk inblandning.
"Kina motsätter sig bestämt att externa krafter medvetet anstiftar en 'färgrevolution' i Kazakstan, och stöder Kazakstan i att vidta effektiva åtgärder för att skydda nationell säkerhet och social stabilitet", sa Wei , som citeras av försvarsministeriet.
"Vi måste vara uppmärksamma på några stormakter som blandar sig i Centralasien och stör säkerheten i Centralasien."
Även om ministern inte utvecklade det, kommer hans kommentarer omkring tre månader efter att massprotester bröt ut i Kazakstan, till en början utlösta av en höjning av bränslepriserna.
Fredliga demonstrationer blev våldsamma under flera dagar i januari, med minst 225 människor dödade under sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor och tusentals fler skadades och arresterades.
Oroligheterna föranledde en utplacering av den ryskledda organisationen för kollektiva säkerhetsfördrag (CSTO), som skickade in fredsbevarande styrkor i landet på Tokajevs begäran och i slutändan bidrog till att stoppa våldet.
Som svar på demonstranternas klagomål sparkade regeringen flera topptjänstemän och lovade en rad politiska och ekonomiska reformer, inklusive återställandet av tidigare priskontroller på bränsle.
Presidenten hävdade att tiotusentals "utlandstränade terrorister" och "banditer" låg bakom upploppet, och hävdade att de syftade till att genomföra en kupp på uppdrag av en annan stat, även om han inte gav bevis för påståendet.
Vid den tiden sa Kinas utrikesminister Wang Li att protesterna drevs av "tre onda krafter" av extremism, terrorism och separatism, som erbjöd stöd från Pekings säkerhetsstyrkor.
Även om Kazakstan tillhör den Kina-ledda Shanghai Cooperation Organization och förbehåller sig rätten att begära säkerhetshjälp från medlemsländerna, gjorde det inte det under januaris oroligheter.