" Runt 100 svenska företag finns etablerade i Ukraina och omkring 400 företag gör regelbundet affärer med landet, enligt organisationen Business Sweden. Förutom de redan nämnda finns Atlas Copco, Oriflame och Tetra Pak på plats på den ukrainska marknaden där ekonomin är i fritt fall och sannolikt har förvärrats ytterligare den senaste tiden.
– Ukraina är helt beroende av stöd utifrån. IMF och världsbanken gör insatser för att hjälpa dem att stabilisera landet, och stöd är helt nödvändigt, säger Mauro Gozzo, chefekonom på Business Sweden.
Han säger också att det är svårt att verkligen veta hur exporten till Ukraina har påverkats.
– Om vi skulle fråga företagen idag är jag inte säker på att vi skulle få helt ärliga svar, säger Mauro Gozzo.
Ukrainas svaga ekonomiska utveckling var en av flera faktorer som bidrog till protesterna mot den tidigare regeringen.
Scania, som säljer och reparerar lastbilar, har 180 anställda i Ukraina. Bolagets presschef Hans-Åke Danielsson konstaterar att det finns många osäkerhetsfaktorer kring det politiska läget men att man som företag inte kan göra annat än att försöka gilla läget.
– Det här är ju storpolitik. För en tid sedan stannade folk hemma, men nu är alla tillbaka på jobbet. Det som vi påverkas av är att medarbetare blir kallade till allmän värnplikt, säger Hans-Åke Danielsson.
SEB har ett 70-tal anställda på sitt kontor i centrala Kiev. När demonstrationerna pågick som värst vid Majdan-torget i vintras tog man beslut om att tillfälligt utrymma banklokalerna. Nu är man tillbaka igen, men följer utvecklingen noga.
– Vårt kontor i Kiev jobbar enbart med företagskunder, nordiska och tyska företag. Vi har en ytterst liten exponering mot Ukraina men det är klart att vi följer utvecklingen noga, både för egen del och för kunders räkning, säger Anna Helsén, pressansvarig på SEB.
Ericsson är inne på samma linje. Vd Hans Vestberg sade vid bolagsstämman i förra veckan att bolaget har ordnat så att anställda har kunnat jobba hemifrån i vissa lägen för att garantera säkerheten. Ukraina är en viktig marknad för Ericsson med cirka 190 anställda i landet, som huvudsakligen jobbar med försäljning.
– Det som händer i landet är mycket allvarligt och vår första prioritet är förstås våra anställdas säkerhet. Just nu kan alla anställda ta sig till jobbet, men det här är förstås något vi har på radarn hela tiden, säger Ericssons presschef Elisabeth Manzi.
Tetra Pak har runt 280 anställda i landet, både ett marknadsbolag och en fabrik, som producerar förpackningsmaterial till både den ukrainska och ryska marknaden. Trots oroligheter i landet rullar verksamheten på som normalt.
– Vi har gjort ett bra kvartal, alla jobbar som vanligt. Tidigare har vi ställt om från treskift till tvåskift i fabriken för att säkerställa att alla kan ta sig till och från jobbet säkert, säger Eva Milton, kommunikationsdirektör på TetraPak."