" De såg samlade ut, de fyra åtalade Ericssoncheferna som klev in i sal 16 i Solna tingsrätt på den första förhandlingsdagen, i en process som ska pågå i 17 dagar, till 24 maj.
Det handlar om 20 miljoner kronor som Ericsson ska ha betalat i mutor för att vinna ett kontrakt i afrikanska Djibouti för över tio år sedan, enligt åklagarna vid riksenheten mot korruption.
Chefskvartetten ska enligt åklagarna ha betalat drygt 2 miljoner dollar till högt uppsatta tjänstemän i Djiboutis statsapparat, och även landets president, för att vinna ett kontrakt för telekomutrustning värt omkring 200 miljoner kronor. Utbetalningarna var maskerade som konsulttjänster. Cheferna åtalas för grov bestickning.
– Han förnekar brott på subjektiv och objektiv grund, sa var och en av de fyra männens advokater när förhandlingen drog i gång. Resten av dagen var vikt åt åklagarnas sakframställan.
Telekombolaget, som samarbetar med åklagarna, hade även sin representant, advokat Hans Strandberg med en grupp kollegor från firman Nordia, på plats i salen med ljusa väggar.
– Vi har hjälpt åklagaren att ta fram dokument, sa stjärnadvokaten till SvD strax innan rättegången började.
Mycket av bevisningen baseras på mejl mellan de fyra åtalade och de högt uppsatta tjänstemännen. Men åklagarna har också kunnat luta sig mot Ericssons interna utredningar och bolagets uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet (DOJ) angående flera korruptionsaffärer runtom i världen, däribland den i Djibouti. En uppgörelse som ledde till att Ericsson fick betala 10 miljarder kronor.
Åklagarna hade kopplat upp sina datorer och visade otaliga bilder, inklusive en karta över Djibouti, medan neddragna vita gardiner hindrade solstrålarna från att komma in i salen.
Rättegången hålls i Solna tingsrätt eftersom Ericssons huvudkontor ligger i Kista. En betydande del av betalningarna har registrerats där och gjorts därifrån, enligt åklagarna.
Det pågår ytterligare förundersökningar rörande korruptionsbrott begångna av Ericssonanställda, bland annat gällande Kina. Bakgrunden är uppgörelsen mellan telekombolaget och DOJ, där USA gett sig på själva bolaget – något som de svenska åklagarna har haft att luta sig emot.
I fallet med den senast öppnade förundersökningen, om misstänkta mutor till terrororganisationen IS i Irak, kan åklagarna i stället stödja sig på Ericssons internutredning. Den avslöjades av journalistnätverket ICIJ, och bland andra SVT:s Uppdrag Granskning i Sverige, i slutet av februari i år."