I Rom bars lagerkransen (corona triumphalis) av militära fältherrar (imperator) som efter en förkrossande seger över sin fiende fick vid sin återkomst till Rom ett triumftåg i belöning av den romerska senaten. De som erhållit lagerkransen hade rätt att därefter bära den vid offentliga tillställningar. Ursprungligen var den av lager, men i senare tider kunde den även vara gjord av guld.
Diktaren Juvenalis beskrev en variant av guld och dekorerad med ädelstenar, som hölls över huvudet på fältherren av en allmän slav under triumftåget.[4] Under kejsartiden blev den en symbol för kejsaren.[3] Lagerkransar användes även för att dekorera hus, och hängdes utanför portarna för kejsarnas och översteprästernas palats.
”Han är en älskvärd enmansinstans i det svenska kulturlivet, en frikostig intellektuell och poetisk finlirare som sträcker sig ut från sitt röda rosenblad och spanar mot evigheten”, står det i motiveringen.
Priset har delats ut till kritiker sedan 2011 och uppgår till 20 000 kronor. Priset går till en kritiker "med intellektuell bredd och stilistisk spets".