Folkomröstning, Politiker & NATO

2022-04-23
Ja är det inte märkligt så säg, det är ju nästan som att politikerna själva inte heller bestämde någonting alls....
" När Sverige skulle gå med i EU avgjordes frågan med en folkomröstning. Men inget parti driver att väljarna borde få inflytande över beslutet om Natomedlemskap.
– Nu går det fort och vi behöver ha en tidtabell som gör att vi ligger jämsides med Finland. Det talar emot en folkomröstning, säger Hans Wallmark (M).
Många tecken tyder på att Sverige är på väg att överge den säkerhetspolitiska linje som gällt sedan andra världskriget. På sätt och vis handlar det om en politik som har över 200 år på nacken. Den svenska regeringen synkroniserar sig med Finland, där den politiska processen ännu tydligare än här pekar mot ett Natomedlemskap. Redan till Natos toppmöte i slutet av juni kan ansökningar från de två länderna komma att lämnas in.
Ett stort steg på kort tid, således.
Bland de partier och ledamöter som svenska folket valde in i riksdagen i det senaste valet fanns fram till helt nyligen en klar majoritet mot ett svenskt Natomedlemskap. Efter den ryska invasionen i Ukraina har Sverigedemokraterna bytt ståndpunkt. Om Finland går med ska även Sverige göra det, anser partiet nu.
Socialdemokraterna har inte gett besked ännu men ser ut att vara på väg att svänga. S-regeringen vill invänta den säkerhetspolitiska analys som ska redovisas den 13 maj. Samtidigt pågår vad som kallas för en dialog om det säkerhetspolitiska vägvalet på olika nivåer inom partiet.
Svenska folket kommer av allt att döma inte tillfrågas innan saken är avgjord. DN har ställt frågan till samtliga riksdagspartier och inget av dem tänker verka för en folkomröstning. Det gäller även Sverigedemokraterna, som tidigare förespråkade folkomröstning. Det gäller också Miljöpartiet och Vänsterpartiet, som alltjämt är emot ett svenskt Natomedlemskap.
Ett argument är att främmande makt, läs Ryssland, skulle kunna blanda sig i processen i syfte att påverka den svenska opinionen. En av dem som varnar för det är Maria Ferm, MP:s utrikespolitiska talesperson.
Maria Ferm är Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson.
– Vi ser inte att en folkomröstning är något som är värt att eftersträva. Det finns stora risker kopplat till det, som desinformationskampanjer och liknande, säger hon.
Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark, som är för ett svenskt Natomedlemskap, ser samma risker.
– Man ska inte underskatta ryska jävligheter, de har ju visat prov på det i andra sammanhang. Det är ju en oerhört viktig fråga ur ett ryskt perspektiv att försöka förhindra ett svenskt Natomedlemskap, säger han.
En faktor är tiden. Enligt uppgifter från Valmyndigheten skulle det troligen ta mellan tre och sex månader att arrangera en folkomröstning, från att ett riksdagsbeslut är fattat.
Hans Wallmark är Moderaternas utrikespolitiske talesperson.
– Nu går det väldigt fort, och vi behöver ha en tidtabell som gör att vi ligger tillsammans med Finland. Det gör att tidsaspekten talar emot en folkomröstning, säger Hans Wallmark.
Han vill så långt möjligt korta tiden när det råder osäkerhet om Sveriges linje. Han menar att frågans komplexitet är ett skäl till att svenska folket bör lita på den representativa demokratin, alltså att de valda ledamöterna i Sveriges riksdag kan fatta ett klokt beslut.
Vänsterpartiet hör till Natomotståndarna. Försvarspolitiska talespersonen Hanna Gunnarsson har tidigare uttalat sig positivt om folkomröstning, men påpekar nu att partiet inte har drivit frågan sedan Ryssland anföll Ukraina. Hon varnar samtidigt för en alltför snabb process.
Hanna Gunnarsson är Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson.
– Sådan tidspress är inte bra för så långtgående beslut som ifall Sverige ska överge den militära alliansfriheten. Det skulle kräva mycket stark folklig förankring. Man kan notera att flera länder folkomröstat om Nato så om Sverige skulle göra det vore vi långt ifrån först, skriver Hanna Gunnarsson i ett svar till DN.
Sverigedemokraterna förordade tidigare folkomröstning, men anser att frågan har blivit överspelad av händelseutvecklingen.
– I den säkerhetspolitiska miljö som fanns före Rysslands invasion den 24 februari, då var det vårt förbehåll för ett Natomedlemskap, att det skulle ske en förankring genom en folkomröstning. Den möjligheten existerar inte längre, säger utrikespolitiska talespersonen Aron Emilsson.
Aron Emilsson är Sverigedemokraternas utrikespolitiske talesperson.
Även han hänvisar till behovet av att att hålla jämna steg med Finland. Aron Emilsson, liksom företrädare för flera andra partier, pekar också på att opinionsmätningarna gett ganska samstämmiga signaler om att väljarkåren håller på att svänga i Natovänlig riktning."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram