Ja det blir ju bra det här

" En flod av vapen väller nu in i Ukraina. Men stridsvagnar, artilleri och stridsflygplan – som Ukraina behöver för att slå tillbaka offensiven i Donbass – saknas till stor del. Ett skäl är rädslan för en utvidgning av kriget.
Transportvägarna för vapenleveranserna är numera väl upparbetade. Åtta till tio amerikanska flygplan, fullastade med allt från pansarskott till luftvärnsmissiler och ammunition, landar varje dag i Polen och Rumänien som har blivit knutpunkter för det militära stödet.
Därifrån går det på lastbil till västra Ukraina och sedan vidare till fronten. Samma väg tar en stor del av vapnen som skickas från bland annat Tjeckien, Slovakien, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och många andra av de sammanlagt över 30 länderna som på olika sätt försöker hjälpa Ukraina att försvara sig.
Exakt vilka vapen och hur många det rör sig om är delvis oklart. Det beror dels på att detaljerade uppgifter om vapen är känsliga mitt uppe i ett brinnande krig. Dels på att det haglar politiska utfästelser som ännu inte har hunnit förverkligas. Eller att det handlar om pengar som ställts till förfogande för kommande vapeninköp.
I många fall är besluten också politiskt omstridda. När Polen i mars ville skicka MiG-29 stridsflygplan till USA, som i sin tur skulle sända dessa vidare till Ukraina, stoppades planen av president Joe Biden. Faran för att USA och Nato skulle dras in i kriget ansågs vara för stor.
Polen fick backa och ska enligt uppgifter i lokala medier i stället ha skickat före detta sovjetiska stridsvagnar T72 och T55. Men den här gången ligger regeringen i Warszawa lågt och vill varken dementera eller bekräfta.
Varför behövs just nu tunga vapen?
Med den ryska offensiven mot Donbass i full fart har förutsättningarna för det ukrainska försvaret förändrats. Ryssland attackerar nu nära det egna territoriet och har korta underhållslinjer och en terräng som gynnar angriparen.
I denna nya fas av kriget har Ryssland också ändrat strategi och satsar på att smula sönder hela städer och sprida skräck i civilbefolkningen, precis som tidigare i Tjetjenien och Syrien. Tungt artilleri skjuter dygnet runt och förstör systematiskt allt som behövs för att överleva.
I stället för pansarskott, drönare och luftvärn, som bidragit till de ukrainska framgångarna i kriget hittills, så behöver Ukraina nu tyngre vapen som haubitsar, stridsvagnar och stridsflygplan, eller attackhelikoptrar. President Volodymyr Zelenskyjs har därför lämnat över en ny önskelista till USA och andra stödnationer.
– Ingen kommer att stoppa Ryssland utom Ukraina med tunga vapen, sa president Zelenskyj i början av veckan.
Vem levererar vad?
Sedan kriget bröt ut den 24 februari har USA och dess allierade försett Ukraina med bland 25 000 luftvärnsmissiler och 60 000 pansarskott, bland annat de amerikanska missilerna Javelin och Stinger, enligt uppgifter från senaten i Washington.
USA har enligt general försvarschef Mark A Milley dessutom skickat ammunition motsvarande 50 miljoner skott, 7 000 handeldvapen och allt från krypterad kommunikationsutrustning till trupptransportfordon.
Det amerikanska stödet koordineras från Eucom, USA:s militärkommando i Europa beläget i Stuttgart. Vapnen kommer till stor del från amerikanska depåer i Tyskland. Andra vapenleveranser samordnas av den av Storbritannien ledda International Donor Conference med 35 medlemsländer.
I torsdags sa Joe Biden att USA planerar ett nytt hjälpprogram värt 800 miljoner dollar. I paket ingår inte de efterfrågade stridsflygplanen. Däremot rysktillverkade Mi-17 helikoptrar, enligt nyhetsbyrån Reuters. USA skickar också haubitsar med precisionsstyrd ammunition som kan slå ut gömda mål på långt avstånd, rapporterade forsknings- och nyhetssajten Vox i början av veckan.
USA:s nya stödpaket till Ukraina innehåller bland annat vapen som skickas inför striderna som väntas i den så kallade Donbassregionen, däribland en nyutvecklad ”spökdrönare”. Paketet innehåller även bland annat 72 haubitsar och 144 000 granater. De ytterligare artilleripjäserna innebär att Ukraina kan utrusta ytterligare fem artilleribataljoner, enligt Pentagon.
I spetsen för vapenstödet står också före detta sovjetiska lydstater som Tjeckien och Slovakien. Tjeckien ska enligt de lokala medierna ha skickat stridsvagnar T72 till Ukraina. Officiellt finns det ingen bekräftelse. Däremot har försvarsdepartementet i Prag meddelat att den tjeckiska försvarsbjässen CSG fått i uppdrag att reparera skadade ukrainska stridsvagnar och pansarfordon, som sedan skickas tillbak tillbaka till fronten.
Sverige har försett Ukraina med bland annat pansarskott och utrustning för minröjning.
Varför kritiseras Tyskland?
EU:s ekonomiskt mäktigaste land Tyskland blockerar inte bara ett stopp för ryska olje- och gasleveranser, som sägs finansiera det ryska krigsmaskineriet, utan håller också en låg profil när det gäller vapenleveranser.
Bland annat har Tyskland vägrat att skicka pansarskyttefordonet Marder som står högt upp på Ukrainas önskelista. Motiveringen är att det krävs lång utbildning för att behärska det komplicerade vapensystem. Men kritiker betecknar det som ett svepskäl.
Tyskland vill nu att länder i Öst- och Centraleuropa skickar vapensystem från före detta Sovjetunionen till Ukraina och att Tyskland i gengäld förser dem med moderna vapen, bland annat missilsystemet Patriot.
Totalt rör det sig om omräknat mer än 10 miljarder kronor som regeringen i Berlin är beredd att satsa, meddelade i torsdags försvarsminister Christine Lambrecht.
Kan vapen från väst vända kriget?
Ben Hodges, före detta befälhavande general för USA: s trupper i Europa, tror att Ukraina inte bara kan slå tillbaka den ryska offensiven i Donbass utan också vinna kriget och ta tillbaka den av Ryssland ockuperade Krimhalvön.
Men det förutsätter att väst levererar vad Ukraina behöver.
– För sju veckor sedan diskuterade vi om vi skulle skicka luftvärnsmissiler. Hur löjligt var det? Vi har låtits oss skrämmas av överdriven rädsla, skrev han nyligen på Twitter.
– Låt oss i stället tänka att Ukraina kan vinna kriget, manade han.
Hur reagerar Ryssland?
Bara timmar efter det att president Joe Biden presenterade sitt nya stödpaket till Ukraina avfyrade Ryssland en interkontinental ballistisk missil kapabel att föra med sig 10 kärnvapenladdade stridsspetsar. Enligt Vladimir Putin var det en varning till alla som ”försöker hota vårt land”.
I förra veckan varnade Vladimir Putin att länderna i väst som skickar vapen till Ukraina kommer att möta ”allvarliga konsekvenser”.