Nämen finns det ännu mer korruption - eller mer verklighetsbeskrivet, finns det överhuvudtaget någonting i detta land som inte är genomkorrumperat...
Det bistra svaret är inte så smickrande....

https://www.dn.se/sverige/miljonstod-fran-trafikverket-har-anvants-fel-genomkorrupt/?fbclid=IwAR2oJ4MMI9xPkDzZLFp50sgmrD0voABCmH2DOsLFqCovmYMAXv3qof8-JQ8
" Trafikföreningen NTF försätts i konkurs.
DN kan nu avslöja bakgrunden, som handlar om larm från visselblåsare och ekonomiska oegentligheter med projektstöd från Trafikverket.
En expert bedömer att ekonomiska brott har begåtts.
– Det är genomkorrupt, säger en av visselblåsarna, Malte Burwick, chef för NTF Öst.
Den ideella föreningen Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, har funnits i snart ett sekel, är synonym med svensk trafiksäkerhet och blev folklig med Anita och Televinken på 70-talet. NTF är ofta remissinstans till regeringen.
Det mesta av verksamheten finansieras av skattemedel via stöd från Trafikverket – totalt 103 miljoner kronor åren 2015–2021. Pengarna ska gå till enskilda projekt, som att ta fram statistik över användning av cykelhjälmar, trafiksäkerhet för asylsökande eller att hålla utbildningar för skolbarn.
Men den 12 april meddelade NTF:s styrelseordförande Benny Örnerfors övriga styrelsemedlemmar att han avgår med omedelbar verkan, i ett brev som DN tagit del av. ”Utvecklingen av NTF har blivit något helt annat än det som beskrivits för mig”, skriver han. Och dagen efter beslöt den övriga styrelsen enhälligt att försätta föreningen i konkurs.
DN kan nu berätta om vad som ligger bakom det abrupta slutet.
Under hösten har två visselblåsare inifrån organisationen larmat Trafikverket om det de beskrivit som ekonomiska oegentligheter. En utredning tillsattes av myndigheten och i mitten av mars slog en revisionsrapport fast att det är omöjligt att säkerställa hur stora delar av bidragen använts.
Det handlar om miljontals kronor som använts och redovisats fel och internrevisionen kan i sin slutsats inte utesluta att det rör sig om brott.
Trafikverkets rapport slår fast att det är omöjligt att säkerställa hur stora delar av bidragen till NTF använts.
Föreningen är uppbyggd med lokala länsföreningar som genomför projekten. Statsbidragen ska gå till lön – inget annat – för dem som arbetar med projekten, men i mejl och underlag som DN tagit del av framkommer bland annat att:
● När länsförbunden redovisar antal timmar och kostnad per timme för ett projekt har den centrala NTF-ledningen dragit av 100 kronor för varje timme, med hänvisning till ”nationell samordning”. Dessa pengar har inget med projekten att göra och har mot reglerna behållits centralt. Det går inte heller att spåra hur dessa pengar använts.
● Projektredovisningarna från NTF till Trafikverket saknar underlag och visar varken vilken period kostnaden avser, antal nedlagda timmar eller timpriser för de medarbetare som utfört arbetet. Det gäller även internfakturorna från NTF:s länsförbund.
● Flera har förgäves försökt uppmärksamma ledningen på problemen.
● Ett privat företag anlitades för 2 miljoner kronor, utan upphandling. I ett mejl 2016 till Upphandlingsmyndigheten antyds att NTF inte följt lagen: ”Från och med i år har vi krav på oss att förhålla oss till lagen om offentlig upphandling”.
NTF:s generalsekreterare uppmanar i ett mejl en av regioncheferna att inte gå till Trafikverket med uppgifter om hur ekonomin skötts.
En av visselblåsarna är anonym, den andra har valt att vara öppen: Malte Burwick. Sedan 2015 är han chef för NTF Öst, där regionerna Stockholm, Uppsala och Gotland ingår. Innan dess har han bland annat varit vd för Upplands lokaltrafik och trafik- och parkchef i Gävle kommun.
– Jag har aldrig varit med om något liknande som hur pengar hanteras inom NTF. Det är djupt oprofessionellt och genomkorrupt. Man beviljas medel som skulle ha gått till olika projekt – men som i stället gått till att hålla sig med såväl fler tjänster som högre lönenivåer. Och till påkostade chefs- och ordförandekonferenser och medarbetardagar.
Malte Burwick bedömer att det handlar om mellan 25-30 miljoner kronor under åren 2016-2021 som inte använts som avtalen med Trafikverket kräver. Han uppmärksammade frågetecken kring ekonomin internt i höstas, men upplevde inte att han fick gehör. I oktober skickade han ett mejl till generalsekreteraren Marie Nordén, som DN tagit del av, och fick då svaret:
”Jag ber dig att inte gå vidare med dina planer att gå till Trafikverkets revisorer. Inte för att vi har något att dölja, det visar tidigare revisioner. Utan för att denna typ av påståenden/anklagelser kan skada NTF som organisation som du säger att du värnar om”.
Malte Burwick, chef för NTF Öst, var en av visselblåsarna till Trafikverket.
– Organisationen präglas av en skadlig, systematisk tystnadskultur. Sedan jag anmält hotas hela NTF Öst med uteslutning ur föreningen, säger Malte Burwick.
DN har låtit Marie Karlsson-Tuula, professor i civilrätt vid Handelshögskolan, Karlstads universitet, ta del av materialet: mejlväxlingar, projektredovisningar och revisionsrapporten.
– Det är ekonomiska brott som har begåtts här, det är helt klart. Man har inte använt pengarna på det sätt som varit avsett. Det är allvarligt nog i en vanlig ideell förening, där man inte får bidrag. Men här har det dessutom handlat om projektstöd från staten.
Enligt Karlsson-Tuula kan det röra sig om brottsrubriceringar som bokföringsbrott, förskingring och trolöshet mot huvudman – att man fått pengar i ett visst syfte men använt dem för något annat.
– En förundersökning borde inledas. Det här är anmärkningsvärt.
Trafikverket har stoppat alla utbetalningar till NTF, som nu alltså försätts i konkurs. Det formella beslutet tas denna vecka.
NTF:s generalsekreterare Marie Nordén, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna, säger till DN:
– Vi har varit ansvarsfulla med skattebetalarnas pengar och aldrig använt pengar till något annat än trafiksäkerhet som vi arbetar med. Men vi har brustit i tidsrapportering. Vi har gjort det i god tro under flera år, eftersom både våra revisorer och Trafikverket har godtagit våra redovisningar. Dialog förs nu med Trafikverket om vilka fel som vi har begått. Vi kan bara beklaga att vi har brustit i vår redovisning.
Hon har nu tvingats varsla anställda om uppsägning.
– Det är naturligtvis mycket sorgligt. NTF är en organisation beroende av bidrag från Trafikverket och dessa har frusit inne under 2022. Vi kan naturligtvis inte överleva under dessa premisser.
Det är sex månader sedan utredningen inleddes, och det anser hon är lång tid.
– Man kan ju undra om det är rimligt eller ens står i proportion till våra misstag gällande avsaknad av tidredovisning. Vi har brustit men har aldrig använt medel till något annat än trafiksäkerhetsarbete. Nu går NTF nationellt i graven, 88 år gammal. Den stora förloraren är trafiksäkerheten och alla anställda som så engagerat arbetat för att förhindra att människor dödas och skadas i trafiken.
Varför bad du en regionchef att inte vända sig till Trafikverket?
– Det har varit en långvarig intern konflikt som framför allt har handlat om olika syn på verksamhetsinriktningen, och jag visste inte vilka uppgifter som han ville lämna till Trafikverket. Jag ville vädja till honom att tänka på NTF som organisation, det handlade inte om att tysta honom, säger Nordén.
Liknande problem med redovisningarna har uppmärksammats tidigare, av Riksrevisionen som granskade NTF 1999 och Trafikverket i en revision 2016.
Trafikverket har nu begärt att NTF ska inkomma med bättre underlag och tillsatt en extern, oberoende granskning med revisorer från Ernst & Young. Om myndigheten ska polisanmäla eller inte är ännu inte bestämt.
– Vi vill få en djupare förklaring till vad som har hänt. Det är ju statliga medel och då vill man veta hur de använts, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket, till DN."