Den 29 mars, på årsstämman, hade vd Börje Ekholm blivit ännu mindre precis.
Under sitt strategianförande gav han ingen förväntad tidpunkt alls
Enligt vad Di erfar vacklar nu marknaden. Å ena sidan ogillar man affären som sådan.
Å andra sidan vore ett nej från CFIUS – eventuellt efter påtryckningar från DoJ – en helt ny sorts huvudvärk.
”Det skulle vara ett elände, för det skulle indikera att Ericsson är ett hot mot rikets säkerhet, och det skulle äventyra hela affären i USA. Får man inte CFIUS godkännande kommer Ericsson att stämplas som icke-investerbart”, förklarar ytterligare en källa för Di. Då blir plötsligt prislappen för Ericsson väldigt mycket mindre - för att inte säga obefintlig.
Ericsson befinner sig för närvarande i tyst period, inför första kvartalets rapport som presenteras den 14 april.
" Den 22 november tillkännagav Ericsson sitt största köp hittills: man bjuder 58 miljarder kronor för Vonage, som utvecklar tjänster och programgränssnitt för kommunikation i datamolnet.
Marknaden visade sin syn på affären genom att handla ned Ericssons aktie 5,6 procent.
Att gå in i en ny nisch genom Vonage har flera analytiker sett som positivt, men jämfört med bolag som världsettan Twilio eller svenska Sinch har Vonages marknadsposition ifrågasatts, bland annat i en uppmärksammad rapport från Carnegie.
Vd Börje Ekholm har flera gånger sedan dess talat sig varm för idén.
I samband med bokslutsrapporten i januari sa han att Vonage ”kommer att ge oss en bas för att utveckla en global plattform för att driva innovation för 5g-nät”.
Trots det kvarstår en motvilja i marknaden, enligt vad Dagens industri erfar.
”Jag upplever att det är väldigt stort motstånd”, säger en källa.
Enligt uppgifter till Di har stora aktieägare i Ericsson tryckt på för att telekomjätten skulle dra sig ur köpet.
”Det finns ett signalvärde i att det på alla telefonkonferenser dyker upp frågor kring Vonages strategi och hur det passar in. Jag tror att det är investerare som pitchar in kritiska frågor. Visserligen är det ett stort förvärv, men det har varit oproportionerligt mycket”, säger Di:s källa.
Dessutom har timingen gått Ericsson emot. De tidigare nämnda Twilio och Sinch har båda blivit 44 procent billigare sedan den 22 november.
Ericsson kan emellertid inte dra sig ur av egen kraft.
Vonages bransch är svårbedömd, där ett säljande bolags påståenden om basen av utvecklare eller kundstock kan visa sig vara något annat under genomlysningen, due diligence.
Men avtalet mellan Ericsson och Vonage innehåller inte den rätten. Enda nödutgången är om antingen Vonages ägare skulle ha sagt nej, eller ett stopp från USA:s myndigheter. Då tvingas också Ericsson betala 1,9 miljarder kronor.
Sedan Vonages extrastämma godkände affären den 9 februari är sista hindret USA:s kommitté för utländska investeringar, CFIUS, undanröjt.
Enligt vad vd Börje Ekholm sade den 2 mars, på en telefonkonferens med anledning av bolagets andra brott mot uppgörelsen med USA:s justitiedepartement DoJ, var planen att slutföra affären under slutet av första kvartalet, eller början av det andra.
CFIUS normala handläggningstid är 90 dagar – i enklare fall 45.
Den 29 december skickade Vonage och Ericsson in en gemensam ansökan till myndigheten. Därmed har tiden för en normal granskning redan förflutit.
”Det spekuleras i att Ericsson har skickat in en ’light-ansökan’, och att det har tagit någon månad innan CFIUS har sagt att bolaget måste göra en annan typ av ansökan. Då startar de 90 dagarna om igen”, säger dock en annan källa till Di.
Den 29 mars, på årsstämman, hade vd Börje Ekholm blivit mindre precis.
Under sitt strategianförande gav han ingen förväntad tidpunkt all
Enligt vad Di erfar vacklar nu marknaden. Å ena sidan ogillar man affären som sådan.
Å andra sidan vore ett nej från CFIUS – eventuellt efter påtryckningar från DoJ – en helt ny huvudvärk.
”Det skulle vara ett elände, för det skulle indikera att de är ett hot mot rikets säkerhet, och det skulle äventyra hela affären i USA. Får man inte CFIUS godkännande kommer Ericsson att stämplas som icke-investerbart”, förklarar ytterligare en källa för Di.
Ericsson befinner sig för närvarande i tyst period, inför första kvartalets rapport som presenteras den 14 april. "