Torgeby Skräckvarnar

2022-04-05
Som en blixt från en klar vinterhimmel 😉
Men fortfarande så råder det en visserligen intellektuellt klädsam tystnad från många håll, egennytta är vad det är men ändå så finns det väl en skamgräns för uppvisat självförakt, eller .... 😉
https://www.di.se/nyheter/torgebys-varning-atlas-copcos-skrack/?fbclid=IwAR23XTSDPDzk8B5YU537ITx5_T_ptVRot29Vlf_vXalAatbtyo8o0Ae91gQ
" SEB:s vd Johan Torgeby tycker att svenska företag nu bör vara beredda att ta ställning till affärer i Indien och Kina i spåren av ländernas närmande till Ryssland. En förändrad syn på aktiemarknaden skulle vara ett dråpslag mot en annan av Investors kronjuveler – Atlas Copco.
Att Johan Torgeby, vd för familjen Wallenbergs husbank, lyfter frågan på ett så tydligt sätt bör orsaka huvudbry hos de andra direktörerna i Investorsfären. Uppmaningen får en helt annan dignitet än om den skulle ha kommit utifrån.
Att tvingas välja bort affärer i Indien och Kina skulle få mycket större konsekvenser än de ryska sanktionerna. Ett tydligt exempel på detta är verkstadsjätten Atlas Copco, Investors viktigaste innehav på börsen.
Kina utgjorde i fjol hela 23 procent av Atlas Copcos omsättning på nästan 111 miljarder kronor. Motsvarande siffra för Indien var 3,5 procent. Båda länderna växte dessutom en bit över 20 procent – ungefär dubbelt så mycket som koncernen i stort.
Aktiemarknadens syn på framtiden i framför allt Kina är alltså av högsta vikt. Atlas Copco anses vara den klarast lysande stjärnan på den svenska verkstadshimlen och har också belönats med en relativt hög värdering. Aktien handlas till nästan 27 gånger årets förväntade vinst, enligt Bloomberg, vilket kan jämföras med en median kring p/e 18 bland jämförbara bolag.
Skulle aktiemarknaden börja värdera intäkterna i Kina och Indien på ett helt annat sätt blir det ett dråpslag för Atlas Copco. Kina har varit en tillväxtmotor och börjar den hacka skulle synen på aktien förändras radikalt.
Värderingsgapet i sektorn är stort där ”fulverkstad” som SKF handlas till ett p/e-tal kring 9 på årets förväntade vinst.
Investors näst viktigaste börsbolag, ABB, har också betydande intäkter från Kina – i fjol 17 procent av omsättningen. I sin årsredovisning lyfter ABB fram både Kina och Indien som två viktiga tillväxtdrivare.
Vd:ar, styrelser, ägare och andra intressenter i bolag med verksamhet i Kina och Indien bör rimligen ta efter Johan Torgeby och börja fundera på hur de ska hantera situationen.
Ett ställningstagande likt det många bolag gör i Ryssland kommer att bli kostsamt på en helt annan nivå."
https://www.di.se/nyheter/experten-verkstadsbolagen-fruktar-konflikt-med-kina/?fbclid=IwAR0zzMOwTo0sR8y198D0hrGZw3iLTFiRRWb78M8S4xHRUhg1MEcZRKxRmNs
På söndagen gick SEB:s vd Johan Torgeby ut i Di och varnade för Kinas närmande till Ryssland och sa att det är något som svenska företag måste förhålla sig till.
Uttalandet vittnar om en stigande nervositet i det svenska näringslivet, där rädslan är att effekterna av kriget i Ukraina ska sprida sig långt österut.
”Det är aldrig lätt att jobba med Kina, men bolag som Ericsson, Atlas Copco och Sandvik som arbetat i Kina sedan 1980- och 90-talet kan sina marknader”, säger Frédéric Cho, ordförande i Sweden-China Trade Council.
”Den nya dimensionen som man måste lägga in i kalkylen är att vi lite grann är tillbaka till kalla kriget”, fortsätter han.
Svenska verkstadsbolag har en betydande exponering mot Kina, som ofta är den näst största nationella marknaden efter USA, enligt Anders Roslund, verkstadsanalytiker på Pareto. Det gäller inte minst Wallenbergssfären som är sprungen ur banken SEB.
Hela 23 procent av Atlas Copcos totala omsättning kommer från Kina. Motsvarande siffror för de andra sfärbolagen SKF och ABB uppgår till 19 respektive 17 procent. Situationen kompliceras också av att många svenska verkstadsbolag har en omfattande produktion i landet, enligt Anders Roslund. Det innebär att en bojkott av Kina på samma sätt som mot Ryssland är en diskussion bolagen själva inte vill ha på agendan, enligt analytikern.
”Kostnaden att bojkotta Ryssland är ingenting mot att bojkotta den kinesiska marknaden. Det är inget svenskt företag som stolt kommer att deklarera att nu bojkottar vi Kina utan det måste i så fall ske med tvång”, säger han.
Samtidigt som företagen i väst fruktar en konflikt med Kina, finns samma rädsla i Peking, fast åt andra hållet.
När Xi Jinping och Vladimir Putin höll sitt senaste möte i Peking, i samband med OS-invigningen, talade presidenterna om ett gränslöst samarbete mellan de två länderna.
Men bakom retoriken finns en helt annan karta, som den kinesiska regeringen nu försöker att navigera efter. Och där är det ekonomin och jakten på ökad tillväxt som anger kursen, enligt Frédéric Cho.
”Till skillnad från Ryssland så är Kina helt integrerat i världsekonomin, det finns ekonomiska intressen i en helt annan skala att bevaka och skydda”, säger han.
”Även om man officiellt internt i landet lutar åt Ryssland, så har man agerat helt i linje med de internationella sanktionerna”, fortsätter han.
Enligt Frédéric Cho finns det flera skäl som talar för att Kina, som redan är hårt pressat av pandemin och alla nedstängningar, kommer att prioritera relationerna till väst framför ett ytterligare närmande till Ryssland.
”Om man tittar på Rysslands krympande ekonomi, så är utbytet väldigt litet jämfört med vad Kina får ut av sina handelssamarbeten med EU, USA och Japan”, säger han.
”Kinesiska företag, som Huawei, har sedan fyra år tillbaka i vissa fall drabbats av amerikanska sekundärsanktioner, eller direkta sanktioner, och det vill de inte ha mer av”, fortsätter han.
Samtidigt tror Frédéric Cho inte att Kina är redo att ta avstånd från Ryssland.
”Den kinesiska strategin är sannolikt att göra så lite som möjligt, för att åstadkomma så lite skada som möjligt. Och som alltid, att tänka på sig själva”, säger han.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram