Detta såg vi inte alls komma, tur alltså att vi har den Svenska monarkin att luta oss intellektuellt mot i Sverige...

https://www.svd.se/a/z71Rm5/prins-william-och-kates-resa-till-karibien-mots-av-stor-kritik?fbclid=IwAR0nUGpNsSrM1g1DyfiLSFgYz38hWDG-t6OeV-H5yOW23yMcxfOCDOL9Nn8
" LONDON Bilderna har fått stor kritik i brittiska medier. Prins William och hans fru hertiginnan Katherine står i en Land Rover i strålande vita kläder. Storbritanniens kronprins bär militäruniform och har ett stort antal medaljer på bröstet. På en annan bild hälsar paret på svarta barn som står bakom ett högt metallstängsel.
”Jag dör av skam”, skriver den konservativa tabloiden the Daily Mails kolumnist Jan Moir. Hon beskriver sig själv som en rojalist och fortsätter: ”William och Kates resa är en katastrof.”
”Vi har rest tillbaka till 1932. William och Kate är schyssta och charmerande personer, men de ser ut som reliker”, skriver Clare Foges i The Times.
Den senaste veckans negativa rubriker i Storbritannien har den här gången handlat om ett annat prinspar än Harry och Meghan Markle. Nu är det Storbritanniens kronprins William som uppges ha gjort bort sig. Ett officiellt kungligt besök till Karibien beskrivs av en del som en fars, av andra som en bekymrande påminnelse om Storbritanniens tid som kolonialmakt.
Till och med Labourledaren Keir Starmer ger prinsparet kritik. Han beskriver bilderna från resan som ”något från vårt förflutna”. Men han berömmer även prins William och Kate, i en intervju med radiokanalen LBC, för att paret varit villigt att diskutera samväldets framtid.
Samväldet består av 54 länder som hört till det brittiska imperiet, 34 av dem har valt att inte längre ha drottningen som överhuvud. Under de senaste åren har allt fler av medlemsländerna diskuterat om de ska bli republiker. I bland annat Jamaica får en kampanj som ska avskaffa monarkin stöd av framträdande politiker.
Och under prins William och Kates besök till Jamaica förklarade landets premiärminister Andrew Holness för prinsparet att landet tänker bli en republik. Samtidigt hölls demonstrationer i huvudstaden Kingston för att kungahuset skulle betala skadestånd för Storbritanniens roll i slavhandeln.
Demonstrationer mot monarkin är ingen ovanlighet under kungliga besök – men den här gången har medierna i Storbritannien valt att fokusera på just dem och på kritiken mot prinsparet.
Den åtta dagar långa resan till Belize, Jamaica och Bahamas gjordes i samband med drottning Elizabeths jubileumsår, hon har suttit på tronen i 70 år. Drottningen och hennes make prins Philip gjorde samma resa 1953 och senare 2002.
Sedan dess har Storbritanniens förhållande till länder som Jamaica skakats av Windrushskandalen – alltså att det brittiska inrikesministeriet felaktigt deporterat många brittiska medborgare med rötter i Karibien till länder där en del av dem aldrig bott. Samtidigt har den brittiska kungafamiljen skakats av anklagelser om rasism. De riktades först mot dem av prins Harrys fru Meghan Markle i en intervju med Oprah Winfrey.
Enligt de brittiska tabloiderna är prins William upprörd över hur hans resa beskrivits och han har hållit ett krismöte med sina närmaste rådgivare.
Prinsen släppte även ett sällsynt uttalande där han uttryckte sitt stöd för de länder inom samväldet som väljer att bli republiker. Han tillade att "besök till utlandet är en möjlighet att reflektera över saker. Man lär sig så mycket."
Men i de brittiska medierna diskuterar man ännu en gång kungafamiljens, och monarkins, framtid. Konflikten mellan familjen och prins Harry och hans fru Meghan kvarstår. Drottningens son prins Andrew är fortfarande en skamfläck på grund av sin koppling till sexförbrytaren Jeffrey Epstein. Nyligen valde prinsen att betala en obestämd summa pengar till Virginia Giuffre, som stämt honom i en civil domstol i USA och anklagat honom för att ha förgripit sig på henne då hon var minderårig.
Drottning Elizabeth har hållit sig i skymundan under de senaste månaderna och dragit sig ur flera tillställningar. Orosmoln hänger över hennes hälsa och hon har nyligen återhämtat sig från att ha insjuknat i covid.
”Är det här början på slutet för monarkin”, frågar sig Jan Moir i en kolumn om prinsparets resa och fortsätter: ”Antagligen inte, men det är en påminnelse om att framtiden ser komplicerad ut i en värld utan drottningen.”