Uranindustrin & Ukrainakrisen

2022-03-31

Uran, radioaktivitet....
Uranindustrin är den senaste att hoppa på tåget och dra nytta av tragedin i Ukraina...
Torsdagen den 31 mars kl. 10.00 kommer senatens energi- och naturresurskommitté att hålla en utfrågning som undersöker landets tillgång på kritiska mineraler.
Ur artikeln :
Utfrågningen bör vara ett tillfälle för kongressen att avgöra hur vi säkert och hållbart kan säkra de mineraler som behövs för att driva Amerikas övergång till en ren energiekonomi.
Högst upp bör reformen av vår föråldrade gruvlag, som är mer än 150 år gammal.
Så du kanske blir förvånad över att se att ett av de inbjudna vittnena kommer från Uranium Producers of America — en branschorganisation för uranindustrin.
Som handelsrepresentanter är benägna att göra, förväntar vi oss fullt ut att de använder denna utfrågning och den pågående krisen i Ukraina för att vädja om fler skattebetalarefinansierade subventioner, så att de kan öka produktionen snabbt och billigt.
Som ordförande för House Natural Resources Committee har jag redan satt rekordet rakt på olje- och gasindustrins vädjanden om en allomfattande borrningsbonanza.
Innan vi låter uranindustrin dra oss in i en okontrollerad gruvdrift, tycker jag att det är värt att komma ihåg att detta har varit deras mål långt innan Vladimir Putin inledde sin attack.
I åratal har uranindustrin skapat vilseledande farhågor om utbudshot och ballongkrav. De har bett den federala regeringen att upprätta importkvoter, en nationell reserv och att påskynda inhemsk gruvdrift i den nationella säkerhetens namn.
Men deras rop är ouppriktiga; majoriteten av vårt uran kommer redan från inhemsk gruvdrift eller från våra allierade.
Nationella säkerhetstjänstemän och till och med kraftverksoperatörer har vägt in och bekräftat att våra uranbehov kan tillgodoses säkert och till lägre kostnad genom att köpa från den internationella marknaden.
Vad branschens sedan länge eftertraktade priskontroller och skattebetalarnas subventioner skulle göra är dock att tillåta för närvarande olönsamma verksamheter att komma tillbaka online.
Högst upp på industrichefers önskelista skulle utan tvekan vara Grand Canyon-regionen, ett område som har stått under konstant hot av uranbrytning i decennier. Bara under 2011 lämnade uranspekulanter in mer än 10 000 gruvanspråk i och nära Grand Canyon.
Fördelarna med gruvdrift i området är minimala – Grand Canyon-regionen innehåller mindre än en procent av kända amerikanska uranreserver – men riskerna för miljön och människor som bor i området är astronomiska.
Grand Canyon-regionen är hem för några av våra mest unika naturresurser och naturresurser.
Det är också fäderneslandet för de många stamsamhällena, inklusive Havasupai-stammen, även känd som Guardians of the Grand Canyon.
En av urangruvorna – Canyon-gruvan – ligger ovanför Havasupai-stammens enda dricksvattenkälla och riskerar att påverka Coloradofloden, som 40 miljoner amerikaner , från Las Vegas till Los Angeles, litar på för sitt dricksvatten.
Gruvan har redan genomborrat ett stort akvifer, vilket leder till att gruvföretaget måste pumpa ut vatten ur gruvschaktet och spruta det uranförorenade vattnet in i en närliggande nationalskog.
Gruvorna i Grand Canyon-regionen är också några av de dyraste gruvorna i landet att driva. De flesta av dem hamnar i slutändan och anställer praktiskt taget ingen.
Överallt i norra Arizona ligger övergivna gruvor och kvarnar i landskapet – det finns mer än 1 000 bara på Navajo Nation.
Hela hälften av dessa minor övergavs av företagen som drev dem, vilket lämnade skattebetalarna på kroken för miljarder i saneringskostnader. Förutom att vara ett ögonsår, läcker övergivna gruvor ut gifter och förorenar grundvattnet.
En studie från 2016 visade att 27 procent av deltagarna i Navajo hade förhöjda urannivåer.
Gör inga misstag, uranbrytningens giftiga, oansvariga arv i Grand Canyon är bara ett exempel på en mycket större och fulare bild.
Men medan vi med rätta är fokuserade på rysk aggression och inhemska behov, hoppas uranindustrin kunna dra ullen över ögonen så att vi inte kan se det.
Folkvalda tjänstemän, inklusive president Biden och senatorerna Mark Kelly (D-Ariz.) och Kyrsten Sinema (D-Ariz.) måste stå upp mot dessa falskheter inom uranindustrin.
Vi kan möta våra energibehov utan att förlita oss på Ryssland, och vi behöver inte sätta stamsamhällen, rent vatten eller Grand Canyon i fara för att göra det.
Låt oss inte låta uranindustrin övertyga oss om något annat

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram